כשאמא שלי חלתה, שבועות בודדים לפני פסח, כבר ידעתי שהחגים שלנו לא ייראו אותו דבר. בחג האחרון שלנו יחד היא הייתה חלשה ועייפה ולא ישבה איתנו בשולחן. אחי עשה את הסדר במטוס, בדרכו לארץ. שנה אחר כך עשינו סדר אלטרנטיבי משלנו במסעדה בולגרית אותנטית בוורנה, שם שהינו כדי לברוח מהעצב של החג. לפני שנתיים כבר חזרנו לעצמנו וערכנו את הסדר כהלכתו (לפחות עד שולחן עורך). הערב הזה עורר בי זכרונות וגעגועים לבקרים שאחרי הסדר, כשכולנו עוד גרנו בבית. היינו מתעוררים לריח ארוחת הבוקר, שכללה גבינות, סלט ירקות ומצברייט משמונה ביצים שאבא היה עושה לכולנו, כי אמא שנאה מצות וטענה שאחרי שאוכלים אותן הן יוצאות מהגוף בצורת אבק.

המצברייט המשפחתית של אבא תמיד נדפה ניחוחות קינמון, וכל אחד מבני הבית היה מוסיף לה משהו משלו: זילוף של דבש או ריבה, מעט סוכר או גבינה לבנה, והכי פשוט – עוד מלח ופלפל שחור. לא משנה מה עיטר אותה כשנכנסה לפה, כולנו טרפנו אותה בשמחה, חרף תופעות הלוואי.

המצברייט של אבא עושה לי געגועים לאמא ולימים שלא יחזרו, אבל הטעם והנוסטלגיה מזכירים לי את המשפחה המקסימה שלי, שתמשיך לשבת איתי לשולחן הסדר עוד הרבה שנים קדימה.

מצה ברייט, טעימא (צילום: עודד קרני)
מצברייט. הכי חשוב: היחס בין כמות המצות לביצים | צילום: עודד קרני

מצברייט

המרכיבים (4 מנות):
4 מצות
4 ביצים
כוס וחצי חלב
מלח
פלפל גרוס
קורט קינמון
30 גרם חמאה
אפשרות: 2 כפות גבינה צהובה מגוררת או פרמזן
להגשה: דבש או גבינה לבנה

כלים:
2 קערות ערבוב
מזלג
מחבת גדולה
תרווד

אופן ההכנה:

סוד המצברייט של אבא, מסתבר, הוא היחס הישר בין כמות המצות לביצים – 1:1 – וגודל החתיכות של המצות, שהוא לא קטן מדי.

1. שופכים חלב בקערה ושוברים פנימה את המצות. מוודאים שהמצות מכוסות חלב ונותנים להן לנוח כמה דקות בפנים.

2. בקערת ערבוב נוספת טורפים ביצים לפחות דקה (זמן טריפה ארוך גורם להן להיות אווריריות יותר בטיגון). מוסיפים מלח, פלפל וקינמון.

3. ממשיכים לטרוף ומוסיפים את הגבינה המגורדת. ממשיכים לטרוף.

4. מוציאים את המצות מהחלב וסוחטים אותן עד שהן מתגבשות ביד. מעבירים לקערה עם הביצים.

5. בעזרת ידיים נקיות מערבבים את המצות בתוך הביצים עד שמתקבלת תערובת אחידה.

6. מחממים מחבת על אש בינונית ומוסיפים חמאה. כשהחמאה נמסה (זהירות שהיא לא תישרף) שופכים בעדינות את התערובת ומשטחים על המחבת בצורה אחידה.

7. משאירים על האש מספר דקות עד להתגבשות, והופכים בזהירות (אם מדובר בתערובת של ארבע מצות, עדיף להכין את המצברייט בשני סבבים). כשהתערובת אחידה ומתקשה, מורידים מהאש. מגישים עם דבש, גבינה לבנה, סוכר ומלח.

>> והנה פשטידת כרישה וגבינות מעולה. כשרה, בטח כשרה
>> הצטרפו לקבוצת טעימא בפייסבוק