>> מתכונים לראש השנה

חגים או לא, מיום שישי הקרוב אנחנו הולכים לבלות הרבה יותר בבית. אבל בניגוד לסגר הקודם שנפל עלינו ולמדנו איך להסתדר איתו תוך כדי תנועה, לסגר הזה אנחנו מגיעים חכמים יותר ומוכנים יותר, עם קילומטראז' של בישול 3 ארוחות ביום במשך חודשיים קשוחים ביותר. גם הפעם שירותי המשלוחים, הסופרים, המכולות והירקנים יישארו פתוחים, אבל אם להסתמך על זמני המשלוח שלהם מהסגר הקודם או העומסים בחנויות עצמן, עדיף לתכנן מראש, לקנות נכון ולצאת כמה שפחות מהבית. הנה כמה עקרונות שפיתחתי בסגר הקודם וגם לכם כדאי לאמץ:

אוכל טרי לטווח ארוך

אני לא צריכה להגיד לכם למלא את המקפיא ואת המזווה, כי את זה כולם יודעים. נקודת התורפה של המטבח שלנו היא המוצרים שמתכלים מהר: ירקות, פירות ומוצרי חלב. החדשות הטובות הן שחלק גדול ממוצרי החלב יעברו הקפאה והפשרה בכיף: גבינות צהובות, גבינות קשות, אפילו גבינה לבנה וקוטג' בצוק העיתים. יוגורט ושמנת (חמוצה ומתוקה) לא קופאים ומפשירים טוב, אבל יש להם תאריך תפוגה רחוק בדרך כלל, וגם אם אוכלים אותם מעט אחרי התאריך רוב הסיכויים שעדיין יהיו טובים.

בקשר לפירות וירקות, כדאי להצטייד באקסטרה פירות וירקות שמחזיקים לטווח ארוך: תפוחים נשמרים מעולה, לימונים וליים וגם ענבים יכולים להחזיק פרק זמן מפתיע במקרר. בגזרת הירקות, אלו הקשים יחזיקו מעמד לאורך זמן: כרובים וסלקים (שמרו את שניהם במקרר), דלועים (בקליפתם) ודלוריות, וגם בטטות - את כולם שמרו במקום חשוך וקריר. 

>> עוד על איך להקפיא ולהפשיר

ירקות בשוק (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
עד שנלך שוב להסתובב בשוק, צריך לדעת את מי לקחת הביתה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

מגדלים בקטנה

אנחנו לא אומרים לכם לסחוט עגבנייה לעציץ עם אדמה, לדשן ולחכות ליבול ביתי של עגבניות, אבל יש כמה דברים קלילים שתוכלו לעשות כדי לשדרג את הבישולים ואת זמינות חומרי הגלם. שני ירקות מצוינים לגידול מחדש משאריות הם בצל ירוק וסלרי. מניחים את החלק התחתון (הלבן) של הבצל הירוק בתוך כוס או צנצנת עם קצת מים, מניחים במקום מואר ומחליפים מים כל יום-יומיים. תוך ימים מעטים החלק הירוק יגדל מחדש ותוכלו לגזור אותו ולהשתמש בו בסלטים ובבישולים. החלק שגזרתם יגדל שוב. לגידול מחדש של עלי סלרי מניחים את החלק התחתון בתוך כוס או צנצנת נמוכה עם מעט מאוד מים - מספיק רק כדי להרטיב את החלק התחתון ועוד קצת. מניחים במקום מואר ומחליפים מים כל יום-יומיים. תוך כמה ימים עלי הסלרי יגדלו מחדש. 

רגע לפני הסגר אפשר גם לקפוץ לחנות העציצים השכונתית (או אפילו לחנות הפרחים) ולקנות עציץ קטן עם בזיליקום/תימין/כוסברה/פטרוזיליה/רוזמרין. העציצים ישמחו לגדול בפינה מוארת בבית, ישדרגו את האוכל שלכם ולמען האמת ישמחו אתכם בזמן הסגר. משקים כשהאדמה מתחילה להתייבש וגוזרים לשימוש את העלים העליונים. 

>> עוד על גידול מחדש של ירקות בבית

עלי סלרי בצנצנת (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
תתחילו בסגר, ותתמכרו: סלרי שגדל מ... סלרי | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

מתכננים מראש

בימים הראשונים של הסגר הקודם ארוחת הצהריים שלנו הייתה מתנהלת כך: השעה 12:00 הייתה מגיעה, היינו מחליטים מה לאכול ואז מכינים. מפה לשם שעה או שעתיים היו חולפות, ורק אז היינו מתיישבים לאכול, אחרי שהילדים כבר היו מעולפים מרעב או לחלופין - לא רעבים כלל, כי קיבלו משהו קטן להשתיק את הבטן המקרקרת. מהר מאוד הבנו שזה לא עסק, וכדי שנגיע לארוחת הצהריים באופן מסודר אנחנו צריכים לתכנן מראש: מה להכין, מתי להתחיל ומתי ומה להפשיר מראש. עבדנו עם טבלה שבועית שעזרה לנו לסדר את הראש, לסדר את הקניות וגם את הזמן שלנו במטבח. בסגר הקודם ידענו מה נאכל בארוחת הצהריים, מה נאכל בארוחת הערב ומתי ואיך נאכל שאריות של ארוחות קודמות. הטבלה נשמרה כמובן, כך שלסגר הזה אנחנו מגיעים עם תיעוד של כל מה שאכלנו בסגר הקודם, ועם רשימה ארוכה של מנות שהכנו ואהבנו. 

