קוביות סוכר (צילום: TSchon, Istock)
לא תאמינו כמה סוכר יש, למשל, בכוס לימונדה ששותים בבית קפה | צילום: TSchon, Istock

ניסיתי לחפש חדשות טובות בימים המאתגרים שעוברים עלינו, והנה, בסופו של דבר מצאתי: לפי פרסום בכלכליסט, משרד הבריאות החליט לנקוט צעדים משמעותיים למניעת מכירת משקאות ממותקים בבתי ספר ובגנים. ההחלטה הזו ממשיכה את חוזר מנכ"ל משרד החינוך האוסר על מכירת מזון לא בריא בשטח בית הספר, שהוא למרבה הצער לא מאוד יעיל משום שהמזנונים הסמוכים לבתי הספר עדיין מלאים במאפים עתירי סוכר, משקאות ממותקים וחטיפים.

>> בואו לפייסבוק שלנו, כיף שם

בעיית התזונה בבתי הספר הופכת בוערת יותר בעקבות הארכת ימי הלימודים, והאחריות – כרגיל – נזרקת מגורם אחד למשנהו: מן העיריות למשרד החינוך, משם למשרד הבריאות, להורים ולמי לא? אז הפתרון שלנו היום יהיה לא לחפש אשמים, אלא לראות מה הדברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לעזור לילדים שלנו להישאר בריאים.

עוד באוכל טוב:

מה הופך את המשקאות הממותקים לכל כך גרועים?

עד היום מעל 90 מחקרים הוכיחו את הקשר בין משקאות ממותקים לבעיות משקל עודף בילדים. לפי אותם מחקרים, גם משקה אחד או שניים ביום עלול לגרום לבעיות בריאות ומשקל. אחת הסיבות לכך היא שכמות הסוכר הגדולה משבשת את מנגנון הרעב והשובע: הילדים מרגישים מלאים לרגע, ומיד לאחר מכן רמות האינסולין עולות מעל הנורמה וגורמות לרעב גדול יותר ולא מבוקר – שמביא לאכילת יתר (וזה עוד לפני שדיברנו על הנזק לשיניים).

משקה אבטיח ולימון (צילום: פאולה רוזנברג, mako אוכל)
משקה אבטיח ולימון בריא וטעים. תכף המתכון | צילום: פאולה רוזנברג, mako אוכל

הסוכר בדם מנוצל לאנרגיה הקיומית של הגוף, והעודפים נשרפים בחלקם בפעילות גופנית, ואם לא – הופכים לשומן. הבעיה היא שחלק גדול מהעודפים לא בהכרח נשרפים גם במהלך ספורט, ומצטברים לשומנים בדם וברקמות. הצטברות שומן תוביל להשמנה, ולהשפעה שלילית על בריאות הלב וכלי הדם.

מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין אכילת סוכר לבין הפרעות קשב וריכוז, ומוכיחים כי הפחתת סוכר בתפריט מובילה לשיפור משמעותי ביכולות הקוגניטיביות של הילדים. בנוסף, שורה של מחקרים מצביעים על הקשר בין סוכר לסרטן: מאכלים ומשקאות עם כמות סוכר רבה יצרו אצל חיות גידולים סרטניים מהירי התפשטות וקטלניים. הסיבה לכך היא שהסוכר מפחית את כמות החמצן בדם, ובכך מאפשר לתאים סרטניים להתפתח.

למה אנחנו מתכוונים ב"משקאות ממותקים"? כנראה ליותר דברים ממה שאתם חושבים. תחת הקטגוריה הזו נכנסים משקאות מוגזים, תרכיזים, משקאות הכוללים פרי טבעי וסוכר, משקאות הנקראים "מים בטעמים", משקאות אנרגיה, משקאות חלביים כמו שוקו, קפה או משקה וניל/בננה, משקה יוגורט – כל אלו עשירים מאוד בכמות הסוכר שלהם. לידיעת ההורים: משקאות במרקם "ברד" מכילים כמות גדולה אפילו יותר של סוכר – בעיקר משום שנדרשת כמות גדולה של סוכר כדי למנוע את ההקפאה של הנוזל וכדי לשמור על המרקם הברדי שלו.

