כבד עוף במייפל ושמפניון על פירה תפו"א (צילום: דן פרץ,  יחסי ציבור )
למה, למה רק במסעדות הוא יוצא ככה? | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

זה ששפים יודעים לבשל יותר טוב מאתנו זה לא סוד, וגם לא באמת מפתיע. אבל איך אתם מסבירים את זה שדווקא את המאכל הכי ביתי שיש, פירה תפוחי אדמה, אנחנו לא מצליחים להכין בבית כמו שצריך? האם באמת צריך דיפלומה ו-5 שנות לימוד כדי להכין מחית תפוחי אדמה כהלכתה? התשובה היא כמובן לא. כל מה שצריך זה כמה עצות טובות, ומתכון.

1. בחרו את תפוחי האדמה הנכונים.

יש הרבה זנים של תפוחי אדמה. אפילו המון. כשאתם מכינים פירה בחרו בתפוחי האדמה העמילניים יותר (תשאלו את הירקן, הוא יידע להמליץ). התפודים האלו הם פחות דחוסים, ומתפרקים יותר בקלות במהלך הבישול. לכן הם גם יימעכו טוב יותר ויעניקו לפירה מרקם חלק יותר (כן, אנחנו מכירים את האסכולה השנייה, שגורסת בדיוק הפוך, אבל הניסיון שלנו גורם לנו לדחות אותה על הסף).

2. בשלו את תפוחי האדמה כמה שצריך – לא יותר מדי ולא פחות מדי.

זה פשוט: אם תפוחי האדמה לא יהיו מבושלים מספיק יהיו בפירה שלכם גושים של חתיכות תפוחי אדמה קשות, שיהרסו את המרקם החלק. אם תבשלו את התפודים יותר מדי, הם יתפוררו והפירה ייצא מרקי משהו. זמן הבישול המדויק תלוי בגודל תפוח האדמה: תפוח אדמה שבושל באופן מושלם לא יראה התנגדות כשנעביר דרכו סכין, אך גם לא יתפורר לאלפי חתיכות.

3. ובכלל, עדיף לאדות.

הפירה הטוב ביותר יתקבל אם דווקא תאדו את התפודים, ולא תבשלו אותם במים (רוצים לאפות בנייר כסף? גם אפשר). האידוי נועל בפנים את הטעמים, ושומר על תפוחי האדמה לחים. שימו לב שקוביות תפוחי האדמה אחידות בגודלן, כדי שיתבשלו באותו קצב.

מולין - כלי לפירה (וידאו WMV: עדי רם)
מולין. ככה המקצוענים עושים. אתם רק תיזהרו לא לערבב יותר מדי | וידאו WMV: עדי רם

4. מעכו את הפירה כהלכה.

גם אם בחרתם את תפוחי האדמה הנכונים, ערבוב יתר של הפירה יביא אותו למרקם קשה וצמיגי. שמרו על רכותו על ידי שימוש במולין (מטחנת פירה) או כותש פירה (שזה כמו כותש שום, רק גדול יותר), ואם לא אכפת לכם שיהיה מעט גושי – במועך ידני רגיל. שימוש בכלי הנכון מגביל את העיבוד שתפוח האדמה עובר, ובכך עוזר לשמור על העמילן שבו. פירה שעובד יתר על המידה עלול לצאת דביק.

5. הגישו את הפירה מיד לאחר הכנתו.

ככל שהפירה מחכה לכם יותר זמן, הוא מאבד מחיוניותו ומטעמו הטוב. לכן אתם צריכים ממש להשתדל להגיש אותו מיד אחרי ההכנה. אם בכל זאת הכנתם את הפירה מראש, חממו אותו באטיות בסיר על להבה נמוכה, כך שהוא לא יישרף בתחתית. בזמן שהוא מתחמם ערבבו אותו כמה שפחות, כדי שלא יהפוך לצמיגי. אבל מה אנחנו מדברים על חימום, הרי אתם מגישים אותו מיד.

פירה תפוחי אדמה (צילום: BassittART, Istock)
הפנמתם? עכשיו קבלו מתכון | צילום: BassittART, Istock

ולמתכון: פירה פשוט וטעים

המצרכים:
קילו תפוחי אדמה לבנים, מסוג עם הרבה עמילן
כפית מלח
80-100 גרם חמאה
כוס חלב

אופן ההכנה:

1. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות זהות בגודלן.

2. מאדים (או מבשלים) את תפוחי האדמה עד שאפשר לנעוץ בהם סכין בקלות.

3. מסננים היטב, ומקפיצים עוד דקה בסיר כדי להיפטר מהנוזלים העודפים.

4. מועכים את התפודים, בעודם חמים, עם החמאה, החלב והמלח, ומגישים.

>> אחרי כל החמאה הזאת, בואו לקנח במאפינס שלא עושים רגשות אשמה