יום הכיפורים הוא יום של הסתכלות פנימה, של סליחה, תשובה והתענות. צום של 25 שעות הוא לא דבר קל, במיוחד בשעותיו האחרונות, כשהבטן כבר בוכה מרוב קרקור ותמונות של עוגות, סטייקים ומאפים ריחניים מציפות את הדמיון. שאלנו כמה מהסלבים הצמים שלנו על איזה מאכל הם מפנטזים בשעות הקשות של הצום, והנה מה שהם ענו.

המאסטר שף החדש שלנו, אבי לוי, משווע יותר מהכל לכוס תה עם עוגה. "יש עוגה שקוראים לה מונה, עוגת שמרים עם אגוזים, שקדים, קינמון וצימוקים. עושים אותה פעם אחת בשנה - רק בכיפור. כוס תה עם נענע, 2-3 חתיכות מהעוגה הזאת, זאת הפנטזיה שלי כל הצום".

סופלה שוקולד על צלחת לבנה עם כפית מונחת בצד (צילום: istockphoto)
סופלה שוקולד. הפנטזיה של בשבקין | צילום: istockphoto

גם השורד האחרון נתן בשבקין חולם על מתוק, בעיקר חם ונוזלי: "כשאני רעב מאוד אני חושב על הדבר הכי מושחת שיש, ומבחינתי זה סופלה שוקולד".

>> מתכון: הסופלה המושלם

עוד חובב מאפים, הפעם מלוחים, הוא יהודה לוי שחוטף קרייבינג לפחמימות ובצקים בכל יום כיפור. "קפה ובורקס, זה משהו שאני חולם עליו. לא שאני אוכל הרבה בורקסים ביום יום, אבל בצום אני מת לטרוף בורקס גבינה ותפוח אדמה. העיקר שיהיה פריך, טעים ובצקי".

את החיבה לבורקסים חולק לוי עם הזמר חן אהרוני, ש"מפנטז על שקית מלאה בבורקסים קריספיים עם גבינה  שיצאו הרגע מהתנור". אפשר להבין את שניהם.

>> מתכון: בורקס קטנים של חצילים ובטטות לשבירת הצום

בגזרת הפנטזיות הקולינריות הרציניות יותר אפשר למצוא את זוכה "האח הגדול" ג'קי מנחם, שנשאר נאמן למורשת הרמת-גנית ו"הכי מפנטז לדפוק לאפה של שמש. ביום יום אני משתדל לאכול שם באופן קבוע, אבל ביום כיפור זה רק בפנטזיה, כי תמיד יוצא שאני אוכל עוגה יבשה אחרי הצום".

>> מתכון: למדו מחיים כהן איך מכינים שווארמה בבית

לאפה מגולגלת (צילום: karammiri, Istock)
שווארמה. בפיתה, בלאפה, זה לא משנה כשהבטן מקרקרת | צילום: karammiri, Istock

עוד קרייבינג בתוך פיתה הוא זה של דודו אהרון, שבזמן הצום זומם לדחוף לתוכה שניצל עסיסי "והמון כרוב סגול, רצוי ליד כוס קולה עם קרח".

>> איך מחממים בצורה מוצלחת שניצל שהכנתם מבעוד מועד?

מי שלקח את עניין הפנטזיות צעד אחד קדימה הוא מושיק עפיה, שנוהג לפנטז בימי כיפור על ארוחה עסקית מלאה של סלט, עיקרית, תוספת ושתייה: "סטייק פילה עם צ'יפס, סלט חסה עם מלא לימון ופחית קולה קרה".

לא חשבנו שקולה תהיה פנטזיה כזו גדולה בקרב הצמים, אבל מסתבר שגם השף אביב משה חולם על טעם החיים – "ביום יום אני שותה רק מים, אבל בזמן הצום אני מפנטז על קולה קרה. תמיד ביום כיפור אני מפנטז על דברים שאני הכי לא קשור אליהם כל השנה. אני פתאום רוצה ענבים קפואים מהמקפיא או גויאבה, ופתאום מת למרק, לא משנה איזה. מתחשק לי על לאפות עם שווארמה, על אורז עם קציצות בשר ואפונה, על חלה טרייה ולקינוח - שוקולד. המתכונים הכי טובים שלי יוצאים ביומיים האלו, אתה יוצר דברים טובים מהרצון לאכול".

>> איך אביב משה שובר את הצום?

אין תמונה
שתייה קרה. יש לכם יום שלם לתכנן כמה קרח ואיזה פירות לשים בפנים

לעומת כל אלה, מתברר שאת השף שגב משה אוכל זה הדבר האחרון שמעניין ביום כיפור. "אני סוג של גמל, אני מפנטז רק על לשתות כל הצום. אני מפנטז על מלא משקאות ונכנס ממש לפרטים שלהם - כמה קרח יהיה כתוש, כמה קשים אני אשים בפנים, אולי במקום רק קש אחד ענק, איזה פירות יהיו בפנים. אני רק מדמיין שתייה בכל המרקמים והטמפרטורות. ממש סנדלר שהולך יחף ביום כיפור. האוכל הופך להיות הדבר האחרון, רק לשתות ולשתות".

הצדיקה היחידה היא ג'ולייטה, שלא חושבת לא על אוכל ולא על שתייה בזמן הצום. "זה זמן של חשבון נפש, איך לשפר את עצמך ואיך להיות יותר טוב ולהיות בנאדם שלם עם עצמו, אז אין מקום לחשיבה על אוכל". אחרי הצום זה כבר סיפור אחר לגמרי, והנה הטיפ של ג'ולייטה: "אני שוברת את הצום עם נס קפה עם חלבון מוקצף מעל. נשמע מגעיל אבל זה ממש טעים ומנקה את כל הגוף. אחרי זה אני שותה לימונענע ורק אחר כך אני יושבת לאכול".

>> שפים מגישים: מתכונים לשבירת הצום מבית אמא
>> בורקסים קטנים ופריכים לשבירת הצום