קרה לכם שרציתם ארוחה חמה וביתית, אבל מרוב עצלות נאלצתם להסתפק בפסטה קרה או שניצל תירס? אתר יווני חדש שמגיע כעת גם לבריטיניה מציע לתושבי הממלכה פתרון לבעיה. קוקיסטו (Cookisto), שכבר גייס 12 אלף משתמשים בגרסתו היוונית, מאפשר להם לבדוק מה מכינים השפים החובבים באזורם ולרכוש משכניהם מנה שמצאה חן בעיניהם במחיר זול מזה שהיו משלמים במסעדה.

קציצות פרסה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
סליחה, הריח של הקציצות פרסה זה מאצלכם? | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

גם הבשלנים הביתיים, שמבשלים מצוין ובכל זאת לא מתכוונים לפתוח מסעדה, יכולים ליהנות מהאפשרות להרוויח קצת כסף על שאריות האוכל שהכינו. המשתמשים מדרגים את המנות ואת השפים שמהם רכשו אותן, וכך בשלן מוצלח עשוי להגיע למעמד של "מאסטר שף" באתר ולזכות ללקוחות רבים וקבועים.

האפליקציה הומצאה באתונה, יוון, על ידי צעיר מקומי בשם מיקיליס גקונטס, שבנה את המודל העסקי כחלק מלימודי התואר השני שלו - ועד מהרה הפכה לפופולרית בעיר. אך בעוד שהיוונים משלמים מחיר סמלי של 3 יורו למנה (כ-15 שקלים), הבריטים ייאלצו להכפיל את הסכום פי 2.5 ולשלם 8 יורו על כל מנה שיבחרו. ההצטרפות לשירות היא פשוטה למדי, ופתוחה לכולם. הדרישה היחידה היא ששפים שנרשמים לאתר יסכימו לתנאי הבריאות והבטיחות שלו.

מעבר לערכו של המיזם כמספק אוכל לרעבים, ובמחיר סביר, מדובר בפלטפורמה חברתית ומגבשת לשכנים חובבי אוכל. הרי תמיד כיף להכיר שכן חביב, בעיקר אם הוא גם יודע לבשל. "בדיוק כמו ש-Airbnb הוא לא רק אתר לחיפוש דירות אלא גם יוצר חברויות, קוקיסטו לא מתמקד רק באוכל אלא גם בגיבוש הקהילה ושיתוף אחרים בפירות העבודה והיצירה שלך", הסבירה ניקי פינמור, האחראית על הקמת האתר בבריטניה, ל-BBC, "אתה נדרש לסמוך על זר מוחלט שיבשל לך את הארוחה, ואז להיפגש איתו פנים אל פנים ולהחליף דברים".

קוקיסטו (צילום: צילום מסך מהאתר www.cookisto.co.uk)
קוקיסטו בריטניה. כמה פשוט! | צילום: צילום מסך מהאתר www.cookisto.co.uk

"הישראלים חשדנים, זה לא יצליח בארץ"

האם בקרוב נראה אתר מסוגו של קוקיסטו גם בישראל? עיתונאית האוכל ומגישת הטלוויזיה הילה אלפרט סקפטית. "זה מיזם יפה עם הרבה חן, שיכול למנוע זריקה של אוכל והרבה דברים מאוד חשובים, אבל אני לא רואה אתר כזה עובד בארץ", היא אומרת. "בתוך הערב רב הזה שנקרא מדינת ישראל יש המון עדות ותרבויות שבהן אכילת מה שנקרא 'שאריות' לא באה בחשבון, גם אם אלה שאריות מאתמול ומתוך הבית שלך. בנוסף לזה, אנחנו עם חשדן שנורא דואג לנושא הניקיון של האוכל. אם יוצאים מהבועה התל אביבית יש המון אנשים שלא אוכלים בחוץ מתוך חשש שהאוכל לא נקי. בסביבת מגורים קטנה, בכפרים קטנים עם תרבות של שיתוף, כשאתה מכיר את השכנים שלך ויודע מי הם, זה יכול לעבוד. בארץ פחות. אולי רק בשכונה היפסטרית כזאת של צעירים".

בכל אופן, קהל יעד כבר יש. גם בישראל, מתברר, קיימת קהילת לא קטנה של פודיז. חלקם החלו בימים האחרונים סדרת מפגשים במטרה להפוך את הקשר הווירטואלי בלבד לקשר של קהילה ממשית במסגרת מיזם המכונה SoFo (social food), שמפגיש חובבי אוכל הפעילים באינסטגרם ומאפשר להם לא רק לקבל ולעשות "לייק", אלא גם לטעום את המנות שהם מזילים עליהן ריר בתמונות.

>> 5 סנדוויצ'ים מעולים לסטודנטים
>> חביתה מגולגלת לילדים