קיווי (צילום: stock_xchng)
קיווי. יותר ויטמין C משני תפוזים | צילום: stock_xchng
עונת הקיווי בעיצומה, מה שאומר שממש עכשיו אפשר למצוא את הפרי המתוק והמהמם הזה בשווקים בשפע, ובמחירים סבירים. אז כדי שתספיקו לנצל אותו כמו שצריך לפני תום העונה, כינסנו עבורכם קמצוץ של מתכונים נבחרים, וגם כמה עובדות שייתנו לכם את החשק להיכנס איתו למטבח.

* מקורו של הקיווי בסין. בתחילת המאה ה-20 הביאו אותו מיסיונרים נוצרים לניו זילנד, ובה הוא הפך לגידול מסחרי וגם קיבל את השם של הציפור הלאומית (שמלווה אותו עד היום).

* קווי אחד מכיל יותר ויטמין C משני תפוזים, יותר סיבים תזונתיים מתפוח ויותר ויטמין E מאבוקדו שלם.

* מבחינה קלורית הקיווי, התפוז והתפוח מאוד דומים: כ-50 קלוריות ל-100 גרם תפוח או תפוז, 60 קלוריות ל-100 גרם קיווי.

* הקווי מכיל הרבה פחות כימיקלים מפירות אחרים, כי הוא גדל ללא צורך בטיפול נגד מזיקים.

* נקודה נוספת לזכותו היא שהוא מחזיק מעמד זמן רב אחרי הקטיף מבלי להתקלקל, ואפילו (כמעט) מבלי לאבד את ערכיו התזונתיים. במקרר אפשר לשמור אותו אפילו שלושה שבועות.

* הקיווי מכיל אנזים שמשמש לריכוך בשר ועשוי גם להשפיע על קרישת ג'לטין. לכן מומלץ לבשל איתו בשר, אבל לא מומלץ להוסיף אותו לעוגות הדורשות ג'לטין.

3 מתכונים

עוף עם קיווי
2 כפיות פלפל חריף קצוץ
חופן עלי כוסברה קצוצים
1 בצל קטן
1 פלפל אדום קצוץ
2 עגבניות קטנות (או אחת גדולה) חצויות וללא גלעינים
1 כפית מיץ לימון
5 קווי קלופים
קורטוב מלח
2 כפיות סוכר חום
עוף שלם חתוך ל-8

מניחים את כל חומרי המשרה מלבד הקיווי במעבד מזון, מעבדים לכדי עיסה חלקה.
חוצים את הקווי ומועכים בעזרת מזלג, מוסיפים את הפירות לעיסה ומערבבים היטב באמצעות כף עץ.
מחממים תנור לחום בינוני גבוה (כ-160 מעלות).
מניחים את נתחי העוף במשרה ומניחים למשך חצי שעה. מעבירים את העוף לתבנית חסינת אש יחד עם המשרה, מכנסים לתנור וצולים במשך 45-50 דקות.

קיווי  (צילום: עודד קרני)
נשמר במקרר אפילו שלושה שבועות | צילום: עודד קרני

קינוח קיווי ותפוזים
השקדים עשירים בסידן, וכך גם הקיווי והתפוז, כך השילוב שלהם הוא לא רק טעים אלא גם מאוד בריא.

לסירופ:
3/4 כוס מים
1/3 כוס סוכר
2 תרמילי הל שלמים
2 פלפל אנגלי
מקל קינמון
1/2 כפית תמצית וניל

3 תפוזים גדולים קלופים (ללא המעטפת הפנימית הלבנה), פרוסים לרוחב לפרוסות בעובי ס"מ וחצי בערך
5 קיווי קלופים חתוכים לרוחב לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
2 כפות שבבי שקדים מולבנים (לא קלויים) קלופים ומטוגנים קלות במעט חמאה

מניחים את כל חומרי הסירופ מלבד תמצית הווניל בסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומצמצמים את הנוזל עד שמתקבל סירופ נוזלי (עניין של כ-8 דקות). מסירים מהאש ומוסיפים את תמצית הווניל.
מניחים את הפירות בקערת זכוכית לא מאוד גבוהה ושופכים עליהם את הסירופ. מניחים לפירות לספוג את טעמי הסירופ ולהצטנן במשך שעה לפחות. לפני ההגשה מפזרים את שבבי השקדים מלמעלה.

גלידת וניל, נענע וקיווי
(מתוך "יום חדש")

חפיסת גלידת וניל
צרור נענע טרייה
8 קיווי טרי רך או רך למחצה (לא קיווי קשה)
חצי צנצנת של מרקחת פירות יער או פטל

מקצצים את הנענע ומערבבים בגלידה. מקפיאים.
מקלפים את הקיווי ומכניסים למערבל עם מרקחת פירות היער או הפטל.
יוצרים כדורי גלידה ושופכים מעל את רוטב הפרי.