זהו הטור הראשון שלי לאחר הלחימה. המצב עדיין לוט בערפל, רק התחלנו ללקק את הפצעים. לכן אני מציעה תקופת צינון: צינון מהמתח, מהעצבות, צינון מהוויכוחים. וגם צינון מהחום הגדול ששורר בחוץ. מה הדבר הכי מצנן ומשמח שאתם יכולים לחשוב עליו? נכון, גלידה!

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם

גלידת פיסטוק ביתית (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
אין זמן טוב מזה לגלידה, אתם לא חושבים? | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

נתחיל בווידוי: בילדותי ובבגרותי, עד לשינוי התזונתי הגדול שעשיתי לפני 12 שנה, גלידה הייתה המאכל האהוב עלי ביותר (יחד עם סוכריות לקריץ). יכולתי לוותר על כל הארוחות בעולם ופשוט לחיות על גלידה – וזה קרה לא פעם: במקום ארוחת צהריים מצאתי את עצמי מחסלת חצי דלי של בן אנד ג'ריס (טוב, נו, אולי דלי שלם). הגלידריה האהובה עלי מימי ילדותי בכפר סבא הייתה זוכה לביקור בכל פעם שהגעתי לעיר, ולא משנה אם הייתי רעבה או שבעה, ואם היה חורף או קיץ.

מאז ששיניתי את התזונה שלי גם הטעם וההעדפות שלי מאוד השתנו – כי כמו שכבר סיפרתי לכם, טעם הוא עניין נרכש ומשתנה. פתאום הגלידות שפעם היו כל כך אהובות עליי מרגישות לי מתוקות מדי, וגם המינונים פחתו בצורה דרמטית. לא כי הכרחתי את עצמי, זה קרה באופן טבעי. ככה זה כשמתמקדים באורח חיים בריא ולא בדיאטות שונות ומשונות. כשמתחשק לי ללקק גלידה טובה – אני בדרך כלל טורחת ומכינה אותה בעצמי. הטעם האלוהי וההכנה הפשוטה הופכים אותה לפינוק או קינוח קיץ אולטימטיבי.

זהירות, מאות כימיקלים לפניכם

סיבה נוספת להעדיף גלידה ביתית היא תהליך התיעוש שעובר על הגלידות בשנים האחרונות: כמות הכימיקלים בגלידה שאכלנו לפני עשרים שנה לא דומה בכלל לכמות הכימיקלים בגלידה שאנחנו אוכלים היום. רק כדי לסבר את האוזן, ההגדרה החוקית של המושג גלידה על פי "צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור גלידה ומכירתה), התשכ"ג" היא "מצרך מזון מוקפא המתקבל על ידי תערובת חלב או אבקת חלב, או מוצר חלב, או מים באחד או יותר מן הרכיבים האלה: פירות או מוצריהם, סוכר, אגוזים, קפה, קקאו או שוקולד, חומרי מזון אחרים, חומרי ניחוח וטעם, צבעי מאכל, חומרים מייצבים וחומרים מחליבים; ולרבות כל מוצרי גלידה למיניהם".

עוד באוכל טוב:

 

אז גם אם נעזוב לרגע (רק לרגע!) בצד את החלב והסוכר, שגם הם לא ממש מועילים לבריאותנו, גם אם נרפה מהם ונאפשר לעצמנו את הגמישות – עדיין נישאר עם החלק הבעייתי שמקבל את הכותרת הכללית מדי "חומרים מייצבים/מחליבים/חומרי ניחוח וטעם". בתוך ההגדרה התמימה למדי הזו מסתתרים עשרות ומאות כימיקלים, שהם אלו שיבדילו בין הגלידה התעשייתית לבין זו הביתית הטבעית. יש שם חומרים שמעבים את המרקם, הופכים את הגלידה ליותר קרמית, מונעים קפיאה מחד ומונעים מהגלידה להימס מאידך. בקיצור, כל מה שיוזיל את העלויות וישפר את המראה החיצוני, מבלי להתחשב בהשפעתם של החומרים האלו על הבריאות שלנו.

איך תדעו אילו כימיקלים מסתתרים בגלידה שלכם, או יותר חשוב – בזו של הילדים שלכם? הייתי רוצה להגיד לכם שמספיק לקרוא את רשימת הרכיבים על האריזה, אך לצערי החוק לא מחייב פירוט מלא של המרכיבים, אלא מסתפק בשמות כלליים כמו "חוברים מייצבים" או "חומרי טעם וריח".

יהיו שיגידו שבכמויות קטנות החומרים האלה לא מזיקים. ואני רוצה לשאול: למה בכלל צריך להימצא כזה חומר באוכל שלנו? גם אם יש רק צל צלו של סיכוי שמינון מסוים יזיק לי – אני לא צריכה אותו בצלחת שלי. פרופילן גליקול, לשם הדוגמה, הוא חומר שמשמש בתעשיית האוכל והקוסמטיקה כאחד. מוסיפים אותו בין השאר לתרופות, משחות שיניים, שמפו ומוצרי טיפוח אחרים. מכיוון שהוא מונע קפיאה הוא פופולרי מאוד בתעשיית הגלידות – כי הוא מונע היווצרות גבישים של קרח בגלידה ושומר על מרקמה החלק. מצד שני, כבר הוכח שהפרופילן גליקול מסוכן בשאיפה לריאות, ובאיחוד האירופי הוחלט שכמות של למעלה מ-25 מ"ג לק"ג ממנו עלולה להזיק לבריאות. ומה אצלנו? בארץ מותר השימוש בפרופילן גליקול בין 1 גרם לקילוגרם במוצרים מסוימים ועד 30 גרם לקילוגרם במוצרים אחרים.

