תפוחי אדמה ובטטה אפויים (צילום: קדם צלמים, מבשלים לשניים, הוצאת קוראים)
נאלץ להסתפק בתפוחי אדמה בארוחת החג | צילום: קדם צלמים, מבשלים לשניים, הוצאת קוראים

אם ניסיתם לאחרונה לקנות בטטות, בטח שמתם לב שהמחירים עלו בצורה חריגה. ברוב המקרים הן יעלו כ-17-18 שקלים לקילו, אבל בחלק מהחנויות אפשר גם למצוא בטטות ב-23 שקלים לקילו. בחודשים האחרונים קיים מחסור גדול בבטטות בשווקים ובסופרמרקטים, ואיפה שכן מחזיקים את הירק המתוק, המחירים האמירו משמעותית.

מנהל מחלקת ירקות במרכז מזון גדול בדרום מספר, כי ״הלקוחות הפסיקו לקנות בטטה, בגלל שהמחיר הגיע ל-20 שקלים ויותר. תוסיפו לזה את המצב הכלכלי ותראה שעמדת הבטטות כמעט מלאה וכדי לא לזרוק את הסחורה לפח אנחנו נאלצים להוריד את המחיר למחירי הפסד״.

בטטה (צילום: istockphoto)
רק רבע מכמות הגידולים נמכרת בישראל | צילום: istockphoto

בשנים האחרונות עשרות מגדלי ירקות הפסיקו לגדל בטטות בגלל חוסר כדאיות. העלויות היקרות בגידול הבטטות וצמצום מכסות המים לחקלאים גרמו לירידה במספר מגדלי הבטטות . יזהר ורדי חקלאי ותיק מקיבוץ רוחמה גידל במשך שנים רבות בטטות עד שנאלץ להפסיק, ״זה ירק שלא משתלם לגדל. הוא צורך כמויות אדירות של מים, הגידול שלו מורכב מאוד, כי צריך לשתול שורשים, הכול באופן ידני וגם האיסוף שלו נעשה על ידי פועלים. עדיין לא המציאו מכונה לאיסוף בטטות כי הקליפה שלהן עדינה מאוד״.

להערכתו, מגדלי בטטות שהצליחו לשמור את תוצרתם במקרר בחודשים האחרונים נהנו מעליית המחירים וגזרו קופון שמן מאוד. "יש מגדלים שמוכרים חלק מהסחורה ואת השאר שומרים במקרר למקרה שיהיה מחסור בשוק הבטטות והם מנצלים את המחסור כדי להוציא את הסחורה לשוק וליהנות מקפיצת המחירים״, הוא מספר.

וירוסים בשתילי הבטטות

מאיר יפרח מזכיר ארגון מגדלי הירקות  מייחס את העלייה הדרמטית של במחיר הבטטה דווקא לווירוסים שהתגלו בשתילים וגרמו, לטענתו, לירידה ניכרת בהיקף הגידול. ״היום יש ביקוש גדול לבטטה מצד מסעדות גורמה ובתי מלון שגילו אותה מחדש. הבעיה היום שבגלל וירוס שהתגלה בשתילי הבטטות המגדלים נאלצו להשמיד אותם וכמות הבטטה ירדה מאוד, מה שגרם למחסור חמור. אני מעריך שרק בעוד כשנתיים ייפסק המחסור בבטטה עד שישתילו ייחורים חדשים שאינם נגועים בווירוסים״, טוען יפרח, "עד אז הצרכן ייאלץ לשלם מחיר יקר עבור הירק שפעם היה מצוי בכל בית״.

בשנה ממוצעת גידול הבטטות בישראל מגיע לכ-25 אלף טון. מחציתן מיועדות לייצוא. בשנה האחרונה שווקה בישראל רק כרבע מהכמות כלומר כ-6,000 טון בלבד מה שיצר את המחסור ואת עליית המחירים מחמישה שקלים לקילו לעשרים שקלים ויותר. גם בשנת 2005 הגיעו מחירי הבטטה לשיאים דומים והמחירים הגיעו ל-22-23 שקלים לקילו. אז ייחסו את העלייה במחירים למכסות ייצוא גבוהות מדי.

>> לא רק מחירי הבטטות עלו