למרות חוסר הסקסיות שבדבר, הקפאת אוכל היא אחת הדרכים היעילות ביותר לשמור עליו לאורך זמן. להקפיא זו לא בעיה (הנה טיפים שאתם צריכים לדעת על הקפאה), אבל להפשיר, משום מה, זה נושא מעט בעייתי אצל הרבה אנשים. איך עושים את זה כמו שצריך? הנה כמה דברים שאתם צריכים לדעת.

קציצות ברוטב עגבניות (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
את הקציצות ברוטב כדאי להפשיר במקרר, למשך הלילה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

דבר ראשון טיפ קטן להקפאה:

הדבר הכי חשוב לעשות כשמקפיאים, זה להגן על האוכל מחשיפה לאוויר. כאשר עוטפים חומר גלם (כמו בשר לדוגמה), כדאי לעטוף אותו בניילון נצמד או בשקית עמידה למקפיא ואז לעטוף אותו בעוד שכבה של נייר אלומיניום. כשחומרי הגלם עטופים כך, הם יכולים להישמר בהקפאה לאורך זמן (3 חודשים לבשר ובצקים, יותר לחומרי גלם יבשים). 

עוד טיפים? בואו לפייסבוק שלנו

ותרו על טמפרטורת החדר

הכלל הראשון של הפשרה הוא לא להתעסק עם טמפרטורת החדר. כמה שעות של הפשרה על השיש בחדר עם טמפרטורה ממוצעת יגרמו אמנם להפשרה אבל גם לחגיגה של בקטריות. אם מדובר על חומר גלם כמו בשר, שהולך לעבור בישול יסודי אחרי הפשרתו - רוב הסיכויים שבקטריות כמו אי קולי יושמדו בהתהליך הבישול, אבל כדאי לא לקחת את הסיכון. כמובן שאם מדובר ביום חורף קר - אין בעיה בהפשרה בטמפרטורת החדר. 

מסננת עם אפונה (צילום: MARIA TOUTOUDAKI, Istock)
כל דבר צריך לדעת להפשיר נכון, אבל במקרה הזה - לא צריך להפשיר בכלל | צילום: MARIA TOUTOUDAKI, Istock

איך מפשירים בצורה בטוחה?

ההפשרה הנפוצה ביותר והבטוחה ביותר היא בתוך המקרר. נכון, זה לוקח יותר זמן מהפשרות אחרות אבל כך אתם מבטיחים שאף בקטריה לא תחגוג לכם על המזון. כמו כן, במקרר יש טמפרטורה מבוקרת, כך שהאוכל שלכם יופשר בצורה שווה. הפשרה זו טובה לכל המוצרים הקפואים: אוכל מוכן, בצקים, חומרי גלם כמו בשר, פירות וירקות וחומרי גלם יבשים.  

הפשרה במים קרים

למרות היתרון המובהק, הפשרה במקרר לוקחת זמן ארוך, באופן יחסי. שיטה מהירה יותר היא הפשרה במים קרים שמדמה הפשרה במקרר, רק לוקחת קצת פחות זמן. השיטה, שמתאימה לבשר קפוא ולפירות או ירקות קפואים עובדת כך: עוטפים היטב את חומר הגלם הקפוא (גם אם הוא כבר עטוף בשקית, שימו עוד אחד) ומניחים בקערה גדולה. ממלאים את הקערה במי ברז קרים , אותם מחליפים פעם בחצי שעה, או בכל פעם שהם מגיעים לטמפרטורת החדר. בהתאם למה שאתם מתכוונים להפשיר, השיטה הזאת אמורה לקחת בין שעה לשלוש שעות. אחרי ההפשרה יש לבשל את המזון באופן מידי - לא להקפיאו שוב ולא לאחסנו במקרר. 

עוד באוכל טוב: 

שוקי עוף עם לימון וכוסברה בתנור עם אורז לפני (צילום: אסף רונן)
יש שיטות שמתאימות לנתחים עבים ויש לדקים | צילום: אסף רונן

אמבט מים חמים - רק לרגע האחרון

אם אין ברירה ורוצים להפשיר בשר במהירות, אפשר להשתמש במים חמים, בטמפרטורה של כ-60 מעלות. שיטה זאת רלוונטית לנתחי בשר דקים יחסית כמו חזה עוף או סטייקים, אבל לא מאוד תעזור לכם כשאתם רוצים להפשיר עוף שלם או נתחי בקר עבים. 

איך עושים את זה? מניחים בכיור קערה ובתוכה חומר הגלם הקפוא. אפשר לשטוף אותו בזרים מתמיד של מים חמים (אבל לא רותחים, שייבשלו את הנתח) ואפשר גם לכסות אותו במים חמים ולערבב כל כמה דקות. קחו בחשבון שהמים יתקררו במגע עם חומר הגלם הקפוא, לכן יש להוסיף לקערה מים חמים באופן עקבי, כדי לשמור על טמפרטורת המים חמה ושווה. בשיטה הזאת חומר הגלם הקפוא אמור להפשיר בצורה מהירה. 

לבישול מידי - הפשירו במיקרוגל

אם רוצים לבשל או לאכול את המזון הקפוא באופן מידי - זו שיטה מהירה וטובה. מכוונים את המיקרוגל למצב הפשרה, מסירים את כל אריזות הניילון ומעבירים את המזון לצלחת או לקערה שמתאימה למיקרו. 

בחימום במיקרוגל צריך לזכור שלמכשיר יש נקודות חמות יותר ופחות כך שהאוכל לא מתחמם באופן שוויוני. 

חומץ בן יין אדום (צילום: rimglow, Istock)
חומץ. מסייע להפשרה ולריכוך בשר | צילום: rimglow, Istock

חומץ להאצת הפשרה

טריק להפשרת בשרים: אפשר למרוח חומץ על נתח בשר קפוא, כי הוא עוזר להפשרה וגם מרכך את הבשר, כך שקיבלתם שני יתרונות בטיפ אחד. אחרי ההפשרה כדאי לשטוף את החומץ מהבשר. 

אל תפשירו ירקות - בשלו אותם

אם אתם משתמשים בירקות קפואים קנויים, בכלל לא צריך להפשיר אותם לפני הבישול - אפשר לזרוק אותם למים רותחים ולבשל אותם. הירקות האלו בדרך כלל מוקפאים ישר אחרי הקטיף שלהם ולכן הם שומרים על רוב הערכים התזונתיים. הליך ההפשרה יכול דווקא לפגוע בערכים התזונתיים הללו. היוצאים מן הכלל הן תירס קפוא (קלח) ותרד, שצריכים הפשרה חלקית לפני הבישול. 

דרך נוספת לבשל ירקות קפואים היא במיקרוגל: מכסים את הירקות במעט מים שמגיעים עד לשליש גובהם, כי בעת הבישול במיקרו, הם יגירו נוזלים שעלולים לגלוש ולנזול בתוך המכשיר החשמלי. 

אפשר להקפיא מחדש אוכל מופשר?

תזכרו את הכלל:" לעולם אל תקפיאו אוכל מופשר כפי שהוא. את הבשר המופשר אי אפשר להחזיר למקפיא, אבל אם בישלתם אותו - תוכלו להקפיא את התבשיל. במקרה שבאמצע ההפשרה התחרטתם, אפשר לבדוק בעזרת מדחום לאוכל מה הטמפרטורה של האוכל - אם היא הגיעה לטמפרטורת החדר, עברתם את נקודת האל חזור. 

(מקור)

>> רגע, יש לנו גם טיפים להקפאה בשבילכם