אוקיי, אז הבוקר הזה נפתח ממש טוב עבורנו ועבור שכמותנו, שזה אומר: אנשים שאוהבים חמאה. הסיבה לשמחה היא הכתבה הזאת באתר SBS, שמדווחת שיש סיכוי טוב שחמאה, בניגוד למה שחשבנו עד היום - דווקא בריאה.

תוצאות המחקר, שפורסם ב-British Medical Journal, הן אמנם לא סופיות, אבל בהחלט מבוססות: חוקרים מאוניברסיטת צפון קרולינה לרפואה ניתחו מחקר בן יותר מ-40 שנה שנערך באוניברסיטת מינסוטה ולא פורסם, שטען כי שמן תירס הוא מזיק יותר מאשר חמאה. אם זה יוכח כנכון - מדובר בידיעה מרעישה שתערער לא מעט ממה שידענו על תזונה בעשרות השנים האחרונות. במקביל, במהלך השנה האחרונה נשמעו לא מעט קולות נוספים המחזקים את הטענה - בין אם מדובר במחקרים שטוענים ששומן לא מעובד הוא פחות גרוע ממה שחשבנו ובין אם מדובר בכתבות שמאתגרות ובוחנות את מדיניות ההימנעות משומן שמדינות רבות מאמצות. 

חמאה (צילום: istockphoto)
רגשות האשמה מתבקשים למצוא מישהו אחר להידבק אליו | צילום: istockphoto

ונחזור לחבורת החוקרים מצפון קרולינה: הניסוי שאת תוצאותיו חקרו כלל לא פחות מ-9,400 נבדקים מכמה בתי חולים לבריאות הנפש ובית אבות אחד בין השנים 1968 ל-1973. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: לקבוצה אחת החליפו את החמאה והשומנים המוקשים האחרים בהם השתמשו במטבח המוסד בשמן תירס, בעוד הקבוצה השנייה המשיכה לקבל את המזון הרגיל. 


כ-57 אחוזים מתוך 517 האנשים שמתו במהלך תקופת המחקר נותחו לאחר המוות לצורך בדיקה של הלב, העורקים והמוח. תוצאות הנתיחות האלה לא פורסמו עד היום, וכשחוקרי אוניברסיטת צפון קרולינה בדקו את הנתונים הם מצאו שצריכת שמן התירס היא ב-22 אחוזים יותר מסוכנת לבריאות. מאחר שהמחקר מעולם לא פורסם, תזונאים נטו עד היום להדגיש יתר על המידה את היתרונות של שמנים צמחיים על פני חמאה. 

הניסוי המבוקר היחיד בנושא

בינתיים, הדיון בקהילת מדעי התזונה בשאלת היתרונות והחסרונות שבצריכת שומנים מסוגים שונים התרחב; לא מעט מחקרים שפורסמו טענו ששמנים צמחיים בריאים יותר מחמאה, אבל המחקרים הללו לא כללו ניסוי מבוקר של ממש (כמו זה שנערך במינסוטה) - מהסיבה הברורה שלא פשוט לערוך ניסוי כזה, שבו באופן מודע מעמידים קבוצת אנשים לסיכון בריאותי. 

"בסופו של דבר", מסכמת דייזי זמורה, אחת החוקרות מאוניברסיטת מפון קרולינה, "המחקר מוביל למסקנה שפרסומים לא מלאים של נתונים חשובים הובילו להערכה מוגזמת של הרווח ולהערכה נמוכה מדי של הסיכונים - במהלך של החלפת השומן הרווי בשומן צמחי עתיר בחומצה לינולאית". 

אוקי, אז אולי מוקדם לשמוח, עדיין לא הוכיחו שחמאה זה מזון בריאות, אבל רגשות האשם שלנו בפעם הבאה שנמרח שכבה נדיבה על הטוסט בהחלט יפחתו. גם משהו.