לכולנו יש את האמונות התפלות הקטנות שלנו - לנקוש על עץ שלוש פעמים, לסדר נעליים הפוכות ואפילו לא לעבור מתחת לסולם פתוח. רוב הסיכויים שאנחנו אפילו מבצעים אותן בלי לשים לב. יש מקצועות בהם האמונות התפלות משחקות תפקיד מרכזי - כבר שמענו על ספורטאים שלא מחליפים תחתונים, או פסנתרנים שחייבים להחזיק תהילים בכיס, אבל גם המטבח הוא מקום שופע באמונות תפלות - יצאנו לברר עם השפים מה האמונות שלהם.

אין תמונה
שאול בן אדרת. מגבת בכיס

שאול בן אדרת: מגרש השדים

הבעלים של "התרנגול הכחול" רכש את אהבתו למטבח מאימו וסבתו, יחד עם חלק מאמונותיו במטבח. "כשאני נכנס למטבח יש לי מגבת שצמודה אלי בצד ימין בכיס הימני כל הערב, תמיד מגבת מתחלפת חדשה ורק לי מותר לגעת בה. אם מישהו במקרה נוגע בה אני נורא מתעצבן. רק בסוף הערב אני מוריד אותה. אני גם מכבה את המוזיקה בשנייה שנכנסת ההזמנה הראשונה, כי אני מאמין שמוזיקה משבשת את חוש הטעם, והאוכל יוצא פחות טעים אם יש רעש באוויר". עם השנים נצברו אצל בן אדרת עוד אמונות כמו אם מנה לא יוצאת טוב בתחילת סרוויס, אז הוא הולך החוצה ושופך קילו מלח בכל צד בכדי להרחיק את הרוחות הרעות -  "זה מהמסורות של פעם. אצלי בבית סבתא לא הרשו לאכול את העין של הדג כי זה היה נגד עין הרע. היינו שומרים אותה ושמים אותה בתוך נייר. אני בן אדם מאוד מאמין וכל המסעדה שלי מפוצצת בשום, בספרים, בחמסות וברכות. אם השד רוצה להיכנס הוא לא יצליח".

חיים כהן: שום מבית אמא

"אצלי במטבח אין שום אמונות תפלות, אבל אמא שלי תמיד הייתה מחזיקה במטבח שלה מלא שום. שום תלוי נגד עין הרע אבל גם לבישול, תמיד בפתח המטבח".

חתונה של קובי מחט - שגב משה וסנדרה רינגלר (צילום: אלעד דיין)
שגב משה. בלי שריקות | צילום: אלעד דיין

שגב משה: בלי ידיים בכיסים

"אני נכנס למטבח אך ורק ברגל ימין, כדי לפתוח את האנרגיה מחדש ולבוא ברוח טובה חדשה, לא משנה מה עבר עלי שנייה לפני שנכנסתי. ברגע שאני עושה את הצעד הזה אני מתחיל מבחינתי את היום מחדש" מספר משה. "אמונה נוספת היא שאסור לשרוק במטבח כי זה מזלזל והאוכל ייצא לא טעים. עבדתי פעם עם שף מצרפת שאמר שברגע שאתה שורק אתה מרגיז את "אל המטבח". אני גם מאמין שאסור לשים ידיים בכיסים בזמן הסרוויס כי מטבח זה עבודה. כולם צריכים להיות עם ריח טוב, ציפורניים גזוזות, נקיים ומגולחים. גם מי שלא עובד או מייצר עבודה מביא נאחס". כשהוא מבשל למשפחה אז יש למשה את האמונות הרגילות כמו שאסור להשאיר מספריים פתוחים, אסור להעביר סכין מיד ליד, אבל הכי חשובה זו האמונה שאסור לעצבן את מי שחותך את הבשר - "כשנחתכים במטבח זה תמיד בגלל שמישהו לא היה מרוכז או עצבני, וזה אמונה שאני לוקח איתי עוד מהמטבח של אמא שלי".

