שבועות מתקרב, ושוב נשמעים מסביב משפטים כמו "עד כאן, אני לא מפרידה ביצים", "בחיים עוד לא יצאה לי עוגת גבינה אפויה כמו שצריך" ו"אני לא מוכן לעבוד אצל עוגת הגבינה, שהיא תעבוד אצלי". ככה זה, אנשים מפחדים מעוגות גבינה, ובאמת שלא בצדק. אפילו אופים מדופלמים נתפסים בעונה הזו בשנה כשהם מביעים חשש שהעוגה אומנם תתרומם בתנור - אבל אז תצנח בחזרה לשאול תחתיות. אז אתם יודעים מה? החלטנו שלא עוד. קבלו 10 טיפים לעוגת הגבינה המושלמת, שאחריהם לא תוכלו להיכשל.

>> לבלוג של נטלי לוין, עוגיו.נט

עוגת גבינה אפויה (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
מה הסוד לעוגת גבינה אוורירית? | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל


1. המתכון

לכו על מתכון ממקור שאתם סומכים עליו – שום חג, ובטח שלא שבועות, אינו הזדמנות טובה לניסיונות הרפתקניים. הקפידו לעקוב אחר הוראות ההכנה בדקדקנות, קראו את המתכון כמה פעמים לפני שאתם ניגשים לעבודה ושימו לב לפרטים הקטנים. המתכון דורש "חלבונים בטמפרטורת החדר"? אל תתעצלו, והוציאו את הביצים מהמקרר שעה מראש. באופן כללי לא כדאי להתווכח עם ניסיון.

2. המרות

אחת הטעויות הנפוצות ביותר בהכנת עוגות גבינה היא הניסיון להפחית באחוזי השומן על דעת עצמכם. אם המתכון מבוסס על גבינת שמנת ואתם מעדיפים עוגה רזה יותר – חפשו מראש מתכון אחר ואל תתחילו בהמרות שישנו את המרקם, הטעם והמראה הסופי של העוגה.

עוגת גבינת ניו יורקית, למשל, המבוססת על גבינת שמנת, לעולם תהיה כבדה ודחוסה יותר מעוגת גבינה קלאסית אפויה עם גבינה לבנה 5% שומן. כל ניסיון להכין עוגת גבינה עם גבינות שונות ממה שכתוב במתכון עלול להסתיים במפח נפש. בחרו את המתכון בהתאם לרצון שלכם והשתדלו כמה שפחות לשחק עם חומרי הגלם.

3. הפרדה, הקצפה ואווריריות

עוגות גבינה אפויות שאינן בסגנון ניו יורק דורשות ברוב המקרים הפרדת ביצים. את הביצים מומלץ להפריד כשהן קרות, אך את ההקצפה יש לעשות כאשר החלבונים בטמפרטורת החדר, אז הם תופסים יותר נפח ומקבלים אווריריות רבה יותר. עוגת גבינה שדורשת הפרדת ביצים תהיה אוורירית וגבוהה יותר מאשר עוגת גבינה אפויה ניו יורקית, ואם חשוב לכם שהאווריריות תהיה משמעותית וטובה - הקפידו להשתמש במיקסר איכותי להקצפה.

4. שימוש במיקסר

ואם מדברים על מיקסר - בהכנה של עוגת גבינה קרה (עוגת מוס גבינה למשל) חשוב להשתמש במיקסר חזק על מנת שההקצפה תהיה יציבה מאוד. כלל אצבע להכנת עוגת גבינה קרה כמו עוגת גבינה פירורים הוא שהשמנת והגבינה יהיו קרות מאוד בעת ההקצפה, מה שמאפשר הקצפה יציבה וחזקה יותר, ושומר על גוף העוגה יציב בחיתוך. המחמירים אפילו מקררים את קערת המיקסר ואת וו ההקצפה במשך כמה דקות במקפיא מבעוד מועד.

מיקסר סאוטר (צילום: אלקטרה)
ההקצפה חייבת להיות סופר יציבה | צילום: אלקטרה

5. עבודה עם ג'לטין

עוגות גבינה קרות דורשת לא פעם שימוש בג'לטין, מה שעלול להרתיע רבים. אז דעו לכם שעבודה עם ג'לטין היא קלה ופשוטה, כל עוד עוקבים אחרי שלושת השלבים הבאים:

1. השריה: לפני השימוש בג'לטין יש להשרות אותו במים. יחס ההשריה הוא 1:5 לטובת המים, כך שעל כל גרם ג'לטין יש להשתמש ב-5 מ"ל (1 כפית) מים. למשל, אם בעוגת גבינה יש 10 גרם ג'לטין – יש להשרות אותו ב-50 מ"ל מים קרים. ההשריה אורכת מספר דקות בטמפרטורת החדר, עד שהג'לטין סופח את הנוזלים.

