צריכת מוצרי חלב שמקורם בחלב עזים היא אחד המאפיינים התזונתיים בקרב אוכלוסיות מאריכי חיים, אותם אנשים החיים מעל 100 שנים. תזונה ים תיכונית אשר הוכחה מחקרית כתורמת לבריאות ואריכות חיים כוללת צריכה יום יומית של יוגורט וגבינות על בסיס חלב עזים.

מוכרים את גנדי (תמונת AVI: חדשות)
גנדי. איך אתם חושבים הוא הגיע לגילו המופלג? | תמונת AVI: חדשות

תוחלת החיים בעולם המערבי ובישראל עולה. דוח השוואתי חדש של ארגון ה-OECD מגלה כי תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם. הישראלים חיים בממוצע 81.6 שנים, שנתיים יותר מתוחלת החיים הממוצעת במדינות החברות בארגון שעומדת על 79.5 שנים. ישראל ממוקמת במקום החמישי בעולם מבחינת תוחלת חיים ועוקפת מדינות כמו שוודיה, קנדה, צרפת והולנד. יחד עם זאת חשוב לציין כי המטרה היא אריכות חיים באיכות חיים, כלומר תפקוד פיזי ומנטלי מיטבי בגיל המבוגר, לכן יש להתחשב בתהליכי ההזדקנות ובהשפעתם על מערכות הגוף השונות.

תזונה מתאימה הינה חלק משמירה על בריאות טובה בגיל השלישי. כיצד חלב העזים על ערכיו התזונתיים והרכבו תורמים לתזונה של אנשים בגיל השלישי?

חלב עזים ומסת השריר

עם הגיל ישנם שינויים בגופנו, אנו צוברים יותר שומן ומפסידים חלק מרקמת השריר. רמת השריר חיונית לפעילות הנשימה, אספקת הדם, התנועה ועוד, לכן עם הירידה הזו יש גם ירידה ביכולת התפקוד היום יומי שלנו. שמירה על מסת שריר היא משימה חשובה בגיל השלישי. ידוע כי פעילות גופנית בשילוב עם צריכת חלבון מתאימה תומכות ככל האפשר במסת השריר. חלבון נדרש לבנייה של כל שרירי הגוף ולכן הוא חיוני, אבל עם הגיל יש נסיגה ויכולת הניצול של החלבונים מהמזון פוחתת. אנו זקוקים לצריכה של חלבונים יעילים, כאלו שהגוף יכול לנצל בצורה הטובה ביותר, החל מרמת הפירוק והעיכול ועד רמת הכנסת החלבון לבנייה בתוך השריר. חלב עזים הוא מקור לחלבון בעל הרכב ההופך אותו מתאים ויעיל לשמירה על השריר.

חלב עזים מכיל קזאין אשר הינו חלבון בעל ערך תזונתי גבוה, כלומר כזה המכיל רמות גבוהות של חומצות אמינו (יחידות המבנה הבסיסיות של כל החלבונים בטבע ובגוף האדם) חיוניות אשר אינן מיוצרות בגופנו ואנו נדרשים לספק אותן דרך התזונה היומית שלנו. חומצות אמינו אלו נדרשות לגוף לצורך בנייה ושימור של השריר.

חלב עזים מכיל גם כמות גבוהה של חלבון מי גבינה, חלבון זה מתעכל באופן יעיל ומהיר דבר חשוב עבור מערכת העיכול שעם הגיל עובדת באופן אטי יותר. חלבון מי הגבינה המצוי בחלב עזים מגיע ביעילות לגוף ומשם לשריר. הרכב חלבונים זה המצוי בחלב עזים הופך אותו לספק טוב של חלבונים, התורמים לשמירה על מסת השריר.

