טיפוסים אופטימיים שיצא לנו להכיר, כל מיני אנשים חיוביים בנשמה, מדברים איתנו בתקופה הזו על הצדדים היפים של המצב המדכא שנקלענו אליו: על ההזדמנות להתפתח כבן אדם, להתכנס פנימה ולנצל את התקופה הזו בשביל להתחיל לסרוג, לחזור לקרוא ספרים, ללמוד משהו חדש ולהגיע לשלווה פנימית. אבל אנחנו לא כאלה. אנחנו צריכים נחמה, ודחוף. ונחמה זה פרנץ' טוסט, ואם כבר – אז עד הסוף. מצאנו דרך מעולה לשדרג את פינוק הבוקר האהוב עלינו: וויסקי.

אנחנו לא מדברים על הרגלי השתייה שלכם (והי, אנחנו גם לא שופטים), אלא על תוספת טעם עמוק, אדמתי ומעט מעושן ישירות לבלילה של הפרנץ' טוסט. לא המצאנו את הגלגל: להוסיף וויסקי אירי לקפה, לעוגה ולתבשילים שונים זה עניין די מקובל, בטח ובטח בתרבות האירית, אבל היופי בשדרוג הספציפי הזה הוא שזה הופך את המאכל הכי פשוט שיש, כמעט אוכל-ילדים, לתענוג מתוחכם ושווה.

כוסות וויסקי (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

מה הקשר בין וויסקי לפרנץ' טוסט?

יש קינוח ניו אורלינסי מפורסם – ברד פודינג עם בורבון. ברד פודינג זו עוגה המבוססת על בצק שכבר נאפה (אפשר להכין אותה מקרואסונים, בריוש, חלה או סתם לחם) ובורבון – הוא סוג של וויסקי, אז למעשה אנחנו מדברים פה על גרסת ארוחת הבוקר של קינוח מוצלח עם קבלות. תוספת של כמה כפות וויסקי אירי (ג'יימסון, למשל, יעשה את העבודה) לבלילה של פרנץ' טוסט (ולא סתם לטפטף קצת מלמעלה!) תעניק לו טעם עשיר ועמוק ומתיקות קרמלית. חשוב להדגיש שאנחנו מתייחסים פה לגרסה האפויה של פרנץ' טוסט – אבל אפשר וכדאי לנסות גם בגרסה המטוגנת, מה כבר יכול להיות.

כמה להוסיף?

אלכוהול מתחבר למולקולות שומן וגם למולקולות מים, וטעמו חזק ודומיננטי כך שיש להוסיף ממנו בעדינות ובמתינות. התחילו עם כמות קטנה, ואם טוב בעיניכם – תעלו אותה באופן הדרגתי. קחו בחשבון שיהיו שאריות אלכוהול בפרנץ' טוסט גם אחרי האפייה. כמה בדיוק? זה תלוי בכמות האלכוהול ששמתם בבלילה, בזמן האפייה, בטמפרטורה ואפילו בגדול התבנית.

אז איך יודעים בכל זאת כמה לשים? הנה שתי אפשרויות לתחילת הדרך:
אפשר להוסיף לבלילה וויסקי באותה כמות שבה מוסיפים תמצית וניל לפי המתכון בו אתם משתמשים. הוויסקי לא מחליף את הווניל – הוסיפו את שניהם בכמויות שוות, הטעמים שלהם משלימים זה את זה יפה. עוד אפשרות – אם המתכון שלכם לפרנץ' טוסט אפוי מכיל אגוזים (או אם מתחשק לכם להוסיף לו כאלה) – אפשר להשרות אותם בוויסקי לעשר דקות ואז להוסיף אותם ביחד עם הוויסקי שהם הצליחו לספוג.

פרנץ' טוסט - ביס (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
פרנץ' טוסט - ביס | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל