תפוח אדמה

אחד הירקות העתיקים (והטעימים) בעולם הוא גם בעל פוטנציאל גבוה לרעילות. תפוח האדמה מכיל בתוכו חומר הנקרא סולנין, שהכמות שלו עולה ככל שהצמח חשוף לאור. כשתפוח אדמה מתחיל להנביט ולהוציא אנטנות, האזור שמתחתיהן הופך לירוק ויש להסיר אותו (וכל חלק אחר מתפוח האדמה שהופך לירוק) לפני השימוש, או לא להשתמש כלל. הרעלת סולנין מתבטאת בשלשולים, הקאות, הפרעות בראייה ושיתוק בלשון. נציין רק שבדך כלל הכבד שלנו מסוגל לעכל סולנין, אך לא מומלץ לצרוך אותו באופן מודע.

עגבנייה (צילום: SXC)
עגבנייה. רק נראית תמימה | צילום: SXC

עגבנייה

הפרי האדום (כן, עגבנייה היא פרי) הוא אחד מחומרי הגלם הפופולריים ביותר במטבח שלנו. העגבנייה מלאה בליקופן שהוא נוגד חמצון המסייע במניעת סרטן וטעימה בסלטים ובתבשילים. גם בעגבנייה אפשר למצוא את הסולנין הנ"ל, במיוחד בגבעולים ובעלים, וגם בעגבניות ירוקות ולא בשלות.

שוקולד

שוקולד מכיל תאוברומין אלקלואיד, אשר במינונים גבוהים במיוחד יכולים להיות רעיל לבני אדם. עם זאת, תידרש כמו מטורפת של שוקולד (ואנחנו מדברים על קילוגרמים) כדי להרוג אתכם. מינים אחרים, לעומת זאת, מגיבים רע מאוד אפילו לכמות קטנה של שוקולד – כלבים, חתולים, תוכים ואפילו סוסים יכולים למות לאחר צריכת שוקולד, לכן אסור בהחלט לתת להם, אפילו לא טעימה.

שוקולד (צילום: stock_xchng)
שוקולד. לתוכים, כלבים וחתולים עלול לגרום למוות אפילו בכמות קטנה | צילום: stock_xchng

אגוז מוסקט

לתבלין שמשמש כשותף המושלם של הקינמון יש טעם מתוק ומבושם שמתאים למגוון מאכלים – ממתוקים ועד מלוחים. חוץ מטעם מעולה הוא גם מכיל חומר הנקרא myristicin, שכאשר נצרך בכמות מוגזמת יכול לגרום להזיות, פרכוסים, הקאות ובמקרים קיצוניים יותר – קריסה של מערכת מחזור הדם שגורמת למוות. למרות כל אלו, חצי הכפית שאתם שמים בעוגה או על תפוחי האדמה לא תזיק לכם, אלא רק תוסיף לטעם.

גלעיני פירות

גלעיני דובדבן, אפרסק, משמש (גוגואים), שזיפים ועוד מכילים גליקוסיד ציאנוגני, שכאשר הוא נוחת במערכת העיכול שלנו הוא משחרר מימן ציאנידי רעיל. למרות שכדי לקבל תוצאה קטלנית תצטרכו לאכול המון המון גלעיני פירות, אנחנו ממליצים לא לאכול אפילו אחד.

רוברב (רברבר, ריבס)

רוברב הוא צמח אדמדם בעל שורשים עבים בצורת קנים הגדלים מתחת לאדמה ועלים ירוקים. אפשר למצוא אותו בסופרים הגדולים ואצל חלק מהירקנים. אם אי פעם נתקלתם במתכון עם רוברב, שימו לב שתמיד אומרים להשתמש בגבעולים ולא בעלים. עלי הרוברב מכילים כמות גדולה של חומצה אוקסלית, שבמינונים גבוהים יכולה לגרום להרעלה.

ריבס (צילום: עמרי אנדרס צורף)
גבעול רוברב חתוך | צילום: עמרי אנדרס צורף

טונה

אם בסטייק או מתוך קופסת שימורים – טונה מכילה כמות מסוימת של כספית, שבצריכת יתר יכולה לגרום להרעלה. לא סתם משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע מאכילת טונה, מאחר שהכספית עלולה לעבור אל העובר ולגרום לנזק התפתחותי. אגב, הכספית נשארת שנים בגוף וההרעלה יכולה להתפרץ גם שנים לאחר החשיפה המוזגמת, שחלק מהתסמינים שלה הם נשירת שיער ושיניים. שוב, אנחנו לא אומרים לא לאכול טונה בכלל, אבל אל תגזימו.

הרגנו אתכם? ספרו לנו על כך בתגובות או בעמוד הפייסבוק שלנו

>> מוקפץ קיצי של ירקות ופרגית
>> איך מרככים חמאה בשניות?