בשעה טובה, הסתיים החופש הגדול ועמו גם ספטמבר הארוך ורווי החגים. יש להניח שעם שובה של השגרה הטובה, כבר נכחתם באסיפות ההורים, ומבלי להכיר אתכם – אנחנו די בטוחים שסוגיית האלרגיות למזון בכיתה כבר צצה. היום, דומה שכמעט בכל מסגרת חינוכית, תמצאו לפחות ילד אחד שאלרגי לסוג של מזון. ולא, אתם לא מדמיינים.

המספרים בעולם מדברים על כ-1-3 אחוזים מציבור המבוגרים וכ-4-6 אחוזים מציבור הילדים שסובלים מאלרגיה למזון. בישראל, השכיחות המשוערת בקרב פעוטות וילדי גן נעה בין 3-5 אחוזים, ובגילי בית ספר היא עומדת על 1-2 אחוזים, כאשר שכיחות התגובות האלרגיות נמצאת במגמת עלייה ובכל שנה, אחוז האלרגיים למזון עולה בכל שכבות הגיל.

מדובר במצב קיומי שלא פעם מסכן חיים. מאפייני התגובה האלרגית יכולים לנוע מגרד מסביב לפה, צריבה בשפתיים ובלשון ועד נפיחות ובצקות, הפרעות בקצב הלב וירידה בלץ הדם. יש גם מקרים שעלולים להגיע למצבי חירום המתבטאים בקשיי נשימה ועד אבדן הכרה. אלו מצבים כאמור שמצריכים התערבות רפואית מיידית ומצילת חיים.

זו הסיבה שאלרגיה כזו דורשת מבני המשפחה מודעות רבה ונקיטת אמצעי זהירות, אבל כמובן שלא רק עבורם. ילד שנמצא במסגרת חינוכית רגילה זקוק גם הוא להתחשבות מצד הקהילה. הדבר בא לידי ביטוי בכל הפינוקים במהלך השנה שאנחנו נוטים לחלק, לעיתים מבלי להפעיל כל מחשבה: צ'ופרים בזמני חיסון, בקבלת שבת, בחגיגות יום הולדת, בחגים ועוד.

ילדה אוכלת פרוסה עם ריבה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
צריך לחשוב פעמיים לפני שמחלקים פינוקים טעימים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock



ומה קורה כשיש ילד אלרגי בכיתה? ובכן, משמח לראות שיותר ויותר הורים נרתמים וכבר עושים את הצעד למען האחר, אבל אנחנו עדיין שומעים לא מעט סיפורים מהצד השני. על מנת ששנת תשפ"ב תהיה שנה של כולם, הנה כמה טיפים כיצד נוכל ביחד, כקהילה, להירתם למען הילדים האלרגיים בכיתה, כחלק מערבות הדדית ואחריות חברתית.

1. הציגו את עצמכם בפני הכיתה

אם טרם עשיתם זאת באסיפת ההורים, עשו זאת. יש לכך משמעות אקוטית להמשך השנה. אם ילדכם בגיל הנכון ומרגיש בנוח לעשות זאת, הוא יכול גם לעשות זאת בעצמו, כמובן שכל מקרה לגופו. מה שלא תבחרו, אתם עשויים לגלות כמה מדהים לראות כיצד ילדים והורים מגיבים לשיתוף כן ופתוח.

2. תכננו מראש את תפריט השנה

לעתים קרובות הורים לילדים אלרגיים מעורבים במהלך כל השנה ולכן זה המקום להיות בקשר ישיר עם ועד ההורים ולתכנן ביחד את תפריט האירועים השנתי: ממשלוחי מנות בפורים, פינוקים בטיולים וצ'ופרים בימי הולדת. המעורבות היא חיונית וגם רותמת את ההורים ואת הקהילה. הנחיות ידועות מראש יעשו סדר ברור לכולם וימזערו הפתעות לא נעימות.

