אז מה, תאכלו ארבה? (צילום: יואב מוטרו משרד החקלאות)
אז מה, תאכלו ארבה? | צילום: יואב מוטרו משרד החקלאות

רבים מאיתנו אמנם לא ימהרו לקחת ביס מארבה חם, גם אם נגלה שהוא בריא מאוד, אבל מתברר שבעבר - גם בקרב קהילות יהודיות - הוא היה מנה לגיטימית של מזון, לעיתים אפילו כנשנוש לצד משקה אלכוהולי. על רקע פלישת החגבים ממצרים, שאלנו את מומחית התזונה של "תוכנית חיסכון" ד"ר מאיה רוזמן - האם יכול להיות שהארבה הוא גם בריא?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תחילה, האם הוא בכלל כשר?

"הארבה נחשב כמאכל כשר לחלוטין. הוא מוגדר כמאכל פרווה, כלומר על פי ההלכה אפילו לא מדובר בבשר. לעיתים נהגו לאכול אותו גם לצד מאכלים חלביים. החגב היה נפוץ כמאכל בעיקר בקרב קהילות בתימן, אבל ישנן עדויות למאכל ארבה גם בקהילות היהודיות באשכנז. אם רוצים לאכול אותו ולשמור על הכשרות ההלכתית, צריך לאכול בדרך כלל רק את ה"בשר". זה אומר שצריך להוציא את ארבע הרגליים, את הכנפיים, ואת הראש. אגב, כשמוציאים את הראש - יוצאים איתו גם האיברים הפנימיים של הארבה, המעיים. לאחר שמוציאים את כל האיברים האלה - הארבה כשר למאכל".

מהו הערך התזונתי של ארבה?

"הארבה מכיל 15 אחוזים של חלבון ושלושה אחוזי שומן - כלומר באופן יחסי הוא בהחלט דל שומן. את העובדה הזו ניתן להסביר בהתנהגותו של הארבה בטבע - הוא מעופף ומרבית גופו מורכב משרירים כיוון שהוא עף למרחקים ארוכים. כמו כן, החגבים, שהם מילה נרדפת לארבה, מכילים ויטמינים רבים מקבוצה B. הימצאותו של ויטמין ה-B הפכה אותו בעבר לתוסף תזונתי, כיוון שהויטמין הזה ידוע כמגביר תאבון".

"יש לציין שהארבה הוא גם נקי באופן יחסי מריסוסים והדברה. החגבים רגישים במיוחד לניסיונות הדברה, גם אם מישהו רק נוגע בארבה אחרי שהוא ליטף כלב שעבר ריסוס נגד קרציות - הוא ימות. זה אומר מבחינתנו שהוא נקי מריסוסים יחסית לחיות אחרות".

ד"ר מאיה רוזמן (צילום: חדשות 2)
ד"ר מאיה רוזמן, דיאטנית ומומחית תזונה | צילום: חדשות 2

כיצד מכינים ארבה למאכל?

"יש מספר דרכים להכנת ארבה. תחילה, אפשר לעשות אותו חלוט במים רותחים, ללא טיגון. טכניקת ההכנה הזו מאפשרת להשאיר את הארבה דל שומן, על פי תכונותיו הטבעיות, וזאת בניגוד לשרימפס או לרכיכות אחרות, אותם נוהגים לטגן בחמאה. יש מי שיגדירו אותו אפילו מומלץ למאכל. בנוסף, ניתן גם לייבש את הארבה, וכך הוא נשמר לאורך זמן. הייבוש הופך אותו למתאים יותר כסוג של נשנוש, אולי לצד אלכוהול. ישנה גם אפשרות לאפות אותו, שגם כן משאירה אותו די בריא בסך הכל. יש גם מי שמטגן, אבל זה כבר מעלה את רמות השומן".

וכמה זה בקלוריות?

"אכילת חגב יוצאת אפילו דלת קלוריות, בערך 120 קלוריות למאה גרם. אין לנו נתונים מדויקים על זה, אבל ככה זה נראה על סמך נתוני החלבון והשומן שלו. זה כשהוא לא מטוגן, מבושל במים. בכך הוא דומה בתכונותיו לחזה עוף, גם מבחינת התכולה ואחוז החלבון. הוא מוגדר כבעל ערך תזונתי גבוה יחסית. אפילו יש בו טיפה יותר ויטמין B מאשר בחזה עוף".