חלב עזים ומערכת העיכול

גם מערכת העיכול עוברת שינויים עם הגיל, התנועה שלה בדרך כלל אטית יותר וכמות האנזימים (אותם חומרים המפרקים את המזון במערכת העיכול) יורדת. האטה זו יכולה לגרום לשינויים בפעילות מערכת העיכול אשר אותם חשים אנשים בגיל זה כמו עיכול אטי, נטייה יתרה לגזים, עצירות ותחושת כובד לאחר עיכול.

הרכב החלבונים המיוחד של חלב העזים יוצר בנוכחות חומצה חזקה (כמו החומצה המצויה בקיבה שלנו) פתיתי גבן קטנים אשר קלים ומהירים יותר לעיכול וריקון בקיבה. השומן המצוי בחלב עזים בנוי מטיפות שומן קטנות, מבנה כזה המאפשר פיזור והומוגניות טובה יותר שלהן בקיבה ומשפר בהמשך גם את תהליכי עיכול השומן במערכת העיכול.

חלב עזים ומערכת העצמות והשלד

בגיל השלישי מופר האיזון בין תהליך בניית העצם לתהליך ההתפרקות שלה וכן יורדת רמת ספיגת הסידן מן המזון. שילוב זה עלול לגרום למחלת האוסטיאופורוזיס - מחלה כרונית המופיעה אצל אחת מכל שלוש נשים ולעתים גם אצל גברים. המחלה מאופיינת בירידה בצפיפות העצם ובסיכוי מוגבר לשברים בעצמות. הדרך למניעת המחלה והפחתת הסיכון לשברים היא על ידי תזונה עתירת סידן, בתוספת ויטמין D (חסר נפוץ בגיל השלישי), פעילות גופנית והימנעות מעישון.

חלב עזים מכיל, באופן טבעי, יותר סידן. מחקרים ראשוניים בבעלי חיים מצאו כי ספיגת הסידן מחלב עזים הייתה יעילה יותר במצבים שונים של פגיעה בתפקוד המעי. השילוב בין כמות הסידן המצויה בחלב עזים ויעילות ספיגתו הופך אותו מתאים במיוחד לצרכים התזונתיים של סידן בגיל השלישי.

חלב עזים ומערכת החיסון

יחד עם השינויים ההדרגתיים בפעילות מערכות הגוף השונות המתרחשים באופן טבעי עם הגיל חלים גם שינויים במערכת החיסון אשר הופכים אותנו לפגיעים יותר. "זקני השבט" ידעו מניסיון רב שנים של הרפואה המסורתית להשתמש בחלב עזים כדי לעודד את מערכת החיסון לריפוי מצבים שונים של זיהומים שמקורם בחיידקים או וירוסים, כמו למשל במצב של אפטות בפה (זיהום ויראלי). סיפור ידוע כי חלב עזים נסחט ישירות מעטין העז על הפצע וגרם לריפויו. היום יודעת הרפואה המערבית להסביר את סוגיות הריפוי העתיקות הללו ובמחקרים חדשים נמצא כי גם חלב עזים מפוסטר תורם לטיפול באפטות בפה. מנגנונים שונים שנחקרו מצאו כי החלב עצמו מכיל נוגדנים פעילים כנגד וירוסים וחיידקים, ויותר מכך - חלב עזים גם מעודד את הגוף עצמו להגביר את פעילות מערכת החיסון שלו וליצר יותר כדוריות לבנות, מה שנקרא לא רק סיפורי סבתא.

כאמור לחלב עזים ערכים תזונתיים חיוניים כמו חלבון, סידן וויטמינים ומינרלים שונים. הרכבם המיוחד יכול להסביר את הקשר בין צריכת מוצרי חלב ואריכות ימים. מהטמה גנדי נהג לשתות כל יום במשך יותר מ 30 שנה כוס של חלב עזים - אולי גם הוא ידע זאת.

לימור בן חיים היא דיאטנית קלינית, יועצת תזונה משק צוריאל

 >> מתכונים חלביים

ליוטיוב של משק צוריאל

להורדת קופון 30 אחוז הנחה על גבינות מיוחדות