ברוסקטה חצילים (צילום: עמרי אנדרס צורף)
טאפאס שכונתי | צילום: עמרי אנדרס צורף
בועות של קיץ - קורדוברו

אם להיכנס לנבכי הפולקלור הפנימי של השכונה, הרי שפלורנטין מכונה על-ידי רבים - "מחנה המעבר לת"א". זוהי השכונה הראשונה שבה מתמקמים רבים מצעירי הפריפריה בבואם לכבוש את העיר הגדולה, בין השאר, בשל האווירה השכונתית המחבקת. הדבר מודגש ביתר שאת בקרב הצעירים הירושלמים, שנטשו את הבירה ואימצו את פלורנטין לחיקם בתור "ירושלים הקטנה".

קורדוברו הוא מקום חדש שפתחו שני ירושלמים לשעבר, חנן רביב ויונתן הלר. טאפאס-קאווה בר זערורי, הממוקם בפינת הרחובות קורדוברו ושטרן, הוא בדיוק מה שרשם לכם הרופא ליום קיץ במרק התל-אביבי המהביל. הבר, קטן ואפלולי, מתחיל לבעבע מקהל משעות הערב המוקדמות. האווירה שכונתית ותוססת ובעלי הבית, שעזבו את ירושלים, אבל ירושלים לא עזבה אותם בכל הקשור לגינוני אירוח לא פורמליים, עומדים מאחורי הבר ודואגים שלאורחים יהיה כיף, טעים ונעים.

התפריט רשום בגיר על לוח בכניסה, וכולל צלחות טאפאס כמו ברוסקטה אנשובי, שרימפס עם ניוקי סלק, קנלוני במילוי פירות ים, נקניק חמון מתוצרת מקומית, ועוד מיני טאפאסים חמודים בליווי כוסות יפות במיוחד של ברוט, למברוסקו, פרסקו ושאר מבעבעים שמשתדכים יפה לאוכל.

קורדוברו: קורדוברו פינת שטרן, פלורנטין. טלפון: 077-4060771 מחירים: 24-45 שקל לטאפאס, 15-27 שקל לכוס קאווה.

ערב טוב על פלורנטין - מתושלח

"מתושלח" הוא בר יין חדש יחסית, המבטא את הלך הרוח המשודרג של השכונה. את "מתושלח" פוקד קהל מעט יותר "מיושב" ובניגוד לברים האפלוליים והמחתרתיים משהו הפזורים לאורך רחוב ויטאל. זהו הוא בר יין מקצועי, המצדיק נסיעה מיוחדת לשכונה. מעבר למיקום המופלא ברחוב אוריאל אקוסטא היפהפה, תחת עצי קלמנטינות ופנסי רחוב רומנטיים ובינות בניינים שעוד נקרא עליהם במוספי הנדל"ן, "מתושלח" מציע אווירה קיצית וחביבה, הממוקמת במנעד ההשוואות, בין ברצלונה לכפר קטן בטוסקנה.

אין תמונה
להרגיש בין ברצלונה לטוסקנה



בחוץ מצטופפים סביב כמה שולחנות קטנים וסביב כמה חביות יין, ובפנים האווירה מזכירה סלון ביתי. לחבורה חובבת יין השוחרת אינטימיות, יש גם חדר פרטי, עמוס בכוורות יין. בתפריט מבחר נאה של יינות ישראליים, איטלקיים וספרדיים (אפשר גם לרכוש את היינות במקום) וגם כמה מנות לא מתיימרות אם כי מצטיינות (הרשומות על לוח) של פלפל רומריו, מאורך אדום וקלוף ממולא רוקפור, סביצ'ה מסרדין טרי המתמסרת בקלות לניגוב של לחם מרוקאי לוהט, ניוקי אנשובי נחמדים, כמה סלטים, פלטות של גבינות ו/או נקניקים ולמי שמתעקש להתכחש לקיץ - תבשילים חמים של בשר וירקות.

