לזניה היא אחת המנות הפופולריות בעולם: היא רומנטית, היא משפחתית, היא מנחמת והיא בעיקר סופר טעימה. הלזניה נולדה במחוז אמיליה רומניה שבאיטליה, ומאז זכתה לאין סוף גרסאות, וגרסאות של הגרסאות, בארץ המגף ומחוצה לה (זה, אגב, המתכון הכי טוב שאנחנו מכירים ללזניה).

הכנת לזניה ביתית היא מחווה של אהבת אמת; יש בה לא מעט שלבים, והתהליך יכול להיות מייגע ולהצריך טונות של סבלנות, בעיקר אם אתם מכינים את הפסטה בעצמכם. כדי שכל המאמץ הזה ישתלם לכם בסוף – כדאי להימנע מטעויות, ואנחנו כאן בשביל לעזור. קבלו את עשר הטעויות הכי נפוצות בהכנת לזניה, ובעיקר את הדרכים להימנע מהן.

1. מנעו הדבקה: אם אתם מכינים את הפסטה בעצמכם רדדו את הבצק דק-דק, ובשלו את עלי הלזניה במים רותחים עם מעט שמן. כך הם לא יידבקו זה לזה. לחלופין אתם יכולים לבשל את העלים כל אחד בנפרד. בסיום העבירו את העלים לצינון במים קרים.

2. בלי קצוות יבשים: אם אתם קונים עלי פסטה טרייה טפלו בהם בדיוק כמו שהייתם מטפלים בפסטה בעבודת יד (ראו סעיף 1). אם אתם קונים חבילה של עלי לזניה מפסטה יבשה הקפידו לכסות אותם היטב במילוי עד הקצוות – אחרת החלקים החשופים יצאו יבשים וקשים.

3. לא יותר מדי, לא פחות מדי: הקפידו לא להגזים עם כמות המילוי בין שכבות הפסטה. אם תגזימו לא תוכלו לפרוס את הלזניה והיא תתפרק לכם. מצד שני, אם תשימו מעט מדי מילוי תקבלו, אחרי כל ההשקעה, פסטה פשוטה עם קצת רוטב. שזה באסה.

4. בלי חתיכות גדולות: אל תכניסו ללזניה חתיכות גדולות של ירקות או בשר  - הן ייפלו ממנה כשתפרסו אותה ולא יתאחדו עם המנה. מרכיבי המילוי של הלזניה צריכים להיות קצוצים היטב, והמרקם צריך ללכת אפילו לאזורים קרמיים.

פסטה (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
לזניה עם ירקות זה נהדר - אבל רק אם מבשלים אותם קודם | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

5. בלי נייר אפייה: אם תשתמשו בנייר אפייה, כשהלזניה תהיה מוכנה הוא יהיה רטוב ויהרוס את הבסיס של המנה. עדיף להשתמש בתבנית משומנת, או למרוח עליה רוטב בשמל כדי לאפשר חילוץ נוח של הפרוסות.

6. אבל בעדינות עם הבשמל: הבשמל הוא מרכיב חובה בלזניה והוא מעניק לה סמיכות מושלמת, אבל אם יש משהו שיכול להחריב לכם לחלוטין את המנה זה הצפת בשמל. השתמשו בו במידה ובחוכמה.

7. אפייה נכונה: את הלזניה יש לאפות לפחות 45 דקות בחום של 175 מעלות, אבל הזמן המדויק תלוי גם בתנור וגם במספר השכבות. כדי לא לקבל שכבה עליונה חרוכה ויבשה ואמצע נוזלי ולא מבושל – כסו את התבנית בנייר אלומיניום בערך באמצע זמן האפייה.

8. תפנקו בפינות: בעיקר כשמשתמשים בעלי לזניה מוכנים מפסטה יבשה - צריך להקפיד על הפינות, שלא יתייבשו ויתקשו. כסו את העלים היטב במילוי, וטפטפו בפינות מעט מים או חלב, כדי שהן בטוח יתרככו באפייה.

9. בשלו את הירקות מראש: אם המילוי מכיל בשר או ירקות – הם צריכים להיות מטופלים לפני שהלזניה נכנסת לתנור. ירקות אפשר פשוט לחלוט, אבל בהחלט לא מומלץ להכניס בשר או ירקות נאים; אין שום דרך לדעת איך הם יצאו.

10. אל תאכלו! זאת אומרת, אל תאכלו מיד. כל מנה של פסטה אפויה צריכה זמן לנוח, אז תשכחו מלאכול את הלזניה שלכם ישר מהתנור. והאמת היא שהיא בכלל תהיה במיטבה יום למחרת.