מבשלים חכם

חצי קילו בשר טחון יכול לספק לכם ארוחה אחת של המבורגרים למשפחה, אבל חצי קילו יכול לספק לכם גם סיר קציצות וירקות או בולונז או באכש או לזניה שיספיקו לכם לשתי ארוחות, או ממולאים שיחזיקו לכם לכמה ימים.

נסו לתכנן מנות שמשתמשות בבשר, עוף או דגים בצורה שממקסמת ככל האפשר את חומר הגלם. לא להקפיץ אותו כמו שהוא, אלא להוסיף אותו לתבשיל עשיר בירקות ובקטניות, או להפוך אותו לסיר קציצות מלא בדברים טעימים. בזמן הסגר הקודם המצאנו שיטה להכנת עוף שקראנו לה "העוף שממשיך לתת": כשהייתי מכינה כרעיים בתנור, הייתי שומרת בצד כמה חתיכות פולקע שלא נכנסו לתנור. אחרי שסיימנו לאכול, הייתי מכניסה לשקית זיפר את כל העצמות והעור שלא נאכל ובבוקר למחרת הייתי מכינה איתם ועם חתיכות הפולקע ששמרתי בצד מרק עוף קטן (עם גזר, סלרי, תפוחי אדמה וכל הירקות הרגילים). העצמות של העוף העשירו בטירוף את המרק (יותר מכל אבקת מרק או תוספים אחרים), ה-3-4 פולקע היו מספיקים מבחינת הבשר והכל היה מתבשל במשך לפחות שעתיים כדי לתת למרק טעם מרוכז.

אם נשאר במקרה עוף מהתנור שלא נאכל, גם ממנו היינו מכינים משהו חדש, אבל על זה בסעיף הבא.

 >> עוד מתכונים לסירים מהממים שיחזיקו לכם לכמה ארוחות טובות

קציצות ברוטב עגבניות (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
קציצות. הדרך החביבה עלינו למיקסום הבשר | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

נצלו שאריות

סגר או לא סגר, בבית שלנו מנצלים שאריות. שאריות עוף מתגלגלות אצלנו בתוך טורטייה עם ירקות או נכנסות לסלט אסייתי עם אטריות שעועית, ירקות ובוטנים. שאריות בולונז יכולות להיכנס לפיתה (ולהיות סלופי פיתה), תפוחי אדמה ייכנסו לחביתה, ירקות בתנור מאתמול נכנסים לסלט הירקות, אורז נכנס למוקפץ ועוד. 

>> 8 טיפים לניצול שאריות

>> 3 מתכונים משאריות

>> מתכון לסלופי פיתה

 

סלופי פיתה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
סלופי פיתה. יש לה סיכוי טוב לזכות בתואר חביבת הסגר | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

תתגמשו עם תחליפים

אם להסתמך על המצב בסופרים מהסגר הקודם, יש מצב שחלק מהדברים שתרצו לקנות ייגמרו. זה הזמן להרפות את שריר העקשנות וללמוד להכיר דברים חדשים. נגמרו נודלס הביצים? נסו נודלס אורז. הקוסקוס אזל? וואללה, אולי זה זמן טוב לבדוק את הקינואה הזאת. 

גם בלי לעבור בסופר, אפשר להתגמש עם מוצרים שכבר יש לכם בבית. נגמר הלימון? הסלט שלכם יהיה טעים גם עם חומץ.

תשתמשו עד הסוף

מכירים את החלק הקשה הזה בסוף של קופסת הטחינה? הוא באמת מבאס וקשה, אבל אם מכינים איתו טחינה בעזרת מעבד מזון קטן - מתקבלת טחינה חלקה ורגילה, כאילו השתמשתם בזיבדה של הטחינה הטרייה. מהסוף של צנצנת החרדל או המיונז אפשר להכין יופי של רוטב לסלט - פשוט תוסיפו ישר לצנצנת הכמעט גמורה שמן, חומץ ושאר מרכיבי ויניגרט שאתם אוהבים ושקשקו. פתחתם חבילת טורטיות בשביל לגלגל בוריטו או להכין חביטורטי? שאר הטורטיות יהיו אחלה פיצות, או צ'יפס (או שבכלל שימו אותן במקפיא, הן יחזיקו שם יופי כמה חודשים). כשכל טיול לסופר הוא סיפור, נסו לא לבזבז את מה שיש לכם.