מה הדבר הראשון שקופץ לכם לראש כשאתם חושבים על אוכל מסיבות? מה שזה לא יהיה, אני משערת שזה מערב הרבה מלח, הרבה סוכר והרבה טיגון. אז הפעם אני רוצה לספר לכם שאפשר בהחלט להעביר מסיבות מוצלחות ביותר – לילדים או למבוגרים – מבלי להרוס את הערך התזונתי של המזון. האורחים עדיין יהיו מבסוטים לאללה. למעשה כל מי שאי פעם התארח במסיבה שערכתי, אם לילדותיי ואם לי או לבן זוגי היקר, הרעיף מחמאות על האוכל. ולא שאני רוצה להעיד על עיסתי, אבל אין פה מישהו אחר שיספר לכם את זה, נכון?

שולחן יום הולדת מעוצב
שולחן יום הולדת יכול להיראות אחרת לגמרי ממה שאתם חושבים | צילום: קרן לוי צדק

למה הנושא הזה צץ דווקא עכשיו? כי ביום שישי תכנית הבוקר משנה ימים (מהשבוע הבא תוכלו לראות ולקרוא את הפינה שלי בימי שלישי), והחלטתי לפנק את הצוות שלה בכיבוד בריא לכבוד מסיבת הפרידה מימי שישי.

בואו, בואו רגע לפייסבוק שלנו

תגישו פירות – יאכלו פירות

מחקר שפורסם בנובמבר 2011 מצא שבמהלך חצי שעה של מסיבת כיתה או יום הולדת אופיינית, ילד אוכל כשליש מסך הקלוריות היומיות הדרושות לגופו(!) – והקלוריות האלו יבואו תמיד ממזונות עשירים בשומן וסוכר ודלים ברכיבים תזונתיים. אמנם החוקרים צפו במסיבות יומולדת של ילדים בגיל יסודי ובגן חובה, אבל אפשר לשער שההרגלים האלו מאפיינים גם מתבגרים ולא מעט מבוגרים.

עכשיו תעשו את החשבון בעצמכם: מספר הילדים בכיתה הוא מעל שלושים. בהנחה שכל אחד מהם נולד מתישהו, יש לנו כבר לפחות שניים-שלושה אירועים כאלו בחודש. לזה תוסיפו את כל החגים, המועדים, הימים המיוחדים – והגענו ליום בשבוע לפחות. לא נתון שאפשר להתעלם ממנו בטענה "נו, טוב, זה פעם ב...".

לאותו מחקר היה גם צד משמח: כשהגישו לילדים מזונות נוספים לצד החטיפים והמתוקים, כמו ירקות ופירות – הם אכלו גם מהם, והפחיתו בהתאמה את כמות החטיפים. המסקנה המתבקשת היא שאנחנו יכולים במידה רבה לשלוט במה שנכנס להם לפה, גם באירועים חגיגיים. תגישו פירות וירקות - הילדים והמבוגרים יאכלו פירות וירקות. זה עד כדי כך פשוט.

עוד באוכל טוב:

 

שרביטי פירות
שיפודי פירות יכולים לעבוד נהדר במסיבות | צילום: שרית נובק - מיס פטל, אוכל טוב

בארצות הברית וגם בארץ אנחנו עדים למדיניות מבורכת של בתי ספר וגנים, האוסרים על ההורים להביא ממתקים או מאפים מתוקים לאירועים ולמסיבות יום הולדת. יש גם גני ילדים ובתי ספר שאימצו מנהג יפה שבו ילד המסיבה צריך להביא ארוחת בוקר ישראלית לחבריו. אני, מיותר לומר, חושבת שזה רעיון מקסים.

עניין נוסף הוא הקישור המיידי והמובן מאליו שנוהגים לבצע בין חגיגה לסוכר וממתקים. הקישור הזה נובע בעיקר מההרגלים שלנו, ממה שאנחנו חווינו כילדים, אבל מי אמר שחייבים לשחזר את זה? להורים ששואלים אותי אם אני לא פחדת להרוס לילד את החוויה, אני מוכיחה שהחוויה לא נהרסת בכלל. אצלנו מגישים במסיבות תירסים, גרגירי חומוס, מאפינס בכל מיני טעמים וירקות עם מטבלים. הילדים מאושרים, ואף אחד לא ניגש אליי ומבקש ממתק או חטיף. הפחד שהכיבוד הבריא יהרוס את הכיף הוא פחד שלא קשור לילד, רק למבוגר שחווה אותו. ההשקעה האמיתית בחוויה של המסיבה היא בתוכן, בעשייה המשותפת שמסמלת את הסיבה למסיבה, לא בבמבה או בביסלי או בשוקולדים שעל השולחן. אז נכון, זה לא הכי קל להיות ההורים האלו שעושים דברים קצת אחרת. אבל זה משתלם, בריאותית וגם מחשבתית. יש משהו יפה בללמד את הילדים שאנחנו לא עושים הכל כמו כולם מבלי לחשוב אם זה מתאים לנו או לא.