אין תמונה
ננה שרייר. אקסטרה מצרכים במזווה

ננה שרייר: בלי ידיים מטופחות

"תמיד צריך להיות לך עובד אחד ספייר. כשאין לך אותו אתה נתקע והולך לך כל הערב - זאת אמונה תפלה מודרנית יותר, שלמדתי ממסעדן ותיק" היא מסבירה. "עוד אמונה שלי זה שאסור לקחת טבחים עם אצבעות שמנמנות ולבנות, בעלי ידיים נקיות כאלה ומטופחות, כי זה אומר שהטבח לא יצלח במטבח. זה גם מניסיון מצטבר וגם משהו שאני מקפידה עליו ומאמינה בו". מהבית של אמא מספרת שרייר כי היא זוכרת שתמיד הוריה היו משאירים כמה פירורים מתחת לתנור ואת המסורת הזאת היא משמרת עד היום. "אני גם מאמינה שצריך להחזיק 15% אחוז אקסטרה מצרכים במזווה, למרות שכבר שנים שאני תמיד זורקת אותם, כי הם בסוף מתקלקלים".

אסף גרניט: פותח בצ'ייסר

"אני תמיד מניח סכין ולא מעביר מיד ליד, כי חבל ליצור ריבים סתם" אומר השף של מסעדת "מחניודה", "אבל האמונה הכי חשובה אצלי זה תמיד להתחיל את המשמרת בצ'ייסר". עוד אמונה של גרנית היא שאם הוא מגיע למשמרת שמח, זה תמיד ייגמר ברע - "בלשבור צלחת על מישהו". אז אם הוא מגיע במקרה רגוע ושמח בתחילת המשמרת, שאר העובדים מנסים לעצבן אותו כדי ששאר המשמרת תעבור בסדר.

אין תמונה
אבי ביטון. גרביים לא תואמות

אבי ביטון: לא זורק חשבוניות

בשנים שהיה רווק ביטון נהג להגיע לעבודה כל פעם עם זוג גרביים לא תואמים: "כשהייתי רווק בלגניסט, הגעתי באחת הפעמים עם זוג גרביים בצבע שונה, ומאותו ערב המשכתי עם זה עד היום שבו התחתנתי, ומאז אישתי דואגת לסדר לי את הגרביים זוגות-זוגות, אז האמונה כבר לא מתקיימת. אבל יש לי אמונה שנייה שאותה אני מקפיד ליישם עד היום והיא לא לזרוק שום בון (נייר ההזמנה המגיע למטבח מהשולחנות על ידי המלצרים). רק כאשר אחרון הלקוחות מסיים את המנה שלו אני זורק את כל הבונים. הסיבה לאמונה הזאת היא כי אם אתה זורק אותם בזמן שהאנשים אוכלים את המנה, אז זה זלזול במנה שגורם לנאחס.

דוחול ספאדי: גלח"צ

"אם הטבח לא מגיע מגולח ומבושם האוכל לא ייצא טעים" מספר השף של "דיאנא בעיר" על אמונה שקיבל מאביו. "על פי האמונה המראה הוא השתקפות של מצב הרוח וזה קשור באופן ישיר להצלחת המטעמים היוצאים מהמטבח. לכן אצלי במסעדות טבח לא מגולח לא יעבוד".

ארז שבו: הרבה כמון

השף והבעלים של "כרמא" מספר: "בשל מוצאי העיראקי מקור האמונות התפלות שאני מכיר, מקורן באמונה רבת שנים של אימי וסבתי. גם אני נוהג תמיד להחזיק במטבח כמון - מעבר לעובדה שזה תבלין שאני מאוד אוהב, יש עיראקים שמאמינים כי כמון מרחיק רוחות רעות ושדים, ושומר על הבית מפני גנבים".

ומה האמונה התפלה שלכם?

>> הייתם אוכלים עוגיית שוקולד צ'יפס עם גבינה מותכת?
>> ארוחה ב-20 דקות: חזה עוף עם תרד ועגבניות טריות