פעם בכמה זמן חמי התל אביבי, שנוהג לפקוד את שוק הכרמל באופן קבוע, שואל אותי "למה אין לכם שוק ברמת גן?", ואני תמיד עונה לו - לא צריך שוק, יש את רחוב הרצל. כבר 100 שנה שהרחוב נמצא שם, מרכזי, מסחרי ודי מכוער, משמש כתחליף שוק שנפרש על פני כחצי ק"מ עם שפע ירקניות, חנויות בשר ודגים, חנויות מתמחות ומה לא. 

הרחוב הזה הוא חלק מהדנ"א שלי. למשפחתי הייתה חנות ותיקה יותר מהמדינה במרכז הרחוב, התרוצצתי בו בשנות השמונים כפעוטה, בשנות התשעים הופתעתי שמחיר הקרטיב עלה מ-80 אגורות לשקל, סחבתי לאורכו שקיות מלאות בירקות ופירות מהירקן בשנות העשרים המוקדמות שלי ועכשיו בגילי המופלג אני קופצת עם האוטו לחצי שעה בחניות האקספרס שראש העיר יזם וקופצת לסידורים מהירים. 

אני נמצאת בהרצל בכל עונה, מחפשת צל באוגוסט ומנסה לחצות את הכביש כשהוא הופך לנהר בגשם, רואה אותו משתנה ומפתח, רואה את החנויות שנפתחות ונסגרות ולא מפסיקה לחזור אליו. 

אלו ההמלצות שלי למקומות ששווה לפקוד בהרצל. נעלה במעלה המספרים, היישר מתחילת המקטע המסחרי של הרחוב בכיכר רמב"ם (אורדע) ועד לסופו ברחוב ז'בוטינסקי. 

פוג אל נח'ל הטעם העירקי - מבחוץ (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
פוג אל נח'ל הטעם העירקי - מבחוץ | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

פוג אל נח'ל הטעם העירקי, הרצל 52

החנות ובית המלאכה הקטן של משפחת מורד קיימים כבר 15 שנה ברחוב, שם הם מכינים ומוכרים מאכלים, סלטים וקינוחים עירקיים בעבודת יד על פי מתכונים שהגיעו איתם מעירק. הכל טרי, מוכן במקום ומנוהל מקרוב על ידי בני המשפחה שמעבירים כרטיס בבוקר כבר דור רביעי ברציפות. 

צלילים של ריגי. מבחוץ (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
צלילים של ריגי. מבחוץ | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
צלילים של ריגי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
צלילים של ריגי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
צלילים של ריגי. שוקולד רגוסה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
שוקולד רגוסה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מה קונים לקחת? מנות מבושלות כמו קובה סלק, קובה במיה, קובה בולרול (בורגול) מאודה; מטוגנים מלוחים כמו קובה קלאסית, סמבוסק חומוס וסמבוסק גבינה, קובה פטטה (תפוחי אדמה) עם בשר וקובה ברוז (אורז); עמבה תוצרת בית והמון מתוקים: בקלוואת, בעבע תמר, סמבוסק ג'וז (אגוזים), חלוות, עוגיות שקרלמה שקדים, זנגולות מטוגנות ועוד. 

אהבתי במיוחד: את עוגיות השקרלמה (שקדים) הפריכות.

מה עוד? בימי שישי הם נמצאים שם כבר מ-4:30 בבוקר, עם כל מה שצריך לשבת. 

צלילים של ריגי. וגם זה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
וגם זה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

צלילים של ריגי, הרצל 69

הדבר הראשון שתבחינו בו כשתיכנסו לחנות הוא הריח המטריף של השוקולד, אחר כך העיניים מתחילות לעבוד בקצב כפול כדי לנסות לעבור על המגוון העצום של השוקולדים והמשקאות שיש בחנות. 

צלילים של ריגי נמצאת ברחוב הרצל כבר 22 שנה ומצליחה למכור שוקולדים מכל העולם במחירים שנחשבים היום שפויים. הבעלים עובדים עם יבואנים וגם מייבאים בעצמם מוצרים מרוסיה ואוקראינה בעיקר, אבל גם מאיטליה, גרמניה, צרפת, ספרד, ארצות הברית, בלגיה ועוד. אלה לא ממתקים של סופר ושל חנויות שוקולדים רגילות, מה שאומר שאין כאן אוראו, מילקה וקדבורי, אלא שוקולדים שכנראה לא שמעתם עליהם אבל שווים טעימה. 