הדרך לדעת כמה סוכר בדיוק יש במוצר שאתם עומדים להכניס לבית, או לגוף, היא פשוט לקרוא את רשימת המרכיבים. ככל שהסוכר מופיע מוקדם יותר ברשימה, כך הכמות שלו גדולה יותר. יש היום מאבקים הקוראים להסדיר את הסימון באופן ברור יותר לציבור – למשל, באמצעות ציון מספר כפיות הסוכר במוצר – אך היצרנים באופן טבעי מתנגדים לכך. לפעמים התרכיזים מציגים שמות מפתים או הבטחות לוויטמינים ומינרלים שונים. כל זה טוב ויפה, אבל מה עם כמות הסוכר הבלתי הגיונית?

מה אפשר לעשות?

כמו בהרבה מקרים, המודעות היא הצעד הראשון והחשוב ביותר. משקה ממותק הוא פשוט ממתק נוזלי, וכך יש להתייחס אליו. חשוב שנפנים את זה בעצמנו, ואחר כך נעביר את המסר לילדים. לצורך העניין, כל כוס תמימה לכאורה של מיץ שעשוי מתרכיז מכילה 3-4 כפיות סוכר, וכל פחית משקה מוגז ממותק מכילה 7-8 כפיות סוכר – לא פחות מאשר השוקולד או העוגייה שהם אוכלים. אצלנו בבית, למשל, הבנות יודעות שהן יכולות לבחור לעצמן ממתק אחד ביום. אני בטוחה שרוב הילדים יעדיפו קרטיב או שוקולד על כוס מיץ. וזו בדיוק הבעיה: כשלא מחשיבים את השתייה הממותקת במכסת הממתקים היומית, אפשר להיתקל בילדים רבים שברגע של צמא יגמעו שלוש כוסות מיץ, שהן כ-15 כפיות סוכר.

בתור הורים בעלי סמכות – אתם אחראים על קווי האספקה של המזון והשתייה שנכנסים לתוך הבית. ילדים רובצים שעות בבית, במיוחד בחופש הגדול. משתעממים, פותחים את המקרר, בוחרים מתוך ההיצע הקיים. אתם יכולים בקלות לגרום לכך שההיצע הזה יהיה מגוון ומזין. אין שום סיבה שבעולם להכניס הביתה משקאות ממותקים, לא "בשביל האורחים" ולא "למקרה ש...". במקום זה מלאו את המקרר בשפע ירקות ופירות טריים, או הכינו קנקן של משקה פירות כמו אבטיח-לימונדה שהמתכון שלו מופיע למטה.

העצה הכי טובה שלי היא שתשלטו אתם ברמת המתיקות. אם תכינו שוקו בבית במקום לקנות שוקו מוכן תחסכו המון כפיות סוכר מהילדים שלכם, ואותו הדבר אם תכינו בעצמכם לימונדה. אני מזמינה אתכם לערוך ניסוי קטן: קחו שני לימונים וסחטו לתוך כוס. הוסיפו כוס מים, ואז הוסיפו בהדרגה בכל פעם כפית סוכר אחת – עד שתגיעו לרמת המתיקות של כוס לימונדה בבית קפה. לא תאמינו לכמה כפיות סוכר אתם הולכים להגיע. רוצים להמתיק באופן פחות מזיק? השתמשו בממתיקים טבעיים כמו דבש, מייפל טבעי, סילאן או מולסה, אבל שימו לב – גם אותם מומלץ לצרוך במידה.

שוקו לפני השינה הוא בכלל הרגל מגונה: ההעמסה של הסוכר על הגוף פוגמת באיכות השינה, ועלולה גם לגרום לנפילות סוכר. רוצים בכל זאת להתפנק? כאן למטה מחכה לכם מתכון לשוקו ביתי מופלא.

שוקו על מקל (צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים)
שוקו ביתי. יותר טעים, יותר בריא | צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים

משקה לימון-אבטיח

מה צריך?

3 לימונים
5 כוסות קוביות אבטיח
2 כוסות קרח
2 כוסות מים
2 כפות סירופ מייפל טבעי

אופן ההכנה:

מערבלים את כל המרכיבים בבלנדר, ומגישים.

השוקו הביתי שלנו

מה צריך?

1 כפית אבקת קקאו טהורה
חצי כוס חלב שקדים/חלב סויה/חלב אורז
כוס קוביות קרח
מעט אבקת קינמון
חצי כפית תמצית וניל טבעית
2 כפיות דבש
חצי בננה קפואה (להקפיא מראש בננה מקולפת)

אופן ההכנה:

מערבלים הכל יחד בבלנדר ושותים. מעדן אמיתי!

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר דיברנו על אוכל שמקל על החרדה