"מתושלח בית יין ואוכל" - אוריאל אקוסטה 16, פלורנטין. טלפון: 03-6811018. סגור בשישי בערב. מחירים: 25-48 למנות קטנות ולסלטים

בוכרי אותנטי - בראשית

חלק ניכר מקסמה של השכונה, נובע בזכות מקומות שריח נוסטלגי וניחוחות מחבקים של בית עדיין נודפים מהם. רגע לפני שמותגי בתי קפה ורשתות למזון מהיר יגלו את האזור ויטביעו את חותמם עם אוכל בטעם של פלסטיק, בפלורנטין אפשר ליהנות עדיין ממסעדות פועלים המגישות אוכל בטעם של בית. מסעדת "בראשית" היא מקום כזה, שנפתח על מה שהיה פעם "משיח בן דוד". בן דוד, הגיש במשך שנים לפועלי הרחוב שווארמה אלמותית ומאכלים בוכריים טעימים וסגר את המקום לפני מספר שנים.

"דרך האוכל", ישראל אהרוני, גברי בנאי (תמונת AVI: דרך האוכל2, דרך האוכל 1)
ממיטב אוצרות המטבח הבוכרי | תמונת AVI: דרך האוכל2, דרך האוכל 1



את המסעדה הפינתית והקטנה, רכש בוריס יעקובובו, עולה ישן-חדש מבוכרה, שהחליט להמשיך ולשמור על גחלת המסורת של אוכל בוכרי. יעקובובו מבשל אוכל בוכרי אמיתי שלמד מסבתו עוד בבוכרה, אם כי התפריט מציע גם מנות "על האש" סטנדרטיות. דלגו ישירות לתחתית הדף, שם רשומים "האוצרות" מהמטבח הבוכרי כמו "באחש" - אורז המבושל בבד במשך 4 שעות ללא טיפת מים, מתובל בעשבי תיבול ובפיסות בשר, מרק "דושפרה" חמצמץ עם כיסונים ודובדבנים חמוצים, "אושפלוב" - אורז מסורתי עם גזר, שאותו מכין בוריס גם בגרסת עוף ובגרסה מצוינת עם בשר בקר.

"בראשית" - ידידיה פרנקל 31, פלורנטין. טלפון: 03-6821148. כשר. מחירים: כ-30 שקל לתבשיל

"אוף פלורנטין" - קאימאק

יוסף כהן, הבעלים של קפה "קאימאק" החדש, הוא רואה חשבון לשעבר שהתגורר שנים מעבר לאוקיינוס. בביקוריו הדחופים בארץ הקודש, הוא נהג לאכול את הבורקס שאותו אהב באחד מדוכני שוק לוינסקי, אבל כשביקש קפה הפוך מוקצף כדבעי, הורו לו סוחרי השוק בנימוס לסור לאחד מבתי הקפה שבמרכז ת"א. כמה שנים לאחר מכן, שב כהן לארץ לצמיתות והחליט לעשות מעשה. הוא פרש מעולם העסקים ופתח בית קפה בעיבורו של שוק לוינסקי. המקום מרושל בחינניות ונשען, כמו מרבית המקומות מסוג זה, על אישיותו המלבבת של בעל הבית.

כהן אכן מצדיק את הכרטיס של ביקור מיוחד במקום בעיקר בשל האירוח האישי והמקסים שהוא מעניק לכל אורח. הוא טורח ומדלג לדוכן הסמוך כדי לסחוט עבורכם מיץ תפוזים טרי ויוצא מגדרו כדי להגיש לכם כריכים נחמדים בליווי תפוצ'יפס מהשקית, סלטים טריים שאותם הוא קוצץ במקום וקפה מצוין. מאחר שאת הכל הוא מכין לבד ובמקום, צריך להתאזר במעט סבלנות ואורך רוח. חשוב לציין, שאם החלטתם להזמין את מנת הדגל של המקום - ה"קאימאק", שהוא סוג של שמנת חמאתית, אנא מכם, סיימו את המנה. כהן, טורח ומביא את הקאימאק, ממקום מיוחד בדרום הארץ ולוקח באופן אישי כל שריד שנשאר בצלחת.

