גם מי שלא ניחן בכישורי בישול מיוחדים, יכול לחוש עצמו סופר בשלן, כאשר הוא אוחז בדג איכותי ובכמה מצרכים בסיסיים כמו שמן זית, שום ולימון. מה שנחמד בדגים זה שתמיד קל להצליח איתם – תנו להם קצת אהבה והם יחזירו כפליים. הם נהדרים לאפייה בתנור, לצלייה במחבת, על הגריל וגם כמנת סביצ'ה מפוארת שלא דורשת יותר מחמש דקות הכנה.

שמואל ישראלוף, מנהל מעדניות הבשר והדגים ברמי לוי, מספר שבשנים האחרונות ניכרת עלייה משמעותית בביקוש לדגים. "מידי שנה, צרכנים מגלים כמה כיף וקל להכין דגים. ולמה לא בעצם? הם בריאים, טעימים ובניגוד למה שחושבים, ממש לא צריך להיות שף גדול כדי להכין מהם מטעמים", הוא אומר.

ביקשנו מישראלוף המלצה לדגים שכל אחד וכל אחת מכם יכולים להכין בבית, גם אם מעולם לא נגעה ידכם בקשקש. אין צורך להצטייד בחכה – את כולם תוכלו למצוא אצלו בסניפי הרשת.

סלמון: מלך הדגים

הסלמון היפהפה מגיע אלינו מסקנדינביה הקרה, הוא מככב אצלנו בסניפים ואין ספק שהוא מלך הדגים. מדובר בדג עשיר מאוד באומגה 3, המתאים מאוד לאירוח ולבישול: להכנת חריימה, כנתח שלם בתנור, לקציצות, למוקפץ וגם לסביצ'ה, קרפצ'ו וטרטר. בזכות מרקמו העסיסי וטעמו הניטרלי, אפשר להכין ממנו המון מאכלים בקלות: מספיק לצפות אותו במעט שמן זית, מלח ושום ובזה נגמר הסיפור. מובן שתמיד אפשר להוסיף עשבי תיבול כמו רוזמרין או עירית קצוצה (שהולכת מצוין בעיקר עם סביצ'ה או טרטר) ואם אתם בקטע אסיאתי – טריאקי סויה וצ'ילי למשל יסגרו את הפינה.

דגים (צילום: shutterstock By Marian Weyo)
דג עשיר מאוד באומגה 3 המתאים מאוד לאירוח ולבישול | צילום: shutterstock By Marian Weyo

כך תכינו סלמון אפוי ברוטב דבש חרדל>>

דניס: מעודן ואלגנטי

הדניס האלגנטי הוא אחד הדגים האהובים ביותר על הקהל הישראלי ועל חובבי האוכל הים-תיכוני. מעבר לעובדה שהוא מתאים לכל כיס, יש לו טעם מעודן והכנתו קצרה ומהירה. אפשר להכין אותו בתנור בשלמותו או כנתח. אם צולים אותו במחבת, יש להניח את הפילה הטרי על צד העור ורק לאחר מספר דקות – להפוך לצד השני. מעולה גם למתכונים הדורשים אידוי. 

דגים (צילום: shutterstock By Angel Simon)
יש להניח את הפילה הטרי על צד העור ורק לאחר מספר דקות – להפוך לצד השני | צילום: shutterstock By Angel Simon

ברמונדי: התחליף האותנטי לסול הוותיק

כיום מגדלים את הברמונדי בארץ, אבל למעשה הוא מגיע אלינו מאוסטרליה. מדובר בדג עסיסי מאוד שאינו מכיל כלל אדרות. בטעמו הוא מזכיר את דג הסול הביתי, ושניהם פופולריים מאוד בייחוד בקרב ילדים. הוא מתאים להכנה מגוונת של מאכלים – החל משניצל דג פריך לארוחת הצוהריים ועד למנת שף מהאגדות ע"י צלייה או בתנור.

בורי: מעולה לטיגון

הבורי העסיסי מומלץ מאוד להכנה בשמן עמוק אבל הוא משתלב מצוין גם בתבשילים. אפשר לטגן אותו בשלמותו או לפרוס לסטייקים ולהניח בחריימה.

לברק: "בן הדוד" של הדניס

בטעם ובמרקם המעולה, הבורי מזכיר מאוד את הדניס, אבל צורתו מוארכת יותר. הוא מצוין לאפייה בשלמותו או לטיגון כפילה.

דגים (צילום: shutterstock By Sea Wave)
מצוין לאפייה בשלמותו או לטיגון כפילה | צילום: shutterstock By Sea Wave

טיפים נוספים להכנה:

- ייבשו את הדגים לפני ההכנה. כך הם לא יאבדו מהפריכות שלהם.

- שמנו את הדג עצמו ולא את המחבת. השמן ישמור על הדג מפני הידבקות ויתרום למרקם הפריך.

- אל תחסכו בעשבי תיבול: כשאופים דג שלם, כדאי להיות נדיבים בעניין עשבי התיבול. הכניסו כמות יפה מהם לבטן הדג – הם יעניקו לדג ניחוח וטעם נהדרים.

- עשו שימוש נכון בלימון: כדאי לסחוט מעט ממנו על הדג רק לאחר ההכנה.