מה קונים? אפשר לקנות כאן במשקל ממתקי שוקולד ונספחיהם (ופלים, סוכריות ומרמלדות), או מארזי שוקולד ובונבוניירה סגורים ומוכנים למתנה. אם בכל זאת אתם מתעקשים על מותגים מוכרים, הם מחזיקים פררו רושה, רפאלו, לינדט, רגוסה, אנטון ברג, באצ'י, קוד ד'אור ועוד, במהדורות מיוחדות ובמחירים טובים. 

אהבתי במיוחד: מרמלדות פירות (בטעמים שונים) מצופות בשוקולד. סטייה אישית שלי. 

מה עוד? בחנות תמצאו גם מגוון משקאות אלכוהול וגם מארזי כוסות למתנה. 

חנות אסייתית, Allin’s Kabayan (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
חנות אסייתית, Allin’s Kabayan | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

Allin’s Kabayan, הרצל 69

לפני שנתיים וחצי נפתחה מה שמסתמנת כחנות האסייתית היחידה ברמת גן, שעונה על צורך של תושבים מקומיים ועובדים זרים כאחד למוצרים טובים ואותנטיים מהמזרח הרחוק. בחנות הקטנה והעמוסה תוכלו למצוא מוצרים מיובאים מקוריאה, סין, יפן, פיליפינים, תאילנד והודו, וגם קצת מוצרים מארצות הברית וברזיל.

מה קונים? תוכלו למצוא כאן את כל מוצרי המזווה הבסיסיים של המטבח האסייתי, וגם מוצרים למתקדמים - גוצ'וג'אנג וגוצ'וגארו קוריאניים, גהי מהודו, ממרחי שעועית, רוטבי צדפות ודגים, דגים מיובשים, שאוסינג סיני, מיונז קיופי יפני ועוד. מעבר למוצרי בסיס לבישול, אפשר למצוא גם מגוון גדול של "מנות חמות" אסייתיות במגוון דרגות חריפות, שימורי ספאם אמריקאיים, המון סוגים של חלב מרוכז, חטיפים מלוחים בטעמים מעניינים ומתוקים (כמו מוצ'י ואפילו גרהאם קרקרס מדי פעם). בגזרת הטעמים האקזוטיים לחך המקומי תוכלו למצוא ביצים סגולות בשם איטלוג מאאלט (ביצים מלוחות כבושות במלח) שהכנתן אורכת חודש וחצי, וצ'יצ'רון - עור חזיר קריספי מתובל שנאכל כחטיף. 

חנות אסייתית, Allin’s Kabayan - ביצים סגולות מלוחו (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
ביצים סגולות מלוחות | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: את מגוון המשקאות מבוססי התה או הקוקוס שיש במקררים. 

מה עוד? בכל יום שישי יש בחנות שוק אוכל פיליפיני ביתי. הם עובדים עם 3 מבשלות, שמבשלות כל הלילה לאורך חמישי, ובשישי בבוקר מביאות למקום מגוון מאכלים שאפשר לקנות הביתה: סיסיג, קוצ'נטה, מאני (בוטנים עם שום), אופיה (כיסונים ממולאים בשר חזיר או שורש אובה), אגרולים, קארה קארה, פנציט (נודלס), ממון (קינוח מתוק) ועוד. 

חנות אסייתית, Allin’s Kabayan - ממתקים אסייתיים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
ממתקים אסייתיים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

בכל יום רביעי החנות מקבלת משלוח חדש של ירקות אסייתיים עונתיים: אופו (upo), פפאיה ירוקה, אמפליה, קנקון (סוג של עלים), כרוב סיני, לוביה תאילנדית ועוד. בקיץ, כך הם מספרים, יש שפע גדול יותר של ירקות וביניהם במיה תאילנדית, חצילים פיליפיניים, חצילים תאילנדיים ועוד.  

חנות אסייתית, Allin’s Kabayan - מיצים מעניינים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
מיצים מעניינים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

עד חצות, הרצל 80

על פניו, מינימרקט מהזן הרגיל ביותר - מסטיקים, חטיפים, מילויים לווייפ. אבל כשמעיפים בסחורה מבט שני מגלים כמה הפתעות. כבר בכניסה אפשר למצוא סטנד מלא בצ'יפס מיובא בטעמים כמו מלח הימלאיה ורוד, מלח ים וחומץ, באפלו ראנץ' וחלפניו. מבט במדף המתוקים יגלה עוגיות ומתוקים מעניינים ממזרח אירופה, אבל השוס האמיתי כאן הוא השימורים הגאורגיים המיוחדים. 

