אתה ילד, אתה מחזיק ביד ספל שוקו מהביל, אתה מאושר. אתה לוקח לגימה ומזדעזע – הלשון העדינה שלך נתקלת בקרום צמיגי דוחה ביותר. טראומה לכל החיים. כעבור 30 שנה. אתה מבוגר, אתה מחזיק ביד ספל קפה מהביל עם תחליף החלב המועדף עליך, אתה מבסוט. אבל אז אתה רואה את הגושים הקטנטנים הלבנים רוקדים ומקפצים לכל עבר. יאק. זה אמנם לא נורא ברמת הקרום, אבל למה - למה הם נוצרים? וחשוב מכך – מה אפשר לעשות כדי להפסיק את התועבה. בדקנו.

לדברי אופיר בנימין, מרצה וחוקר בחוג למדעי המזון במכללה האקדמית תל חי, את הבעיה הנפוצה גורמים החלבונים. "בחלבים הצמחיים יש חלבונים שברגע שהם פוגשים טמפרטורה גבוהה של מעל 60 מעלות, וגם חומציות בין דרגה 4 ל-5, הם מאבדים את המטען החשמלי שלהם", הוא מסביר, "וכתוצאה מכך הם מתחברים לחלבונים אחרים, ואז נוצרים צברים כאלה. זאת לעומת החלב הרגיל, שבו יש מבנה אחר ששומר על היציבות".

קפה עם חלב - מזיגה (צילום: cliplab, shutterstock)
קפה עם חלב - מזיגה | צילום: cliplab, shutterstock

חכו שהקפה יתקרר

הפתרון לדבריו הוא או לחכות שהקפה יתקרר ורק אז להוסיף את החלב, או לגרום לקפה להיות חומצי פחות, למשל להשתמש בפחות קפה, או לקנות את החלבונים שפחות רגישים לתהליך הזה, שכן חברות שונות ומפעלים שונים יוצרים תוצר אחר. בכל מקרה, הוא אומר, "זה לא מקולקל, זאת לא בעיה. הטעם לא משתנה, זה רק נראה ככה".

גם עינב בורנשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא, תרמה לנו מניסיונה ויש לה עוד המלצות: "ניתן לייחס היווצרות גושים או קיפול בעת הוספת חלופות חלב מסוימות על בסיס צמחי כמו משקה שיבולת שועל, משקה שקדים או משקה סויה לקפה לכמה גורמים", היא אומרת, "בעיקר בשל הבדלים בהרכב ובאינטראקציות כימיות בהשוואה לחלב פרה". והיא מפרטת:

מבנה חלבון: חלב פרה מכיל חלבונים כמו קזאין ומי גבינה, בעלי מבנה שונה מהחלבונים בחלופות חלב צמחיות. כאשר הם נחשפים לחומציות הקפה, החלבונים בחלב פרה יציבים יותר ופחות סבירים להתכרבל. לעומת זאת, החלבונים שבחלב על בסיס צמחי עשויים להיות רגישים יותר לחומציות הקפה, מה שמוביל להתקששות או להיווצרות גושים.

חלב שקדים ביתי (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
נסו להקציף או לחמם את החלב | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

רמות pH: קפה הוא חומצי באופן טבעי, ורמות ה-pH עשויות להשתנות בהתאם לסוג ולקלייה של פולי הקפה. חלק מהחלופות החלב הצמחיות, כמו משקה שקדים או משקה סויה, הן גם מעט חומציות. כאשר קפה חומצי יוצר אינטראקציה עם תחליפי חלב חומציים אלו, הוא עלול לערער את יציבות החלבונים ולגרום להם להתקבץ יחד.

תכולת השומן: תכולת השומן הגבוהה בכמה חלופות חלב מהצומח, כמו חלב שקדים, גם היא תורמת להיווצרות גושים כשמוסיפים לקפה חם. כאשר הן נחשפות לחום, מולקולות השומן יכולות להיפרד מהחלק הנוזלי ולהתקבץ יחד. סביר להניח שזה יקרה במיוחד אם יש הבדל טמפרטורה פתאומי כאשר קפה חם נמזג לחלב שקדים קר.

קפה קר (צילום: shutterstock_VasiliyBudarin)
להוסיף את החלב בהדרגה גם עוזר | צילום: shutterstock_VasiliyBudarin

הקציפו את החלב או חממו אותו לפני המזיגה

כדי למנוע גושים בעת שימוש בחלופות חלב על בסיס צמחי בקפה היא ממליצה להוסיף בהדרגה את חלופת החלב לקפה תוך כדי ערבוב עדין. זה יכול לעזור למזער את הפרש הטמפרטורה ולמנוע דנטורציה מהירה של חלבון, התהליך שבו החלבונים מאבדים את צורתם ותפקודם הטבעיים. עוד דרך היא לחמם או להקציף מראש את חלופת החלב לפני הוספתו לקפה החם. ואם זה לא עוזר - נסו להכין את הקפה עם מותגים וסוגים שונים של חלופות חלב כדי למצוא את האחת שהכי עובדת לכם.