מלמדים אותנו שעל טעויות משלמים, אבל לא פעם טעויות הן הדרך הכי יפה להגיע למקומות חדשים ומרתקים ולגלות דברים קסומים, ולא פחות חשוב - טעימים במיוחד. האם ידעתם למשל שחלק מהמאכלים (והמשקאות) הקלאסיים והאהובים ביותר על כולנו בכל הזמנים, כמו בירה או גביעי גלידה, הומצאו לגמרי בטעות? אותם מאכלים שמענגים אותנו ברגעים שמחים ומנחמים אותנו ברגעים עצובים נמצאים כאן היום הודות לטעויות מצחיקות שהתרחשו לאורך ההיסטוריה.

View this post on Instagram

A post shared by Lili Sherazki (@lili.sherazki)

  1. האופה שגילה את הבירה

    האזכור הראשוני לבירה בהיסטוריה הוא מהמאה ה-6 לפני הספירה בארץ שומר, אשר השתרעה על רוב אזור דרום מסופוטמיה (דרום עיראק המודרנית). החוקרים לא בטוחים בכך ב-100 אחוז אבל רובם מאמינים שהבירה הומצאה במהלך הכנה של לחם. הורסט דורנבוש, יועץ וסופר המתמחה בנושא, מספר שככל הנראה הסיפור התחיל כשאופה הכין לחם מחוץ לביתו, ונאלץ לעצור בזמן שירד גשם. הוא שכח מהבצק הרטוב, וכשחזר לבדוק מה קרה לו גילה שהבצק הפך לנוזל מותסס, או אם תרצו: בירה.

  2. תזונה צמחונית הובילה להמצאת הקורנפלקס

    בסוף שנות ה-90 חיפשו ד"ר ג'ון הארווי קלוג ואחיו, וויל קית' קלוג, מפעילי בית הבראה במישיגן, מזון שיתאים למטופלים צמחונים בארוחות הבוקר. באחד הימים הצמד שכח בטעות במטבח חיטה שכבר החלה להתבשל, מה שגרם לגרעינים להתקלף. הם המשיכו להתנסות במזון החדש שגילו, בין היתר באמצעות תירס, וכך נוצרו פתיתי הקורנפלקס שאנחנו מכירים ואוהבים.

  3. עוגיות שוקולד צ'יפס הומצאו בזכות מחסור במרכיבים

    אישה בשם רות גרייבס וויקפילד החליטה להכין את עוגיות השוקולד האהובות עליה, אך גילתה שנגמר לה השוקולד שבו היא משתמשת לאפייה. וויקפילד החליטה לאלתר ושברה חפיסת שוקולד לתוך הבצק, בתקווה שהשוקולד יימס במהלך האפייה. לא רק שהוא נמס, היא גם עלתה כאן על נשנוש שווה ביותר. מפה לשם, קבלו את עוגיות השוקולד צ'יפס.

  4. צימוקים – לא רק בט"ו בשבט

    הצימוקים נמצאים איתנו ממש משחר ההיסטוריה והתגלו כבר בשנת 2000 לפני הספירה, כשאנשים מצאו ענבים מיובשים על גפנים. אותם צימוקים שימשו בתחילה לקישוט, אך בהמשך הפכו לפריטי מסחר פופולריים ופרסים שחולקו באירועי ספורט, ואפילו נעשה בהם שימוש בעולם הרפואה.

  5. החלב המקולקל שהפך ליוגורט

    אם אי פעם שכחתם קרטון חלב יותר מדי זמן מחוץ למקרר, כנראה שבלי להתכוון - התחלתם להכין סוג של יוגורט. הסיבה לכך היא שחלב גולמי נחשף לחיידקים כשהוא פוגש טמפרטורה חמה, מה שגורם לתסיסת החלב והפיכתו ליוגורט. ההנחה המקובלת היא שממש כך הומצא היוגורט, באופן מקרי, כשאנשים פשוט שכחו חלב בחום.

  6. גביעי גלידה

    מבחינה טכנית איטלו מרצ'יוני היה הראשון שייצר גביעי גלידה, הודות לפטנט שגילה בדצמבר 1903. עם זאת, חלק מהקרדיט להמצאה הגאונית מגיע גם לארנסט האמווי. ביריד עולמי שנערך בסנט לואיס בשנת 1904 מכר האמווי מאפים פריכים, דמויי ופל, ממש בסמוך לדוכן גלידה. בשלב מסוים נגמרו למוכר הגלידות הסמוך הכלים, האמווי החליט לגלגל את הוופל שלו בצורת קונוס - והשאר היסטוריה.

  7. וככה נולד הברד

    ב-1950 בסניף Dairy Queen בקנזס סיטי מכונת המשקאות הקלים התקלקלה (אנחנו מתכוונים לכזאת שמושכים ידית וממלאים כוס, לא מכונת פחיות). הבעלים, עומר קנדליק, נאלץ להעביר את כל המשקה מהמכונה לבקבוקים ושמר אותם במקפיא. כשהוא הוציא אחד מהם הוא גילה שהנוזל הפך לברד, אבל החליט פשוט למכור אותו ככה. הקהל התלהב וביקש עוד וקנדליק אלתר לעצמו מכונת ברד ממערכת קירור של רכב, מים, תמציות טעם ופחמן דו חמצני. 

  8. לימונדה ורודה

    הלימונדה הרגילה, זו שמורכבת בגדול מלימון ומים, הומצאה ככל הנראה במאה ה-17, אבל ללימונדה הוורודה יש רקע קצת יותר מפתיע. האזכורים המוקדמים ביותר שלה מגיעים מקרקסים נודדים ברחבי העולם. לפי אחת התאוריות, הנרי אלוט המציא את הלימונדה הוורודה כשהפיל בטעות סוכריות קינמון אדומות לתוך מיץ הלימון שמכר בקרקס. לפי תאוריה אחרת והזויה אף יותר, כשלאדם בשם פיט קונקלין נגמרו המים בדוכן הלימונדה שלו הוא החליט להשתמש במים מלוכלכים שניקו גרביונים ורודים. אנחנו מעדיפים לחשוב שהראשונה היא האמיתית.

  9. Champagne Shower

    עוד משקה שרבים אוהבים, השמפניה, הומצא כנראה בטעות. חוקרים רבים מאמינים שהכל התחיל בנזיר בנדיקטיני בשם דום פריניון, שהיה אחראי הפיקוח על ייצור היין במנזר. לפי הסיפור הוא התבקש להיפטר מהבועות שנוצרו בכמה מהיינות שלהם, ולאחר שלא הצליח החליט לטעום את המשקה המבעבע. לפי הדיווחים, פריניון קרא באותו הרגע: "בואו מהר, אני שותה כוכבים!".

  10. ארטיקים

    פרנק אפרסון היה רק בן 11 כשהמציא את הארטיק. לאחר ששיחק עם תערובת של מים ואבקת סודה, הוא השאיר אותה מחוץ לביתו והלך לישון. התערובת קפאה במהלך הלילה, כשהמקל שאיתו הוא ערבב אותה נשאר תקוע בפנים. אפרסון טעם את המאכל המוזר בבוקר וידע שהוא גילה המצאה ענקית.

    אפרסון מכר את ה-Epsicles שלו ברחבי השכונה, ובסופו של דבר גם בפארקי שעשועים. כמבוגר הוא רשם פטנט על המוצר שלו, אבל הילדים שלו לא הצליחו להתרגל לשם שבחר וכינו אותו "Pop'sicle". למרבה הצער אפרסון לא יכל להרשות לעצמו לשמור על העסק, ומכר אותו. מאוחר יותר הודה שמעולם לא קצר את הפירות על ההמצאה.