עד חצות. סחוג אבחזי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
סחוג אבחזי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מה קונים? הפתעות בצנצנת המיובאות מגאורגיה - רוטב רימונים, רוטב דובדבני קורנליה, רוטב פלפל אדום ועגבניות, אדג'יקה (סחוג אבחזי); משקאות מיוחדים כמו משקה פג'ויה; והמון לפתנים עם פרי בתוכם - מטעמים מוכרים כמו דובדבנים ועד פירות יותר מיוחדים כמו דובדבנים לבנים או היפופיאה (אובליפיחה). עוד תמצאו שם שימורי שפרוטים מלטביה (בצנצנת או בפחית יפהפייה), חמוצי ענק (מלפפונים, עגבניות) ושאר דגים משומרים או מיובשים. 

עד חצות. שימורים גאורגיים מיוחדים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
עד חצות. שימורים גאורגיים מיוחדים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: את הצנצנות המפתיעות ליד הקופה המלאות באגוזים (מלך, לוז) בדבש, מגאורגיה כמובן. 

מה עוד? ברגע שתפתחו בשיחה עם צוות המוכרים הם ישמחו להמליץ ולהסביר על כל חומר גלם עלום שתיתקלו בו.

עד חצות. אגוזים בדבש (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
אגוזים בדבש | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

קפה 73, הרצל 73

בעלי הקפה החדש יחסית (שנפתח לפני פחות משנתיים) החליטו להביא לרחוב הרצל את הבשורה של קפה וטוב ומקום בילוי. השאיפה שלהם היא שהרחוב ישנה את פניו ויהפוך למרכז של צעירים, שמשלב אומנות ותרבות, ולאורכו ישובצו בתי קפה קטנים עם קפה מוקפד ואוכל קטן וטוב. ובאמת, הקפה בקפה 73 מצוין והאווירה שם מאוד לא "רמתגנית". 

מה שותים ואוכלים? תערובת הקפה מורכבת מ-70% פולי ערביקה ו-30% רובוסטה ומנפקת קפה מעולה. לצידו מגישים במקום מתוקים קטנים כמו כדורי פיסטוק-מאצ'ה ופטיפורים טבעוניים, כריכונים ומאפים. בקרוב ישלבו גם סלטים, מיצים טבעיים ומרקים. אלו שרוצים הפוך מאצ'ה - גם את זה יש שם. עוד תוכלו לקנות במקום דבש של מכוורת פרא. 

קפה 73 (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
קפה 73 | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
קפה 73. המאפים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
המאפים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: את ריח הקפה המטריף שמבשם את החלל ואת הקפה הבאמת מעולה שהם מגישים. 

מה עוד? בשבת יש ג'חנון ביתי שמכינים עם סמנה (או ללא, בגרסה טבעונית). 

קפה 73. קפה ותופין (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
קפה (מעולה) ותופין | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

סוד התבלין, הרצל 75

החנות הוותיקה (כמעט 18 שנה) מתמחה בתבלינים הנטחנים במקום וגם בתערובות תבלינים שרביב הבעלים רוקח בעצמו כמו חוואייג' למרק (לפי מתכון של סבתא שלו), גריל עוף ביתי, קארי, תבלין שווארמה, דואה ובהרט לקובה. 

מעבר לתבלינים תמצאו שם מוצרי מזווה כמו פירות יבשים וחליטות תה, וגם מוצרים מיובאים כמו חומצים מעניינים (חומץ פטל, ליים, שרי, מנגו), שמן כמהין, בלסמי איכותי, מקלות וניל ממדגסקר, אריסה מתוניסיה וקפה למכירה שנטחן במקום - 100% ערביקה מקוסטה ריקה, קולומביה, ברזיל ואתיופיה. 

סוד התבלין (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
סוד התבלין | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: אפשר למצוא שם רוטב סויה על בסיס קוג'י בייבוא מיפן. 