טיפים לכיבוד בריא

לפני הכל: הרבה הורים מוותרים בטעות על ארוחת הערב או הצהריים, כי הם אומרים לעצמם שממילא הילד הולך לאכול במסיבה. טעות גדולה! שלחו את הילד שלכם למסיבות שבע, לאחר ארוחה מזינה, ותראו שכמות הממתקים שהוא יאכל תקטן.

מכינים אוכל למסיבה? מנות של מסיבה צריכות להיות קטנות וסמליות. ככה האורחים יוכלו לגוון כמה שיותר ולא להתמלא יתר על המידה. אני ממליצה ללכת על "אוכל אצבעות" - אוכל שאפשר לאכול גם בעמידה במסיבות קוקטייל ואין צורך להסב אל השולחן ולהשתמש בסכין ומזלג. מנות בגודל ביס הן המומלצות ביותר.

ברוסקטה עם מולים
ברוסקטה. אפשר ומומלץ להשתמש בלחם בריא | צילום: Luciano Mortula, Istock

והנה כמה מאכלים אולטימטיביים שגם יעניקו לכם ערך תזונתי איכותי וגם יתרמו להצלחת המסיבה:

ברוסקטות. אל דאגה, בסך הכל מדובר בטוסטונים – פרוסות לחם קטנות עם ממרח כלשהו, מסודרות על מגש. במקרה הזה אפשר לבחור בלחם איכותי משיפון מלא או מקמח כוסמין מלא, לחתוך למשולשים או לריבועים קטנים, לקלות מעט בטוסטר ולהשתמש באחד מהממרחים הבאים:

* ממרח אבוקדו עם ריבועים קטנטנים של פלפל אדום: מרסקים אבוקדו שלם עם חצי לימון, מעט מלח ים ופלפל לבן, ומערבבים עם פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות.

* ממרח אגוזים ועשבי תיבול: מרסקים במעבד המזון כוס אגוזים (איזה שרוצים, ואפשר כמה סוגים) עם בצל אחד קצוץ ומוזהב. מוסיפים כפית שמן זית ומעט מלח, פלפל ופפריקה.

* ממרח עגבניות מבושלות עם שמן זית ושום: חותכים שתי עגבניות לקוביות ומבשלים עם כפית שמן זית, שן שום קצוצה, מלח ופלפל במשך רבע שעה.

ירקות ומטבלים. קחו כוסות קטנות, הכניסו שלוש כפיות ממרח לבחירתכם (מתכונים לממרחים שווים תמצאו פה, פה ופה), ועליהם סדרו בעמידה מקלות של גזר, קולרבי, סלק טרי או סלרי. עוד חטיף שאהוב מאוד אצלי בבית הוא עלי חסה ממולאים בטחינה ומגולגלים, סגורים בקיסם.

מיני שיפודים. חתכו שיפודי עץ לשניים, והכינו מיני שיפודים צבעוניים של פירות או של גבינה וירקות. זכרו שככל שתגישו יותר פירות וירקות יגדל הסיכוי שיאכלו מהם יותר.

מרקים בכוסות שוט, כאלה שאפשר לשתות בשלוק או עם כפית קטנה. בחרו שניים-שלושה מרקים בצבעים שונים, שייצרו צלחת צבעונית ומיוחדת. מה למשל? מרק ברוקולי או תרד ירוק, מרק פלפלים צהובים צהוב, מרק בטטה או גזר כתום, מרק סלק סגול, מרק גזר ועגבניות אדום.

מרק גזר ועגבניות

מה צריך?
3 עגבניות, חתוכות לרבעים
4 גזרים, קלופים וחתוכים ל-3
2 שיני שום שלמות
1 בצל, חתוך לרבעים
חצי סלק
פלפל אדום, חתוך לרצועות

תבלינים:
כפית מלח אטלנטי
חצי כפית פלפל שחור
חצי כפית כורכום
כפית פפריקה
חצי כפית כמון
כף שמן זית

אופן ההכנה:

1. שמים את כל המרכיבים למעט התבלינים בסיר, מוסיפים 3 כוסות מים ומבשלים כשעה על אש קטנה.

2. מוסיפים את התבלינים ושמן הזית וטוחנים הכל יחד.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר קיבלנו טיפים לניקוי רעלים