קאימאק - לוינסקי 49, ת"א. אין טלפון. פתוח עד 19:00. מחירים לדוגמה: 20-30 שקל לכריכים ולסלטים

כלים ונשנושים - Kitchen Works

עם כל הדיבורים על הפוטנציאל המתהווה של השכונה, יש כבר כמה אנשי עסקים ויזמים חרוצים שזיהו את ההזדמנויות העסקיות שבמקום ופתחו בימים אלה בתי עסק וחנויות, המיועדים לאוכלוסייה מבוססת יותר. מקום חדש כזה, השייך לאיש העסקים אילן ביתן, המחלק את זמנו בין ת"א לניו-יורק, הוא "Kitchen Works", חנות מקצועית לכלי בית, אביזרי אפייה ושאר גאדג'טים הקוסמים לבשלן המקצועי והחובב. המותגים הנמכרים הינם תוצרת ארה"ב (Calphlon) והחנות, המעוצבת בסגנון כפרי אמריקני "א-לה מרתה סטוארט" מציעה חוויה משולבת של בישול וקנייה. בימי שישי בבוקר מתקיימות במקום טעימות של דברי מאפה משובחים, עוגות, גבינות ונשנושים, שאותם מכין השף-קונדיטור של המקום, משה נעים, שלמד אפייה באירלנד ומוכן לתרום עצות ומתכונים למי שמבקש. בהמשך, מתוכננות במקום גם סדנאות בישול ואפייה.

Kitchen Work - נחלת בנימין 115, טלפון: 03-5186288.

אגדה של משולש - הפיצה של פלורנטין

כמעט בכל שכונה יש מקום מיתולוגי כזה, המהלך על גבול המיתוס. בפלורנטין אחד המקומות הללו, הוא הפיצרייה השוכנת ברחוב ויטאל. כראוי למקומות בז'אנר הנ"ל, העסק נטול שם או שלט, חמוש בבעל בית המכונה "טיפוס" ובשעות פתיחה קפריזיות. תושבי השכונה, צעירים ברובם, הפוקדים את המקום בשעות הלילה המאוחרות, נשבעים בחירוף נפש שזהו הפיצה הכי טובה בת"א. הפיצה מתהדרת בבצק דק וטעים, נמשחת ברוטב עגבניות ובעוד עיגול של רוטב ירוק וסודי, בגבינה לא מהמשובחות שבנמצא, ובתוספות משונות המשתלבות באופן מוזר יחד, כמו ברוקולי ועגבניות. את הפיצה מלווים שני רטבים - כתום וירוק בדרגת חריפות משתנה. אנחנו, שטעמנו את הפיצה ללא אלכוהול ומעודדי מצב רוח נוספים, סברנו שזו פיצה חביבה ותו לא, אם כי עם הצלחה ואגדות אורבאניות, קצת קשה להתווכח.

פיצרייה (ידועה גם בשם: הצב) - ויטאל 1-3, פלורנטין. 19 שקל למשולש פיצה.

מעדניית יום טוב (צילום: דן-יה שוורץ)
גבינות, עלי גפן, דגים ושאר מטעמים חבויים | צילום: דן-יה שוורץ

מעדנייה בטעם של פעם - מעדניית יום טוב

את הגבינות המשובחות לטוסטים המושקעים של קפה "קאימאק" קונה יוסף כהן ממעדניית יום-טוב הסמוכה. את המעדנייה הוותיקה, שהקים בשנת 1947 הסב יום טוב, שעלה מטורקיה לפני קום המדינה, מנהלים כיום הנכדים יומי ואיתן ואימם. הסבא עדיין מכין במו ידיו את עלי הגפן הטובים הנמכרים במקום, מפלט, ממליח וכובש את הדגים הנהדרים, ואילו הסבתא מכינה מרציפנים תוצרת בית וריבת שושנים מיוחדת במינה הנמכרים במקום. יש גם מעדנים חבויים במקרר הפנימי כמו פסטרומה טורקית, בוטארג (מעדן ביצי דגי בורי מיובשים), גבינת סטילטון כחולת עורקים, ה"מאירי" המפורסמת מצפת ו"אולד אמסטרדם" מהולנד, זיתים כבושים, ממרחים, סלטים מעולים והכי חשוב - שירות לבבי, סבלני ומאיר פנים גם לשפים מכובדים העורכים את קניותיהם במקום וגם למי שבא לקנות רק כמה זיתים.

מעדניית יום טוב - לוינסקי 43, ת"א. טלפון: 03-6813730.