2. המסה: לאחר שהג'לטין סופח את הנוזלים, יש להמס את התערובת במיקרוגל או על בן מארי כדי שאפשר יהיה להוסיפה לתערובת שרוצים לייצב.

3. השוואת מרקמים: מתחילים בהוספת 2-3 כפות מתערובת הגבינה לתוך הג'לטין, ומערבבים היטב. מסננים את התערובת שנוצרה ומוסיפים אותה לשאר תערובת הגבינה בתנועות קיפול עדינות עד לאחידות. זה הכל!

עוגת גבינה קרה עם קרם קפה ושוקולד לבן (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
פוחדים מג'לטין? אל! | צילום: דרור עינב, mako אוכל

6. אפייה בתנור

עוגות גבינה אפויות הן עוגות יחסית עדינות בגלל כמות הביצים הגדולה בהן, ולכן גם האפייה שלהן צריכה להיות עדינה, ולהתבצע אך ורק בתנור איכותי שאתם סומכים עליו.

מומלץ לא לאפות עוגות גבינה בטורבו, משום שהמאוורר עלול להעיף את הבלילה. כמו כן, חשוב לעקוב אחר ההוראות במתכון ולבדוק האם מתחילים בחום גבוה מאוד ואז מנמיכים או שהאפייה נעשית כולה באותה טמפרטורה. בנוסף, בדקו במתכון אם יש צורך באפייה בסביבה עשירה באדים (בן מארי). אם כן, אפשר להניח תבנית קטנה עם מים רותחים בתחתית התנור, שתיצור אדים בתא התנור לאורך האפייה. תשומת לב לפרטים האלה יכולה למנוע כישלון. 

תנור סאוטר (צילום: אלקטרה)
עדיף שתימנעו משימוש במצב טורבו | צילום: אלקטרה

7. הוספת טעמים

עוגת גבינה קרה או אפויה היא קלאסיקה שקשה לעמוד בפניה, אבל לפעמים מתחשק לגוון. נסו להוסיף תבלינים או אפילו ממרחים שונים לתערובת הגבינה – ותקבלו תוצאות מעניינות וטעמים שונים בכל פעם מחדש. אפשר להוסיף מעט קינמון טחון, עשבי תיבול, קליפות הדרים מגוררות, חמאת בוטנים או שקדים, שוקולד מומס וכיו"ב. שימו לב, לא להחליף מרכיבים קיימים, אלא להוסיף מעט ייחוד לעוגה.

מעבד פירות סאוטר (צילום: אלקטרה)
לא לחשוש להוסיף טעמים | צילום: אלקטרה

8. הכנה מראש

כלל אצבע: עוגת גבינה אפויה קלאסית מומלץ להכין לפחות יום לפני ההגשה (ועדיף אפילו יומיים). השהות במקרר תורמת לטעם המצוין, ובעיקר למרקם הייחודי שקשה לעמוד בפניו. עוגות גבינה קרות (למשל עוגת גבינה פירורים), אפשר להכין אפילו שבוע מראש, ולהקפיא כשהן עטופות היטב. לאחר ההפשרה כל שנותר הוא לפזר את הפירורים על החלק העליון ולהגיש.

9. קישוטים וגימורים

אם בחרתם לשדרג את עוגת הגבינה שלכם עם שוקולד, נסו להוסיף לה ציפוי גנאש שוקולד, קרם שוקולד מוקצף או שברי שוקולד שירמזו על הטעם שמסתתר בפנים. אם בחרתם להכין עוגת גבינה עם תוספת של מחית פרי, מומלץ להוסיף פירות טריים בחלק העליון. תהיו יצירתיים ותזכרו שקודם כל אוכלים עם העיניים.

10. ולמרות הכל, קלאסיקה תמיד מנצחת

בין שאתם מעדיפים עוגות גבינה קרות ובין שאתם אנשים של עוגות גבינה אפויות, אם תשאלו אותי – קלאסיקה תמיד מנצחת. עוגת גבינה אפויה קלאסית עם ציפוי עדין של שמנת חמוצה או עוגת גבינה פירורים של פעם, שתיהן מנצחות בנקל כל עוגת גבינה מפונפנת שתהיה על שולחן החג. בסופו של דבר, העוגה הקלאסית המוכרת היא הראשונה להיעלם מהשולחן. מניסיון.