סוג נוסף של כימיקלים הוא אלה המחקים טעמים טבעיים כמו וניל, בננה ואחרים, ונהוג להוסיפם לגלידות התעשייתיות כדי לשפר ולחזק את הטעם. כימיקל בשם Piperonal מחקה את הטעם של הווניל, כימיקל אחר בשם Amyl acetate מחקה את טעם הבננה ו-Ethyl acetate מחקה את טעם האננס. מעבר לנזק הבריאותי שבזה, נגרם כאן נזק לחוש הטעם. לא פלא שאחר כך מגיעות אליי אמהות ומתלוננות שהילד לא אוהב את הטעם של הפרי האמיתי; הטעם של הבננה במזון המעובד יהיה תמיד יותר חזק ואגרסיבי, מה שמקהה את חוש הטעם וגורם להעדפתו על פני המקור הטבעי. על כל החומרים האלו ואחרים תוכלו לקרוא בספר "בריאות ותוספים במזון" של ד"ר ח.ש סדובסקי.

לא רבים יודעים, אבל גם גלידות שהן טבעיות יותר – ברשתות המזון וגם בחנויות גלידה קטנות – מכילות לעתים חלמוני ביצה חיים, על סכנות הבריאות הטמונות בהם, במיוחד לנשים בהריון או למי שמערכת החיסון שלו מעט חלשה. מניסיון אישי אני יכולה לספר לכם שגם המוכרים לא תמיד יודעים אם הגלידה שהם משווקים מכילה חלמונים או לא. קרה לא פעם שהתעקשתי לברר מול המנהל או היצרן והתברר שאכן יש בגלידה חלמונים של ביצים חיות.

גלידת חמאת בוטנים ביתית (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
תמיד, אבל תמיד עדיף להכין בבית | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

גלידה ביתית: מתכונים

אחרי כל זה, אני מקווה שנשאר לכם חשק לגלידה ביתית מפנקת, או יותר נכון שלוש. את הגלידות אפשר להכין בבלנדר איכותי או במכונות ייעודיות, ואם שני אלו אינם בנמצא גם מעבד מזון יהיה בסדר – המרקם אמנם יהיה אחר אבל הטעם עדיין יהיה נפלא. שימו לב, גלידה ביתית שלא מכילה את כל הכימיקלים האמורים מתקשה מאוד במקפיא. לכן יש להוציא אותה לטמפרטורת החדר כ-20 דקות לפני האכילה.

ניתן להקפיא את הגלידות במכלים של ארטיקים להכנה ביתית (אני מעדיפה את אלו שעשויים מסיליקון).

גלידת ענבים-מלון-שקדים

המתכון לקוח מסדנת הבישול שאני מעבירה. אנשים פשוט מתעלפים כשהם טועמים את הגלידה הזאת. נשבעת לכם.

מה צריך?

30 ענבים, מופרדים מהאשכול וקפואים (לפחות 12 שעות במקפיא)
רבע מלון חתוך לקוביות וקפוא (לפחות 12 שעות במקפיא)
1 כף ממרח שקדים (שקדייה)
3 כפות סירופ מייפל טבעי

אופן ההכנה:

מערבלים את כל החומרים בבלנדר, מעבד מזון או מכונת גלידה, ושומרים במקפיא.

גלידת וניל של אביבה (צילום: עודד קרני)
אפשר להצליח גם בלי מכונת גלידה, ואפילו בלי בלנדר | צילום: עודד קרני

גלידת חלבה

מה צריך?

2 כפות טחינה גולמית
3 כפות סילאן
3 בננות קפואות (לפחות 12 שעות במקפיא)
1 כפית תמצית וניל טבעית

אופן ההכנה:

מערבלים את כל החומרים בבלנדר, מעבד מזון או מכונת גלידה, ושומרים במקפיא.

גלידת פטל-אבוקדו

מה שאתם שומעים! חילקתי טעימות ממנה בכניסה להרצאה שהעברתי, וכולם ליקקו את האצבעות. אף אחד לא ניחש שאבוקדו הוא שאחראי למרקם הקרמי.

מה צריך?

2 כוסות פטל קפוא (או כל פרי יער אחר. להשיג במקררים ברשתות המזון)
1/4 אבוקדו בשל, ללא הקליפה
2 כפות אגוזי קשיו טבעיים
4 כפות נקטר אגבה או דבש
1 כפית שטוחה של קינמון
1 בננה קפואה (לא חובה)

אופן ההכנה:

מערבלים את כל החומרים בבלנדר, מעבד מזון או מכונת גלידה, ושומרים במקפיא.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר דיברנו על אוכל מנחם
>> והנה כל הדרכים להכין גלידה בלי מכונה