בצל ממולא (צילום: עמרי אנדרס צורף)
בצל. בכל צורה וכמה שיותר | צילום: עמרי אנדרס צורף

אבא שלי טוען שסלט בלי בצל זה כמו תזמורת בלי חצוצרה. אי לכך, הוא נוהג לפנק את מרבית המאכלים שלו בכמויות בצל שהיו מפרנסות את חקלאי הארץ יפה יפה, אילו רק היה מבשל לעתים קרובות יותר.

כמו שאפשר להבין, ריח הבצל במטבח המשפחתי שלנו היה תמיד עניין שבשגרה: טרי, מאודה, מטוגן או אפוי, קצוץ, בטבעות, חתוך גס או שלם. אמא שלי, שהכירה את החיבה של אבא לבצל, הייתה משלבת אותו באינספור מאכלים, ולפעמים אפילו הייתה מרשה לו להאפיל על המנה, כמו במקרה של המטיאס הכבוש הכל כך טעים שלה.

את הדג היא הייתה מכינה יום קודם, ואז נותנת לו לשחות לילה שלם במשרה עם ערימות של בצל, עלי דפנה ופלפל אנגלי. בארוחה היינו דגים פיסות דג, מקשטים בקצת בצל וטורפים על פרוסת חלה בביס אחד. אבא שלי, כמובן, היה מקשט את הבצל בדג, ולא להפך.

כמה זמן אחרי שאמא שלי הפסיקה לבשל החליט אבא לשמח אותנו, והכין לנו מטיאס בעצמו. זה היה מאוד טעים, אבל ממש לא כמו של אמא. ההסבר לא איחר להגיע: "רק צריך לקנות מטיאס, לנקות אותו ולהוסיף המון בצל", הוא הסביר. "גם קצת פלפל אנגלי, שמן זית ועלי דפנה לא יזיקו, אבל הכי חשוב זה הבצל". הבנתם?

אני כמובן לא הסתפקתי בגרסה לעצלנים, ודפדפתי בכרטסת למיטיבי לסת – קופסת המתכונים של אמא. מצאתי, הכנתי, ומיד הוצפתי בטעם הנשכח, ובזיכרון ארוחות הערב המשפחתיות שלנו.

רוצים גם?

מטיאס (צילום: תומר פרת)
מטיאס כמו של אמא. להגיש עם חלה טרייה | צילום: תומר פרת

המרכיבים:
2 דגי מטיאס (אפשר ממש בקלות לקנות מטיאס מחולק ונקי מאדרה, לא צריך לקנות שלם ולפרק. אם קונים מפולט, צריך שבע-שמונה חתיכות ארוכות)

למשרה:
כוס חומץ
חצי כוס מים
שלוש כפות סוכר
6 עלי דפנה
כ-10 גרגירי פלפל אנגלי

לכבישה:
2 בצלים גדולים פרוסים דק

להגשה:
כף מיונז

הכנה מוקדמת:
את הדגים הנקיים מאדרות, עצמות ושאר איברים, מכניסים לצנצנת מלאה מים ומשרים ל-12 שעות. מומלץ להחליף מים פעמיים במהלך ההשריה, ולשמור את נוזל ההשריה שהחלפנו בצנצנת נפרדת, לשימוש בתהליך הכבישה.

כלים:
שתי צנצנות לאחסון הדג והמשרה
סיר קטן להרתחת המשרה
כף
סכין לחיתוך הבצל
סכין לחיתוך הדג
קרש חיתוך

אופן ההכנה:

1. לאחר ההשריה של הדגים וסינון הנוזלים, חותכים את פרוסות הדג לחתיכות מלבניות נדיבות.

2. מרתיחים בסיר קטן את מרכיבי המשרה (חומץ, מים, סוכר, עלי דפנה, פלפל אנגלי) ומצננים.

3. בצנצנת בונים מגדל בשכבות: מניחים שכבה של דג, עליה פרוסות בצל, ושוב דג וחוזר חלילה. מוזגים לצנצנת את המשרה שהצטנן ומשאירים במקרר למנוחה של יום או יומיים.

4. לפני ההגשה מערבבים את נוזל ההשריה ששמרנו בצד עם כף מיונז, מוזגים ומערבבים הכל.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מטיאס עם הרבה בצל

>> בשבוע שעבר הכנו עוגיות שקדים
>> לכל הטורים של טעימא
>> הצטרפו לקבוצת "טעימא" בפייסבוק