פיצה נפוליטנית (צילום: אנטולי מיכאלו, מסעדת קמפנלו)
לא עומדים בפניה. פיצה | צילום: אנטולי מיכאלו, מסעדת קמפנלו
החומוס והפיצה יכולים להתחרות ביניהם גם במגרש הביתי, בו נבחר באחד מהם כארוחה קלה להכנה, מהירה ומשביעה, וגם בחוץ – כשנכריע ברחוב על ישיבה בחומוסיה אהובה או בפיצרייה מפנקת. אז איזה מהם עדיף?

פיתה עם שתי כפות חומוס: 340 קלוריות

מעמדו של החומוס בקרב ילדי ישראל הוא בלתי מעורער, והורים רבים שולחים את הילד באופן יומיומי לבית הספר עם חומוס מקופסא בפיתה. זו הלא ארוחה בריאה שלוקח שתי דקות להכין, והמצפון שקט.  

אין תמונה
ארוחה בריאה? לא בטוח. חלי אבקסיס
באופן עקרוני, החומוס הוא אכן ממרח נהדר - גרגירי החומוס מכילים פחמימה מורכבת, חלבון, סיבים ומינרלים. אבל מה עוד מכיל החומוס שאנחנו קונים בסופר? בחומוס מעובד נמצא כ-50% גרגרי חומוס וכ-15% טחינה, שהיא מקור נהדר לשומן חד בלתי רווי. אבל 35% הנותרים שמורים לרכיבים כמו מים, שמנים צמחיים נוספים (במקום טחינה) וחומרים משמרים. בפיתה יש כ-200 קלוריות, שמקורן בעיקר בקמח לבן. בכף של סלט חומוס מעובד יש כ-70 קלוריות, כך שניתן להעריך את הארוחה המהירה הכוללת פיתה ושתי כפות חומוס בכ-340 קלוריות.

ומה לגבי פיצה? יש משהו בשילוב של בצק שמרים חם, עגבניות וגבינה שמקשה עלינו לעמוד בפניו; עד כמה זה נורא? גם במוצרי הפיצות המוקפאות יש שימוש רב בחומרים מעובדים: חומרי שימור, שמן צמחי מוקשה, סוכרים שונים, מלח, חומרים מתחלבים והרשימה עוד ארוכה מאוד. הגבינה בפיצות האלה מורכבת הרבה פעמים ממיקס של גבינה אמיתית (העשויה מחלב...) וגבינה סינתטית זולה (העשויה מחלבון חלב ושומן צמחי). במשולש פיצה מרגריטה קפוא (של מעדנות, לצורך הדוגמא) יש כ-220 קלוריות. אם סלייס אחד משביע אתכם, הרי שהוא פחות משמין מפיתה עם חומוס.

גם בחוץ: ארוחת חומוס משמינה יותר

חומוס בחומוסיה הוא, מן הסתם, טוב בהרבה מהחומוס מהקופסא. גם בחומוס שאתם מנגבים בחוץ יש כ-70 קלוריות לכף, פחות או יותר, וכמות הקלוריות של הארוחה שלכם תהיה תלויה בגודל המנה ובמספר הפיתות שתאכלו. להערכתי, ארוחה של צלחת חומוס ושתי פיתות לא תרד את ה-750 קלוריות, אבל כאמור מבחינה תזונתית מדובר באוכל מזין ובריא.

משולש פיצה בפיצרייה יכיל כ-300-500 קלוריות. ישנן פיצריות שבהן מערבבים ביחסים שונים גבינה סינטטית וגבינה אמיתית, במטרה להוזיל עלויות (גבינה סינטטית עולה כ-25 שקלים לק"ג, בעוד שגבינה אמיתית עולה כ-35 שקלים לק"ג). מחיר זול במיוחד צריך להזהיר אתכם מפני חומרי גלם ירודים - הרגישו בנוח לשאול באיזו גבינה משתמשים בהכנת הפיצה שאתם קונים בחוץ.

חומוס (צילום: istockphoto)
הכי טוב להכין לבד. חומוס | צילום: istockphoto

אם תבחרו להשקיע מעט יותר בתזונה שלכם, תוכלו לקבל את התוצאה האופטימלית. פיצה ביתית, שבהכנתה אתם שולטים ברכיבים, יכולה להכיל הרבה פחות קלוריות – אם תשתמשו, למשל, בקמח מלא, בגבינה רזה ותמעטו בשמן (כל כף שמן מכילה כ-100 קלוריות).

אם חומוס הוא מצרך פופולארי בביתכם, תוכלו גם כאן להשקיע בחלופה איכותית יותר: גרגרי חומוס מבושלים של חברת יכין שאפשר לרסק עם טחינה ותבלינים ואפילו גרגרי חומוס מבושלים מקופסת שימורים שאתם תהפכו לחומוס ביתי יכילו פחות חומרים מעובדים מאשר הסלט מהקופסא.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

>> בפעם הקודמת בדקנו מה יותר משמין, כריות או שוגי?