1. מלח-פלפל

לפני שמוסיפים לעוף מרינדות למיניהן צריך לפזר עליו טוב טוב מלח ופלפל בנדיבות מכל הצדדים. אחרי זה כמובן שאפשר להשתמש ברוטב או בתבלינים אחרים, אבל חשוב לתת בסיס של מלח ופלפל כדי לא לקבל עוף חסר טעם (קצת כמו עוף מכובס).

2. מדחום

כשאופים עוף, לא תמיד אפשר לדעת אם הוא אכן מוכן מבפנים במידה מספקת, בטח כשמדובר בנתחים בגדלים שונים. אחת השיטות לדעת באופן ודאי אם העוף עשוי במידה הנכונה היא למדוד את הטמפרטורה שלו: מחדירים לחלקו הפנימי טרמומטר ייעודי ובודקים שהגיע מבפנים לחום של 75 מעלות.

3. שומן

בניגוד ללא מעט נתחי בשר, עוף מטבעו הוא בשר רזה ודל בשומנים, ככה שאם הדיאטה שלכם לא מונעת מכם – אפשר לעזור לו קצת עם שמן זית, שלא יישרף בחום גבוה. השומן נותן טעם ועסיסיות וישדרג כל מנת עוף מבחינת הטעמים שלה.

סופריטו עוף וארטישוק ירושלמי בצלחת (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
לא להתקמצן על שמן | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

4. עור ועצמות

אולי התרגלתם לחזה עוף או לפרגיות ללא עור וללא עצמות, ואנחנו כמובן לא נתווכח עם העובדה שהחיים קלים יותר כשמתעסקים עם נתח שהעצמות והעור כבר הוסרו ממנו, אבל קחו בחשבון שעוף עם עצמות ועור יוצא לח ועסיסי ויותר, ועם טעם עז יותר. 

5. פרגיות

טוב, זה לא ממש טיפ או כלל, אבל בכל זאת: ירכי עוף ופרגיות (שזה סוג של אותו הדבר) לפעמים נדחקות הצידה בצל הפופולריות של חזה העוף והפולקע, אבל מדובר באחד החלקים הכי עסיסיים וטעימים בעוף – גם אם אוכלים אותו כסטייק וגם עם העצם.

פרגיות במילוי אורז ועשבי תיבול  (צילום: יעל יצחקי, מאסטר שף)
יש על פרגיות? אין | צילום: יעל יצחקי, מאסטר שף

6. השריה במי מלח

אמבטיית מי מלח, או השריה במרינדה אחרת (שכוללת מלח), במשך שעתיים לפחות תחולל פלאים בכל עוף גם מבחינת הלחות והעסיסיות וגם מבחינת הטעם. שכחתם אותו שם ליותר משעתיים? לא קרה כלום.

7. עשבים ותבלינים

תבלינים ועשבי תיבול הם חבריו הטובים ביותר של העוף ואלה שיעניקו לו אופי. בלי להעליב, בלעדיהם הוא פשוט קצת אנמי, כי בינינו, עוף הוא קצת כמו טופו – בלי תוספת של טעם הוא די משעמם. 

חזה עוף וירקות (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
עוף ותימין חברים טובים | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

8. מיץ

אם הכנתם תבנית של כרעיים, פולקע, עופיונים, פרגיות או עוף שלם – לא משנה מה – סביר שייאגרו בה נוזלים. אל תוותרו עליהם בשום פנים ואופן, הם מלאים בטעם ואישיות ויעשירו את הפירה שליד, למשל, באופן שאין לו שיעור.

9. לא להרטיב תוך כדי צלייה

בניגוד למה שראינו בסדרות וסרטים אמריקאיים על חג ההודיה, המנהג של הרטבת העוף בנוזלים בזמן האפייה הוא מיותר. בזמן שפותחים את התנור כדי למשוך החוצה את התבנית ולצקת את הנוזלים מעל העוף, הטמפרטורה בתנור יורדת, מה שרק מאריך את זמן הבישול והאפייה. לכן חשוב בין היתר לקחת בחשבון את סעיף 3 ולדאוג לשכבת שומן מספקת, במקום להפריע לאפייה עם הבדלי חום ולסכן את העוף שלא יהיה מוכן בכל חלקיו.

כנפי עוף ברוטב ברביקיו (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
מכסים במספיק רוטב לפני | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

10. מנוחה קלה

זה אולי החלק הקשה, כי הוא דורש איפוק, אבל תעשו לנו טובה ותנו לעוף לנוח. שיישאר 5-10 דקות ללא נגיעה אחרי האפייה. הוא צריך את זה, וגם אתם.