מרק קובה מוכן (צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז)
מרק קובה. לא לסבתות עיראקיות בלבד | צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז

זה לא באמת סיפור להכין מרק קובה. אם מתחילים יום קודם, זה אפילו לא סיפור בכלל. מכינים את המלית, נותנים לה לנוח במקרר, למחרת מכינים מרק עשיר וטעים-טעים, שזה לא באמת בעיה, מערבבים סולת ועוד כמה חומרים בשביל הקובה, שותלים את המלית מאתמול – והיידה למרק. הרבה שלבים, זה נכון, אבל התוצאה הסופית משכיחה אותם כהרף עין.

שלב ראשון: המלית

החומרים:
2-3 כפות שמן לטיגון
6 בצלים גדולים קצוצים דק
1 ק''ג בשר בקר טחון (על החורים הגדולים במטחנת הבשר)
5 שיני שום קצוצות דק
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
כף וחצי תערובת בהרט לקובה
חצי כפית כמון
חצי כפית כורכום
150 גרם צנוברים

קובה - טיגון הבשר (צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז)
מטגנים את הבשר | צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז

אופן ההכנה:
1. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף וחלקו מתחיל להזהיב קלות.
2. מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן על להבה נמוכה תוך ערבוב לעתים קרובות, עד שהבשר משחים בצורה אחידה אך אינו מקבל צבע חום.
3. מוסיפים את השום הקצוץ והתבלינים וממשיכים לטגן תוך ערבוב 5 דקות נוספות.
4. טועמים, מתקנים תיבול אם צריך, מוסיפים את הצנוברים ומטגנים 5 דקות נוספות.
5. מורידים מהאש, מצננים לטמפרטורת החדר ומאחסנים בקופסת פלסטיק ללילה במקרר, כדי לוודא שהמלית צוננת (אסור למלא את הכופתאות במלית חמה).

שלב שני: המרק

החומרים:
3 כפות שמן לטיגון
4 בצלים בינוניים קלופים וקצוצים דק
2 כפות גדושות רסק עגבניות
דלורית גדולה, מקולפת ומנוקה מגרעינים, חתוכה לחתיכות גדולות יחסית
2 גזרים רחוצים היטב ופרוסים לפרוסות בעובי 1-2 ס''מ
3 קישואים רחוצים ופרוסים לפרוסות בעובי 2 ס''מ
4 תפוחי אדמה לא גדולים, קלופים, רחוצים וחתוכים לרבעים\שישיות
3 עלי מנגולד גדולים, רחוצים וחתוכים לחתיכות קטנות (כולל החלק הלבן)
3 גבעולי סלרי (כולל העלים), רחוצים היטב וקצוצים
מיץ טרי מ-2-3 לימונים בשלים (כדאי לבחור בלימונים בעלי קליפה דקה, המכילים יותר מיץ)
כמה שיני שום מקולפות ופרוסות
כפית מלח
2 כפות סוכר
חצי כפית כמון
כף בהרט
כמעט כפית כורכום
חצי כפית פלפל שחור
כפית פפריקה מתוקה

קובה - הכנת המרק (צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז)
המרק בתחילת דרכו | צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז

אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר גדול את השמן ומזהיבים את הבצלים הקצוצים.
2. מוסיפים את רסק העגבניות וכל שאר החומרים, וממלאים מים.
3. לאחר שהמים מגיעים לרתיחה מנמיכים את הלהבה, מנקים את הקצף שהצטבר למעלה בעזרת כף ומבשלים על אש קטנה 40-50 דקות.

שלב שלישי: הבצק

החומרים:
חצי קילו ג'ריש
בערך כוס וחצי מים
כ-400 גרם סולת
ביצה אחת
רבע כפית פלפל לבן
רבע כפית בהרט
שליש כפית כורכום
2 כפות שמן
חצי כפית מלח
3 כפות קמח לבן

אופן ההכנה:
1. שמים בקערה גדולה ועמוקה את הג'ריש, מוסיפים כוס מים וממתינים מספר דקות.
2. מוסיפים את הסולת, הביצה והתבלינים ולשים ידנית. אם התערובת יבשה מדי אפשר להוסיף עוד מים (כל פעם מעט).
3. מוסיפים את הקמח וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק גמיש.

קובה - לפני הטיגון (צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז)
ממתינים בסבלנות | צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז
שלב רביעי ואחרון: הקובה

אופן ההכנה:
1. מרטיבים את הידיים. לוקחים חתיכת בצק בערך בגודל כדור פינג-פונג, ומגלגלים אותה בין כפות הידיים עד לקבלת כדור.
2. עושים בזהירות שקע עמוק במרכז הכדור, בעזרת האצבעות, וממלאים אותו בכפית מהמלית.
3. מותחים בזהירות את שולי הבצק שסביב הגומה עד שסוגרים אותה מעל המלית. מהדקים את הבצק בעזרת האצבעות.
4. מגלגלים בזהירות את הכדור שנוצר בין כפות הידיים, ומניחים על ניילון. יוצרים כך לפחות 20 כדורים.
5. מכניסים את הכדורים למרק בזהירות, ומבשלים על אש קטנה 10-15 דקות, או עד שכופתאות הקובה צפות.
6. מכבים את האש וממתינים לפחות שעה, כדי שטעם המרק ייספג בבצק. מחממים ומגישים.

והבונוס: קובה מטוגן

חומרים:
חצי קילו בורגול דק שהושרה לשעה וחצי במים
2 כוסות סולת
3-4 כפות קמח לבן (לא חובה)
3 כפות שמן
ביצה אחת (לא חובה)
חצי כפית מלח
חצי כפית כורכום
רבע כפית פלפל לבן
רבע כפית בהרט
שמן לטיגון
מלית מוכנה ומצוננת

קובה - אחרי הטיגון (צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז)
קובה מטוגן. זה אם לא בא לכם על כל המרק מסביב | צילום: מריוס הרמן, פורום המתכונים של תפוז

אופן ההכנה:
1. מסננים היטב את הבורגול.
2. מוסיפים סולת ואת שאר החומרים, ולשים כמה דקות ביד עד לקבלת בצק יבש למדי.
3. לוקחים חתיכה מעט יותר גדולה מכדור פינג-פונג ולשים אותה לצורת עיגול.
4. יוצרים גומה עמוקה וממלאים בכפית מהמלית. סוגרים ומהדקים את שולי המעטפת מעל המלית, מגלגלים בין כפות הידיים ויוצרים צורת כופתה.
5. מניחים על משטח (למשל קרש חיתוך נקי ומנוגב היטב).
6. מחממים במחבת גדולה ועמוקה שמן לטיגון.
7. כשהשמן חם מאוד מחליקים פנימה בזהירות את כופתאות הקובה, תוך הקפדה שלא ייגעו אחת בשנייה ושיהיה מספיק מקום כדי להפוך אותן בקלות.
8. כשהצד התחתון משחים הופכים, ומטגנים את הצד השני עד השחמה.
9. מוציאים ומניחים על מגבות נייר למספר דקות, כדי להיפטר מעודפי השמן. אוכלים חם.

 >> לגרסת ההדפסה של המתכון: מרק קובה

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קובה מטוגן