למה עדשים? למה אנחנו מתעקשות למצוא עוד ועוד דרכים לבשל אותן ולהכניס אותן לתפריט שלנו בבית?

בכנות, אנחנו פשוט נמשכות למגען: הן צבעוניות, עדינות כמו חרוזי הפלסטיק מן הילדות, מעלות את החשק לחפון אותן ולשחק בהן. בנוסף הן גם זמינות כל השנה, זולות ומזינות.

בחרנו להביא הפעם שני תבשילים של עדשים וירקות המבוססים על אותה טכניקה. אנחנו משתמשות בה לעיתים קרובות, ולמגוון רחב של תבשילים. כשמשחקים עם סוג העדשים והירק - כל תבשיל מקבל אופי שונה, מאין וריאציה אחרת על אותו הנושא.

ההשראה לאופן הכנה זה באה מהמטבח ההודי, מהאשרם "גרין לנד" שבמערב הודו המגיש ארוחות צמחוניות: בכל ארוחה באשרם מוגשת צלחת קטנה עם תבשיל של עדשים וירקות בשילובים שונים של ירקות וקטניות, וכך מתקבלת תחושה של שפע ועניין. לעיתים נעשה שילוב ממש נהדר, ולעיתים נחמד. תלמדו מה הכיוון האהוב עליכם ותחזרו עליו, או שפשוט תנצלו את השיטה כדי לבשל את מה שזמין וזול בשוק עכשיו, או את מה נותר נטוש במקרר.

המתכונים במדור מבוססים על עדשים מונבטות, כך העיכול של הקטניות קל יותר וגם הבישול שלהן.

עדשים שחורות מונבטות. קלות יותר לעיכול ולבישול
עדשים שחורות מונבטות. קלות יותר לעיכול ולבישול | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , אוכל טוב
תבשיל עדשים שחורות של אורנה ואלה
תבשיל עדשים שחורות של אורנה ואלה | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , אוכל טוב

תבשיל עדשים שחורות  (או ירוקות או חומות)

חומרים:
שליש כוס עדשים שחורות, מושרות ומונבטות 8-12 שעות
3 כפות שמן זית
1 בצל חתוך לקוביות קטנות
1-2 צ׳ילי טרי חתוך קטן
שן שום מגוררת או חתוכה קטן
1-2 כפות גינגר מגורר/כורכום מגורר
שלושת רבעי כפית אבקת כמון
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
2 מקלות סלרי (כולל העלים) חתוכים קטן
1 קולרבי/שומר חתוך לקוביות קטנות
1 סלק קטן חתוך לקוביות קטנות
1 גזר חתוך לקוביות קטנות
חופן עלי תרד או עלי מנגולד שטופים ופרוסים דק
כפית מלח
1-2 כפות מיץ לימון
1-2 בצלים ירוקים
חופן עלי נענע/פטרוזיליה חתוכים

אופן הכנה:

1. משרים את העדשים 8-12 שעות: שוטפים ומעבירים למסננת. מניחים מגבת לחה מעל ומנביטים 8-12 שעות בטמפרטורת החדר. כאשר יוצא נבט קטן - העדשים מוכנות לשימוש וניתן לשמור אותן יומיים במקרר.

2. מטגנים בצל בשמן זית עד שמעטמתרכך, כ-5 דקות. מוסיפים צ׳ילי, שום, ג׳ינג׳ר (וכורכום) וכמון ומטגנים כדקה.

3. מוסיפים עגבנייה ונותנים לעגבנייה כ-3 דקות "להתפרק" עד שהיא נהיית כמו רוטב. מוסיפים סלרי, קולרבי, סלק, גזר, תרד ומלח ומטגנים/מאדים 5-7 דקות עד שהירקות מעט מתרככים.

4. מוסיפים את העדשים ומים רותחים (1 וחצי-2 כוסות) רק עד כיסוי התבשיל. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה רבע שעה.

5. מוסיפים לימון, בצל ירוק ונענע. טועמים ומוסיפים צ'ילי אם לא חריף מספיק.

* אם רוצים לקצר את התהליך ולא להנביט את העדשים - שוטפים אותן לאחר ההשרייה ומבשלים בסיר עם מים רותחים 2 דקות. מסננים ומוסיפים לתבשיל באותו השלב שבו הוספנו את העדשים המונבטות (סעיף 4).

תבשיל עדשים צהובות של אורנה ואלה
תבשיל עדשים צהובות של אורנה ואלה | צילום: אורנה אגמון ואלה שיין , אוכל טוב

תבשיל עדשים צהובות (או כתומות)

חומרים:
שליש כוס עדשים צהובות, מושרות ומונבטות 8-12 שעות
3 כפות שמן זית
1 בצל חתוך לקוביות קטנות
1-2 צ׳ילי טרי חתוך קטן
שן שום מגוררת או חתוכה קטן
1-2 כפות גינגר מגורר/כורכום מגורר
שלושת רבעי כפית אבקת כמון
1 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות
2 מקלות סלרי (כולל העלים) חתוכים קטן
1 קולרבי/שומר חתוך לקוביות קטנות
1 גזר חתוך לקוביות קטנות
2 כוסות דלעת/דלורית (500 גרם) חתוכה לקוביות קטנות
1 כפית מלח
1-2 כפות מיץ לימון
חופן עלי נענע/פטרוזיליה חתוכים

אופן הכנה:

1. משרים את העדשים 8-12 שעות: שוטפים ומעבירים למסננת. מניחים מגבת לחה מעל ומנביטים 8-12 שעות בטמפרטורת החדר. כאשר יוצא נבט קטן - העדשים מוכנות לשימוש וניתן לשמור אותן יומיים במקרר.

2. מטגנים בצל בשמן זית עד שמעט מתרכך, כ5 דקות. מוסיפים צ׳ילי, שום, ג׳ינג׳ר (וכורכום) וכמון ומטגנים כדקה.

3. מוסיפים עגבנייה ונותנים לעגבנייה כ-3 דקות "להתפרק" עד שהיא נהיית כמו רוטב. מוסיפים סלרי, קולרבי, גזר, דלעת ומלח ומטגנים/מאדים 5-7 דקות עד שהירקות מעט מתרככים.

4. מוסיפים את העדשים ומים רותחים (1 וחצי-2 כוסות) רק עד כיסוי התבשיל. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה רבע שעה.

5. מוסיפים לימון  ונענע. טועמים ומוסיפים צילי אם לא חריף מספיק.

* אם רוצים לקצר את התהליך ולא להנביט את העדשים - שוטפים אותן לאחר ההשרייה ומבשלים בסיר עם מים רותחים 2 דקות. מסננים ומוסיפים לתבשיל באותו השלב שבו הוספנו את העדשים המונבטות (סעיף 4).

 

* המעוניינים בעוד מתכונים מוזמנים לרכוש את ספר המתכונים החדש של אורנה ואלה, שיצא לפני כמה חודשים.

אורנה ואלה ספר המתכונים 2
אורנה ואלה ספר המתכונים 2 | צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור