1. נצלו שאריות

הכנתם עוגה ונשאר לכם ציפוי עודף? אפיתם נשיקות ונותרו לכם מרנגים מיותרים? השאריות המיותרות וחסרות הערך של היום יכולות בקלות ליצור את קינוח הרושם הנפלא של מחר. העבירו לקופסאות אטומות את יתרת הציפוי, פירורי העוגיות או שאריות העוגה שנותרו לכם, הסתירו אותם עמוק בתוך המקפיא, ובעת הצורך תוכלו לנצל אותם להרכבת קינוח מאולתר ומפנק של הרגע האחרון - כמו קינוחי כוסות מפתיעים, כדורי שוקולד או טרייפלים שווים.

טרייפל שוקולד חגיגי (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
השאריות של היום הן הטרייפל של מחר | צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

2. השתמשו בכפות קפיציות

במקום לגלגל בסבלנות אין קץ עוגייה אחר עוגייה, השתמשו בכפות קפיציות, שיחסכו גם זמן וגם עקמומיות, ויניבו עוגיות עגולות מדויקות ויפות. אותה כף גלידה תשמש אתכם גם להכנת טראפלס בלי ללכלך את הידיים, וגם להכנסת בלילת מאפינס לתבנית שקעים בקלות ובמהירות.

עוגיות גרנולה, קפה וקוקוס (צילום: נטלי לוין, mako אוכל)
כף גלידה - והעוגיות מושלמות | צילום: נטלי לוין, mako אוכל

3. הקפיאו קלתיות בצק

אין ויכוח על כך שטארטים וטארטלטים הם מאפים מושלמים לאירוח מרשים, אבל גם אין ספק שהכנתם דורשת סבלנות, זמן עבודה וקירור ארוך למדי, שהופכים אותם לבלתי אפשריים להכנה בדקה התשעים. רוצים להיות מוכנים תמיד לאירוח עם קלתית בצק משובחת בהישג יד? רפדו מראש תבניות טארטלטים אישיות או תבנית פאי גדולה בבצק פריך, עטפו היטב ושמרו במקפיא (זה מחזיק עד שלושה חודשים). בפעם הבאה שהאורחים יפתיעו תוכלו להכניס את הקלתית לתנור ישר מהמקפיא, ולמלא בכל מילוי שרוצים לקבלת פאי מרשים.

פאי לימון (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
פאי לימון. איש לא צריך לדעת שהבצק היה קפוא | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

צריכים חמאה רכה ואין? ככה מרככים חמאה בדקה

4. הקטינו תבניות

החלטתם לאפות עוגה ברגע האחרון, אבל האורחים אוטוטו בדלת והעוגה חייבת 50 דקות בתנור? במקום לאפות את הבלילה בתבנית גדולה חלקו אותה לתבניות קטנות יותר, או אפילו לתבנית מאפינס - וזמן האפייה יתקצר בערך בחצי.

מאפינס סוכר וקינמון עם הפתעה (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
מאפינס יקצרו את זמן האפייה | צילום: דרור עינב, mako אוכל

5. הגדילו תבניות

מצד שני, אם אפייה בפרק זמן קצוב אינה השיקול המרכזי שלכם, ויותר חשוב לכם לחסוך התברברות ארוכה בשלבי ההכנה, כדאי לכם לשקול דווקא את ההפך, ולהכין את המנות האהובות עליכם בגרסאות משפחתיות מוגדלות. זה קל יותר להכנה, זה מקצר משמעותית את זמן העבודה, ואם נודה באמת – התוצאה המתקבלת הרבה יותר מגניבה!

כי למה לנו לבזבז זמן וסבלנות על יצירת עוד ועוד עוגיות קטנות, כשאפשר להתפנק בעוגיית שוקולד צ'יפס אחת גדולה במיוחד (או אפילו עוגייה בכמה טעמים)? ומדוע לטרוח ולטגן ערימה ענקית של פנקייקס במשך שעה שלמה, אם אפשר להכין פנקייק ענק אחד שיספיק לכולם?

עוגיית שוקולד צ'יפס של ענקים (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
במקום לכדרר עוגיות - מכינים עוגייה אחת ענקית | צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

6. זרזו את השמרים

אין לכם זמן וכוח לחכות שבצק השמרים יואיל בטובו לתפוח? חממו תנור ל-50 מעלות, כבו אותו והכניסו פנימה את הבצק כשהוא מכוסה היטב. הטמפטורה הנעימה בתנור תאיץ את ההתפחה והבצק יתרומם במהרה. אגב, בחורף ניתן להניח את קערת הבצק כשהיא עטופה היטב גם בקרבת כל מקור חום מפנק אחר בבית - תנור חימום, מפזר חום, ואפילו לכרבל אותו באהבה מתחת לפוך.

7. רק לפרוס ולאפות

גם אתם לא יכולים בלי עוגיות טריות ליד הקפה? מי כמונו מבינים אתכם, וגם לזה יש פתרונות מהירים. בפעם הבאה שאתם מכינים עוגיות לכו מראש על כמות כפולה, עצבו את שאריות הבצק לגליל ארוך, עטפו בניילון נצמד או בנייר אפייה ושמרו במקפיא עד שלושה חודשים. כשהחמות תתקשר ותגיד שהיא בדרך, כל שיישאר לכם הוא לפרוס את גלילי הבצק בסכין חדה, לסדר במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ולהכניס לתנור אפילו בלי הפשרה (רק תוסיפו 2 דקות לזמן האפייה שבמתכון).

עוגיות שמן זית (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
עוגיות שמן זית. פעם הן היו גליל | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

8. ובכלל, המקפיא הוא חבר

מכינים עוגת שמרים? הכפילו מראש כמויות, ולפני ההתפחה השנייה העבירו את אחת העוגות להקפאה לשימוש מאוחר יותר. כדאי להקפיא מאפי שמרים לאחר עיצוב המאפה ולפני ההתפחה השנייה כשהם עטופים בקפידה, ואז בשעת הצורך תצטרכו רק להפשיר אותם בטמפרטורת החדר, להתפיח ולאפות.

אגב, גם פחזניות או אקלרים מבצק רבוך ניתן להקפיא בתבנית מיד לאחר הזילוף, ואם דווקא שוקולד הוא הגילטי פלז'ר שלכם - תוכלו להכין מראש ולהקפיא גם עוגות שוקולד חמות לאחר מחצית מזמן האפייה. בשעת השין העבירו אותם לתנור לסיום האפייה - וזהו, ניצחתם.

בבקה תפוחים וקינמון  (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
בבקה תפוחים. אחת לתנור, אחת למקפיא | צילום: דרור עינב, mako אוכל

9. הכינו תערובות אפייה פרטיות

נוהגים להכין באופן קבוע עוגה מסוימת, בראוניז, פנקייקס או עוגיות מעולות שאהובות אצלכם בבית במיוחד? סדרו לעצמכם חיים קלים יותר על ידי הכנת תערובות אפייה מוכנות מראש למתכוני הבסיס שאתם הכי אוהבים. פשוט ערבבו מראש את כל המצרכים היבשים הדרושים להכנת המאפה, ושמרו את התערובת בצנצנת או בקופסה אטומה בארון מוצל (עד חודשיים). צריכים לתקתק עוגה באופן לא צפוי? ערבבו את תכולת הצנצנת עם כמות הנוזלים הדרושה, הכניסו לאפייה וזהו. הסתדרתם.

אגב, אם אתם במצב רוח יצירתי אל תערבבו את החומרים אלא סדרו אותם בשכבות צבעוניות בצנצנת. את זה אתם יכולים גם לתת כמתנה לחברים, יחד עם המתכון המלא כמובן.

פנקייקס דבש ושיבולת שועל (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
פנקייק. אפשר להכין אותו בחצי דקה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

10. שיטת הבקבוק

מכינים באופן קבוע פנקייקס, קרפים, בלינצ'ס או לביבות גבינה? בעזרת בקבוק שתייה ריק תוכלו לקצר לעצמכם את זמן העבודה, לחסוך בכלים, ובאופן כללי לסדר לעצמכם חיים הרבה יותר פשוטים. כל שעליכם לעשות הוא להכין מראש את הבלילה, להעביר אותה לבקבוק לחיץ או לבקבוק שתייה ולשמור בדלת המקרר.

הילדים חזרו רעבים מבית הספר ומשתוקקים למשהו מהיר לנשנש? צקו מהתערובת היישר מהבקבוק למחבת, והארוחה מוכנה תוך דקה. רוצים להיות יעילים אפילו יותר? הכינו את הבלילה עצמה בתוך הבקבוק - ותחסכו את הכלים המלוכלכים.

11. כשהחיים נותנים לימונים

גם אתם שונאים לבזבז זמן על גירור קליפה של פירות הדר, שלא לדבר על סחיטת המיץ שלהם? הקדישו שעה אחת מהחיים לגירור כמות גדולה של קליפת לימון או תפוז, חלקו לכמויות של כפית והקפיאו בתבנית ריקה של קוביות קרח. את אותו הדבר בדיוק אפשר לעשות גם עם מיץ. מכינים קלתית לפאי או עוגת לימון? הנה חסכנו לכם עבודה.

12. עוגות מיקרוגל

עם כל האהבה הגדולה שלנו לתנור, גם המיקרוגל יכול להיות כלי שימושי, במיוחד בעתות מצוקה. אם אתם משתוקקים למשהו מתוק אבל נקלעתם לחוסר זמן משווע, או שסתם אין לכם חשק לטרוח יותר מדי, עוגות שמכינים ב-2 דקות במיקרוגל יכולות להיות הפתרון המושלם עבורכם. בחישה מהירה, בישול של דקה ומנת הסוכר היומית שלכם מוכנה. האהובה עלינו בז'אנר היא עוגת אוראו במיקרו.

עוגת נוטלה במיקרו (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
עוגת נוטלה. מיקרו היא לא מילה גסה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

13. הכינו את המזווה

אם גם אתם מארחים הרבה ונוהגים להיתקע בלי משהו מתוק לפנק בו את האורחים, אולי הגיע הזמן לשדרג את המזווה שלכם, ולמלא אותו מראש במוצרים שיעזרו לכם לאלתר קינוחים מהירים בדקה התשעים. מה למשל? אטריות קדאיף, שנשמרות לאורך זמן במקפיא, ישמשו אתכם כבסיס מהיר לקינוחים מפתיעים, וגם בצק עלים, גלילי ופל למילוי, ובישקוטים או ביסקוויטים שיכולים להפוך בן רגע לעוגת ביסקוויטים מהירה ומרשימה.

14. מיז אן פלאס

עבודה מסודרת ויעילה במטבח יכולה לחסוך לכם הרבה זמן במהלך ההכנה, בעיקר כשמדובר באפיית עוגות וקינוחים מרובי מרכיבים. אמצו לעצמכם את השיטה הצרפתית הנהוגה במטבחים המקצועיים, "מיז אן פלאס" (בצרפתית: הכל במקום), והכינו מראש על משטח העבודה את כל המוצרים הנדרשים להכנת המתכון כשהם כבר שקולים ומדודים. עכשיו תוכלו להתרכז באפייה בראש שקט.

עוגת שוקולד קוקוס בקערה אחת, פרוסה (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
אמצו לכם מתכונים שמלכלכים רק קערה אחת | צילום: קרן אגם, mako אוכל

15. עוגות בקערה אחת

גם חיסכון בשימוש בכלים בזמן האפייה הוא חיסכון אדיר בזמן ובאנרגיה יקרה, ולכן אין יעיל מהכנה של עוגות בקערה אחת, שיחסכו לכם גם זמן תיזוזים וגם זמן כלים. אספו לעצמכם מראש מתכונים מהירים ומוצלחים כאלה, הדפיסו לחוברת ותלו על המקרר לשימוש בעת הצורך.

עוד באותו עניין: המתוקים שתמיד כדאי שיהיו במקפיא

יש לכם עוד? ספרו לנו!