מה עוד? בתחילת כל שנה עברית ניתן למצוא בחנות דבש מפרחי אתרוגים בכמות מצומצמת, ולפי הבעלים זה כנראה המקום היחיד בארץ שבו תוכלו למצוא את הדבש המיוחד הזה. 

סוד התבלין. עוד מוצרים מעניינים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
עוד מוצרים מעניינים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מיי דלי (My Deli), הרצל 84

המקום הראשון שמיצב את רחוב הרצל כרחוב גורמה שמציע קצת מעבר לירקות ולאוכל עדתי ספציפי. המעדנייה, שכבר אפשר לקרוא לה ותיקה אחרי 9 שנים ברחוב, מציעה מגוון גדול מאוד של גבינות מיובאות ונקניקים, לצד אוכל מוכן שהם מכינים, שימורי איכות מכל העולם, קפה, מתוקים מיובאים וביתיים ועוד. 

מה קונים? גבינות במשקל כמובן. לצד הגבינות שתצפו למצוא במקום כזה אפשר למצוא גם גרסאות קצת מיוחדות כמו גבינה הולנדית עם קפה, בורן פטריות וערמונים, גיוסט נורווגי בטעם קרמל (מלוח-מתוק), ומנצג'ו בטעמים כמו כמהין, יין ושום שחור. אם לא תרצו לקנות מהגבינות והנקניקים במשקל, במקררים יחכו לכם גבינות ארוזות, זיתים, סלטים, דגים וגם מאפים לקנייה וחימום בבית כמו לזניה, חלת גבינות וחלת בייקון, פטריות וגאודה.

מיי דלי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
מיי דלי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

בקרוב יורחב בית הקפה הקטן של מיי דלי, שכבר מגיש לצד הקפה גם מיני נשנושים כמו כריכי מיני קרואסון עם שינקין וגאודה, פריטטת תרד, פרעצל מנצ'גו כמהין וריבת בצל, בורקס פינוקים ועוד. הקפה הוא של האוס ברנד האיטלקיים.

אהבתי במיוחד: את מקרר הקפואים שסוגר פינה של ארוחת צהריים או ערב מהירות, עם גיוזות, דים-סאמים וכיסונים אחרים. 

מה עוד? בסופי שבוע (רביעי עד שישי) יש אוכל עדתי מוכן שאפשר לקנות הביתה (פרסי, מרוקאי, קווקזי), ובשישי התחילו לאחרונה במסורת האיטלקית של אפרטיבו - כוס יין עם מגש גבינות ונשנושים שאפשר לקחת לשולחנות בחוץ וליהנות ממנו בדרך הביתה. 

מיי דלי. קישים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
קישים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מבאלי, הרצל 75 (בפסאז' אואזיס)

המלבייה הקטנה הזאת (שאנשיה הם אנשי קפה 73) נפתחה בזמן הכי פחות טוב שיש - ינואר 2020 - ובמקום למכור מלבי לעוברי אורח שני הבעלים נאלצו להמציא את עצמם מחדש ולהתכוונן למכירת מלבי במשלוחים לאירועי חברה. למרות זאת, המקום עדיין פתוח לעוברי אורח ואפשר למצוא בו מלבי בטעמים מפתיעים.

מה אוכלים? מלבי קלאסי משמנת, חלב קורנפלקס, צ'אי קפה, קפוצ'ינו (מהקפה של קפה 73), קוקוס טבעוני ועוד. את הכל (כולל התוספות והסירופים) מכינים במקום. בחורף אפשר למצוא כאן סחלב חם וגלידת סחלב מ-70% שמנת. 

מבאלי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
מבאלי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: את המלבי הקלאסי ואת תוספת הפיסטוקים המסוכרים. 

מה עוד? בקרוב המקום יהפוך בערבים לנקודת בילוי עם בירות, גזוזים, עוגיות ועוגות. 

מבאלי. מלבי (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
מבאלי. מלבי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אלמוג והראל, הרצל 77

איך אפשר לכתוב על רחוב הרצל מבלי לכתוב על אלמוג והראל? אולי המקום הכי עקבי ומשתלם שאי פעם יצא לי לקנות בו. כבר 26 שנה שהאחים (והאחות) מנהלים את חנות מוצרי המזון היבשים המקומית, ומצליחים לשמור על רמה ומחיר ללא תחרות. 