3. ספקו להורים מתכון-שניים לעוגות טעימות ופשוטות

פעמים רבות, הורים חוששים מהטירחה שטמונה בעוגות "מיוחדות" כשבפועל, החשש נובע מחוסר הבנה של המצב. ניתן להקליל את המטלה שנתפסת כלא פשוטה על ידי מודעות וסיוע. העניקו להורים מתכון אהוב לכמה סוגים של עוגות והשתדלו כמובן שיהיה פשוט.

אחת הבשורות המשמחות שבוודאות הופכות את אפיית העוגה לקלה יותר היא הצעד שעשתה חברת שטראוס עלית במאי 2021, כאשר השיקה סדרה של טבלאות שוקולד פרה ללא אלרגניים (פרט לחלב) לאכילה ולאפייה. אם בעבר אפיית עוגה לילדים אלרגיים לאגוזים למשל הייתה בגדר משימה בלתי אפשרית כמעט - מעתה ניתן לרכוש מוצרי אפייה לצרכנים שאלרגיים לאגוזים, בוטנים, גלוטן ועוד בקלות יתרה, בכל סניף של סופר ולאפות עוגה בקלות.

עוגה כוש*ת (צילום: ShutterStock)
העניקו להורים מתכון אהוב לכמה סוגים של עוגות והשתדלו כמובן שיהיה פשוט | צילום: ShutterStock

4. תשאלו

רוצים לסייע לילד האלרגי? תשאלו כמה שיותר שאלות וכשיש ספק – אין ספק. כך למשל: ניתן להביא מזונות או מאכלים עליהם מצוין כי הם "עלולים להכיל ..". כיתוב זה מעיד על כך שייתכן וסביבת הכנת המזון / קו הייצור מכיל רכיבים אלרגניים. מוצרים אלו בטוחים לילדי הכיתה אך לא לילד האלרגי. ולכן, כשמדובר באלרגיות מסכנות חיים, חשוב לשאול. אל תתביישו לרגע.

5. רוצים להפתיע את הכיתה? עצרו רגע וחשבו

לפעמים החיים מזמנים לנו הפתעות. בין אם אתם רוצים לשמח את ילדכם כי נולדה לו אחות או כי נעדר מבית הספר תקופה ארוכה ואתם רוצים לבשר על שובו באיזה מאכל קטן, זה מקסים ומבורך. רק כשאתם בוחרים לעשות זאת, דאגו למאכל שמתאים לכל ילדי הכיתה, כולל לילד האלרגני. על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך אסור להביא לכיתה/לגן מוצרים המכילים את האלרגן. מה גם שבלי קשר לחוקים והנחיות, הרי שזה לא דבר נחמד ומתחשב לעשות, הילד האלרגי לא אמור להרגיש שונה מכולם. זו לגמרי הזדמנות נוספת ללמד את ילדינו להתחשב ולעשות מאמץ עבור החברים. כך שלחלוטין הרווחתם כאן יופי של ביצת הפתעה: גם משהו מתוק וגם ערך חינוכי.

ולסיום, הנה כמה הצעות לתחליפים שמומלץ לגזור ולשמור:

תחליפים למוצרי חלב: ממרח חומוס / סויה, טחינה, אבוקדו, ביצה קשה, חביתה, סרדינים / טונה, ממרח אגוזים / שקדים/ חמאת בוטנים.
תחליפים לביצים: גבינות שונות, ממרח חומוס / סויה, טחינה, אבוקדו, סרדינים / טונה, ממרח אגוזים / שקדים / חמאת בוטנים.
תחליפים לדגים: גבינות שונות, ממרח חומוס / סויה, טחינה, אבוקדו, ממרח אגוזים / שקדים / חמאת בוטנים.
תחליפים לשומשום וטחינה: גבינות שונות, ביצה קשה, חביתה, ממרח חומוס ללא טחינה / סויה, אבוקדו, חמאת בוטנים.

*ייעוץ מקצועי לכתבה: שני ארד, דיאטנית קלינית בחברת שטראוס.