העונות מתחלפות, אנחנו מזדקנים והירקות היפים שקנינו מתרככים. זה טבעו של עולם, ולא משנה כמה נרצה אנחנו לא יכולים לעצור את הזמן – אבל הודות לרשימה הזאת, שפורסמה ב-Southern Living, אנחנו כן יכולים לעזור לכם עם הקטע של הירקות המדובללים, העייפים, הקצת-רכים-אבל-עוד-לא-רקובים שלכם, וגם זה משהו. מסתבר שבלא מעט מקרים אפשר ממש להחיות ירקות, ובמקרים אחרים – יש מה לעשות איתם לפני שחורצים את גורלם לזריקה.

להחיות ירקות קשים

הסיבה שירקות קשים כמו גזר, סלרי או צנון מתרככים והופכים רפויים עם הזמן היא פשוט התייבשות. מרגע שהוא נקטף – המים בתאים של הירק מתחילים להתאדות לאיטם (תהליך שהיובש במקרר שלכם רק מאיץ), מה שגורם למבנה הקשיח של הירק להתפרק ולהתקלקל עם הזמן. והדרך הטובה ביותר להילחם בהתייבשות היא – רגע, אתם יושבים? – נכון, מים.

אז איך מחזירים מים לירקות שלכם? פשוט קוצצים להם את הקצוות ומניחים בכלי עם מים למשך 30 דקות, או עד שנראה לכם שהירקות ספחו מים בחזרה. על הירקות שצוינו למעלה כמו גם על ירקות מצליבים כמו ברוקולי וכרובית, על גבעולי אספרגוס ועל ירקות שורש – הטריק הזה יעבוד מצוין.

עלי סלרי בצנצנת (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
הסלרי נראה עצוב? אל תוותרו עליו! | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

בנוגע לירקות כמו קישוא או דלעת – שם אתם מתחילים להסתבך, כי לרוב תהליך ההתרככות בא בחבילה אחת עם היווצרות עובש. הטיפול במים היה יכול להשפיע בצורה חיובית על מתח הפנים של הירקות, אבל לא היה מזיז לעובש, ולכן – במקרים כאלה תיאלצו להיפרד לשלום מהירקות שלכם.

>> והנה ירקות שאפשר לגדל מחדש משאריות!

להחיות עלים

אותו היגיון בדיוק יעבוד גם על עלים ירוקים. עלים מדובללים וחסרי חיים (לא ריריים ודוחים, סתם עייפים, כן?) הם כנראה פשוט מיובשים, כך ששפריץ מהיר של מים אמור להחזיר אותם לחיים הקריספיים שהיו להם. לא משנה אם אתם משתמשים בעלים כמו קייל או חובבים של מוצרים "חסתיים" יותר – פשוט תניחו אותם בכלי עם מים קרים עד שהם ייראו שוב רעננים ומלאי חיים.

להשתמש בירקות רכים כמו שהם

אם תהליך ההחייאה הוא יותר מדי בשבילכם, או שנראה לכם שהירקות שלכם כבר לא שם – כל עוד הם לא רקובים יש שפע של דברים לעשות איתם: לזרוק אותם עם קצת שום ותבלינים לסיר ולהכין ציר ירקות, להכין מהם מרק סמיך וקרמי, ואם מדובר בסלרי, קייל סלק או גזר – אז גם מכונת המיצים שלכם יכולה להיכנס לפעולה. עוד אופציה כיפית היא לקחת כמעט כל דבר – מסלק ועד גזר ואפילו צנון או כרובית – להקפיץ במחבת עם שמן זית, מלח ופלפל, ולקבל נשנוש ירקות צבעוני וטעים. אף אחד לא צריך לדעת שהם היו סתם חבורת ירקות חצי מתים כשהוצאתם אותם מהמקרר.