עד לפני משהו כמו שעה היינו מעקמים פרצוף על כאלה שמחממים סיר מרק שלם רק בשביל מנה-שתיים. המחשבה להחזיר אותו למקרר אחרי שחומם גרמה לנו להעוות פנים בגועל, וממש ראינו את החיידקים מכפילים, משלשים וממליינים את עצמם לנגד עינינו. הרי כל בר דעת יודע שאם רוצים לשמור מרחק מקלקולי קיבה למיניהם חשוב לחמם רק את המנה הנדרשת, ולכל הסיר לאפשר להמשיך לנוח מעדנות במקרר.

אבל זה היה פעם, כלומר עד לפני שעה. בשעה הזאת גילינו, לתדהמתנו, שהטענה שאסור לחמם אוכל יותר מפעם אחת רחוקה מלהיות נעוצה במציאות, ואם תרצו אז כן, מדובר במיתוס.

האם אוכל יכול לעשות אותנו חולים?

בהחלט ולגמרי כן! יש חיידקים שמשגשגים במזון בתנאים מסוימים, ואומנם חלקם מועילים (כמו פרוביוטיקה ביוגורט), אבל חלקם ממש לא. לעיתים החיידקים האלה משנים את טעמו או מראו של המזון, ואז זה פשוט - יודעים שהוא מקולקל וזורקים אותו לפח. אבל לפעמים הם לא עושים את זה, ואז המצב קצת יותר מורכב. 

"אזור הסכנה" של מזון הוא בין 5 ל-60 מעלות צלזיוס - בטווח הטמפרטורות הזה החיידקים משגשגים, אם אתם רואים את זה על האוכל וגם אם לא.

חרירה (צילום: PicsWay, ShutterStock)
אז מה עם החרירה? אפשר לחמם את כל הסיר? | צילום: PicsWay, ShutterStock

איך שומרים על מזון בטוח לאכילה גם בחימום חוזר?

קבלו סנסציה: אם האוכל הוכן בצורה היגיינית, קורר במהירות לאחר הבישול (או החימום) ואוחסן קר - חימום חוזר שלו לא אמור להגביר את הסיכון למחלה. כדי להגביל את הצמיחה של חיידקים, מזון שעלול להיות מסוכן צריך להישמר ככל האפשר מחוץ לאזור הסכנה של הטמפרטורות, כלומר להיות מצונן לטמפרטורה של 5 מעלות או פחות או לחלופין מחומם למעל 60 מעלות - הכלל הזה נכון למזון טרי, שבושל ממש עכשיו, וגם למזון מחומם מחדש. כל עוד הוא חם מספיק או קר מספיק, לא באמת אכפת לו מה אתם עושים איתו.

מה זה אומר? שאתם מוזמנים לחמם את החרירה שלכם כאוות נפשכם, כל עוד אתם מחזירים אותה לקירור מספיק מהר אחרי כן. שעתיים הן הגבול שנהוג לשים למזון לשהייה בטמפרטורת החדר, אז אם אתם יכולים לצנן את הסיר בזריזות ולהחזירו למקרר - אתם פטורים מדאגות. כלומר, מהדאגות האלה.

ה-USDA מסכם ואומר: מחממים אוכל מחדש? דאגו שיגיע לפחות ל-70 מעלות צלזיוס, ואם מדובר במרק או ברוטב אז לרתיחה מלאה - ואחרי האכילה דאגו לצנן אותו מחדש.

אז למה בכל זאת עדיף לחמם מנה מנה?

לא בגלל החיידקים אלא בגלל הטעם. הרבה מנות מאבדות מאיכותן בחימומים חוזרים, וזה פשוט לא הוגן לעשות להן (או למי שהכין אותן) את זה. אבל תנוח דעתכם - תבשילי בקר ומרקים כמו חרירה דווקא נוטים להיות מוצלחים יותר ביום שאחרי ההכנה.