אלמוג והראל (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
אלמוג והראל | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מה קונים? מוצרי מזווה כמו פסטות ונודלס, ממרחים, שימורים, תה, שמנים, חטיפים וכל מה שלא צריך קירור. בגזרת המוצרים במשקל תמצאו קטניות, דגנים ועוזריהם, פירות יבשים, אגוזים ותבלינים. הם לא מחזיקים בחנות את כל המותגים, אלא רק את אלו שמוכנים לעמוד ברף המחירים שוברי השוק שהחנות הציבה לעצמה, אבל רוב המותגים הגדולים כן נמצאים כאן. לסחורה יש תחלופה גבוהה מאוד והכל איכותי וטרי.

אלמוג והראל. קטניות (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
קטניות | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

אהבתי במיוחד: מחלקת האורגני והטבעוני מפותחת כאן במיוחד, עם מגוון גדול של קמחים מיוחדים (חומוס, עדשים, קינואה, אפונה ירוקה) וסוכרים אורגניים (קוקוס, ענבים, פירות), וגם במחלקה האסייתית אפשר למצוא הפתעות כמו מנות חמות קוריאניות חריפות, חטיפי אצות במחירים שלא מהעולם הזה ומגוון נודלס שקשה למצוא בסופרים. 

מה עוד? הם עושים גם משלוחים, והם בחינם. 

אלמוג והראל. פירות יבשים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
פירות יבשים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

Trio, הרצל 90

המאפייה הקטנה נמצאת ממש בסופו של הרחוב ומציעה מאכלים, מאפים ומשקאות מהמטבח הגאורגי. הכל נעשה ונאפה במקום בתנור אבן ויוצא חם וטרי ללקוחות. 

מה אוכלים? שוטיס פורי (לחם גאורגי) חם וטרי, מאפי חצ'פורי כמו אצ'רולי קלאסי, אימרולי ומיגרולי, לוביואני (מאפה שמרים במילוי שעועית אדומה) וקובדרי במילוי בשר; סלטים כמו אג'פסנדלי (כמו רטטוי), לוביואני (משעועית אדומה, אגוזי מלך ועוד), חצילים, אולבייה וכבד קצוץ; וכמובן מנות כמו אושפלאו, מנטו, חינקלי, צ'בורקי ושאר להיטים גאורגיים, ואפילו משקאות גזוז גאורגיים בטעם טרגון, אגסים וקרם. בחורף יש גם מרקים (חרצ'ו, בורשט, קציצות). 

אהבתי במיוחד: את הקוטבים - מאפה של בצק דק במילוי גבינה גרוזינית ועשבי תיבול שאפשר לקחת לנשנש תוך כדי סיבוב סידורים ברחוב. 

מה עוד? אי אפשר לשבת ולאכול במקום - הכל נלקח to go, ואם אתם לא יכולים להגיע הם גם עובדים עם וולט. 

טריו, רחוב הרצל, רמת גן (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
טריו | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
טריו. הכל חם וטרי  (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
טריו. הכל חם וטרי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

ואי אפשר בלי: הירקניות של רחוב הרצל

רחוב הרצל הוא בראש ובראשונה רחוב של ירקניות, עם ירקות ופירות טריים שנשפכים החוצה אל המדרכה, בצורה הכי מזמינה שיש. 

לכל רמת גני יש את הירקניות הקבועות שלו, אבל אם תשאלו אותי - רפי חנני מהרצל 54 הוא הירקן המומלץ שלי. אני אולי משוחדת כי אני כבר דור שלישי שקונה בירקנייה הזאת, אבל אני חוזרת לשם בכל שבוע בגלל האמינות, המחירים והמגוון. רפי יודע בדיוק מאיפה כל עלה מגיע, איזה תפוח גדל מקומית ושווה טעימה ואיזה תפוח הטיסו חצי עולם עד הדוכן, ואיזה אבטיח מכל הערימה הוא הצגה. 

שפע ירקניות (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
שפע ירקניות | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
ופירות (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
ופירות | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

עוד ירקנייה שווה ציון היא בוטיק הירק בהרצל 67, שמחזיקה מגוון אדיר של ירוקים (מטרגון, דרך בזיליקום סגול ועד מלוחייה בעונה) וירקות ופירות מיוחדים שלא רואים בירקניות רגילות, כמו כרובית סגולה וכרובית אלמוגים, ברוקולי ענקיים שמגיעים עם הגזע ופירות כמו פג'ויה וקובו.