התופעה שבמסגרתה ילדים מאבדים שליטה על ההתנהגות שלהם מוכרת לכל הורה, ויודע גם כל הורה שאחת הסיבות לאובדן השליטה היא רעב. ילד רעב פחות שולט בעצמו, ובינינו, גם מבוגרים רעבים נוטים להיות בלתי נסבלים לפעמים.

אבל ההפתעה הגדולה כשזה מגיע למנגנון ההתנהגות של הילדים, היא שהרבה פעמים הם עלולים להתנהג באופן קיצוני, כאילו לא אכלו, למרות שהם אוכלים באופן מסודר. הסיבה לכך ככל הנראה טמונה בעובדה שהתזונה של הילדים לא מאוזנת מספיק, ובהיעדר תזונה מאוזנת, המוח שלהם רעב למרכיבי תזונה חיוניים, למזונות ספציפיים שהוא אינו מקבל.

העובדה הזו נכונה אף יותר כשמדובר בילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז. הצורך בקביעת תבנית תזונתית לילדים המאובחנים כלוקים ב-ADHD עלה בעקבות מחקר פרוספקטיבי שפורסם בשנת 2011 באוסטרליה, המכונה the rain study. במסגרת המחקר עקבו אחר 2,868 משתתפים מהלידה ועד לגיל 14, ומצאו התאמה בין דיאטה מערבית, הכוללת צריכה גבוהה של שומן רווי, מלח וסוכרים מתועשים – ובין אבחוני קשב וריכוז. הילדים שאובחנו כבעלי הפרעת הקשב והריכוז לא היו מקושרים עם תבנית הדיאטה הבריאה, שמאופיינת בצריכה גבוהה של סיבים, בעיקר מירקות ופירות טריים, עשירה בחומצה פולית, חומצת שומן מסוג אומגה 3, בעיקר ממקור של דגים, בכל צורת בישול, ודלה בשומן רווי וסוכר לבן. 

אבל זה לא המחקר היחיד שמקשר בין ADHD לתזונה. ישנם לא מעט מחקרים קליניים מבוקרים המדגימים שצריכת דגים מובילה לירידה באגרסיביות ובהתנהגות אלימה ומובילה לשיפורים בתחום הקוגניטיבי, בכישורי למידה ובכישורים החברתיים. מחקר שנערך ב-1995 בהשתתפות 100 ילדים בגילאי שש עד 12, מצא שריכוז האומגה 3 בדם אצל ילדים המאובחנים כבעלי הפרעת  קשב וריכוז נמוך יותר מאשר אצל ילדים שאינם סובלים מבעיות קשב וריכוז. ב-2003 ערך אותו חוקר בשם סטיבנס מחקר קליני נוסף בהשתתפות 50 ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז הסובלים במקביל ממחוסר בחומצות שומן מסוג אומגה 3 בדם. הוא בחן את השפעת תוספת אומגה 3 על מדדי קשב וריכוז, ומצא שטיפול בחומצת שומן אומגה 3, סייע משמעותית בניהול בעיות קשר עם ההורה, ובקשב למורה.

ויש גם מחקרים עדכניים יותר התומכים בתוצאות האלה. 2005 נערך מחקר קליני שהקיף 120 ילדים בגילאי חמש עד 12, שאותרו כבעלי הישגים נמוכים בבית הספר והפרעת קואורדינציה לא מטופלת. מהמחקר עולה כי מתן תוספת שמן דגים במינונים מסוימים מסייעת בקשיים המקושרים להפרעות קואורדינציה, משפרת קריאה, איות, וסימפטומים נוספים של הפרעת קשב וריכוז.

ילד משתולל מאחורי אמו (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אומגה 3 מסייע בניהול בעיות | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

ב-2011 פרסמו שני חוקרים בשם בלוך וקווסמי מטה-אנליזההמבוססת על כ-700 ילדים. בין מסקנותיהם נמצא שלתוסף אומגה 3 יש יתרון קליני בטיפול בהפרעות קשב וריכוז. כמו כן הוכחה השפעה חיובית של טיפול באומגה 3 על היפראקטיביות וחוסר תשומת לב. 

בשנת 2014 פורסמה סקירה ספרותית רחבה שבחנה השפעת אומגה 3 על התפתחות נוירולוגית והתנהגותית בקרב ילדים. מסקנות החוקרים מגלות שצריכה בלתי מספקת של אומגה 3 בתזונה ועלייה בריכוזי אומגה 6, הינם בעלי השפעה מזיקה על התפתחות המוח והתפקוד הקוגניטיבי. יחד עם זאת יש לזכור שיש עוד להמשיך ולחקור ולערוך מחקרים מבוקרים ארוכי טווח, על מנת לאמוד את ההשפעה בטווח הארוך.

אל תשכחו את ההריוניות

בסופו של יום, כשהורה מעוניין להעשיר את תזונת הילד, בין אם מדובר בילד המאובחן עם הפרעת קשב וריכוז, לקות למידה או בעיות משמעת, ובין אם לא – שלל המחקרים בתחום בהחלט מובילים למסקנה ברורה. על סמך רוח הדברים, ובהתבסס על המחקרים שהוזכרו לעיל, ניתן בוודאות להמליץ על תזונה עתירה באומגה 3  כהשלמת טיפול בהפרעות קשב וריכוז, במקביל להקפדה על צריכת מזון המוגדרת בריאה.

תזונה עשירה באומגה 3 מקושרת להשפעות בריאותיות חיוביות רבות, והתרומה לשיפור בהפרעת קשב וריכוז היא רק אחת בין שלל מעלותיה. לילדים הנמצאים בסיכון להפרעת קשב וריכוז מומלץ להעשיר את התזונה במזונות העשירים באומגה 3 כגון דגי בריכות כמו בורי, פורל ולברק, וכן בסלמון, מקרל, או הרינג. בנוסף מומלץ להגביר צריכת מזונות נוספים המכילים אומגה 3, כמו זרעי פשתן ואגוזים, ובמקביל להפחית בצריכת שומן רווי וסוכרים פשוטים ולהגביר צריכת ירקות ופירות.

לדגים תפקיד חשוב בשמירה על בריאות הילד ובצריכת דיאטה מאוזנת. דגים מספקים נוטריינטים רבים וטובים לגוף. הם מקור מצוין לחלבון איכותי וכאמור לחומצות שומן מסוג אומגה 3, ומקור למיקרונוטריינטים רבים כגון: סלניום, יוד, ברזל, אבץ, אשלגן, ויטמין  E, D, B ועוד. ארגון הבריאות האמריקאי ממליץ באופן גורף לכלל האוכלוסייה, ולילדים בפרט, על צריכת שתיים-שלוש מנות בשבוע של דגים.

ואם זה לא מספיק, יש עוד אוכלוסייה שצריכת דגים מיטיבה עמה – נשים הרות. לחומרים התזונתיים הקיימים בדגים יש השפעה מכרעת על התפתחות המוח ומערכת העצבים המרכזית בעובר, ולכן ההמלצה פה תקפה שבעתיים. 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת תזונתית של ארגון מגדלי הדגים