חבר הטעמים, כריכת הספר (צילום: חבר הטעמים, הוצאת לאנצ'בוקס)
חבר הטעמים. אוצר בלום | צילום: חבר הטעמים, הוצאת לאנצ'בוקס

חבר הטעמים: זיכרונות ומתכונים של יוצאי ברית המועצות לשעבר (הוצאת לאנץ' בוקס)

קשה לקרוא למטבח הרוסי מפתה; רובו ככולו מתבסס על היסטוריה של שפע שהפך לצנע שהפך לרעב אדיר ומחסור אדיר לא פחות. אך לזכותו של "חבר הטעמים", ספר האוכל הרוסי החדש, ייאמר שהוא לא מנסה לברוח מהדיסוננס הזה, בין ספר שאמור להיות חגיגי ומגרה למנות שאולתרו בתנאי מצוקה. לכן עבור אלה שעלו מחבר העמים (ובמיוחד מי שלא הספיק ליצור לעצמו חוברת מתכונים משפחתית) יהיה הספר הזה מופת של ממש.

למרות שהתמונות לא תמיד מוציאות את המיטב ממאכלים, ומפעם לפעם עולה תחושה שמדובר בספר מחזור של רביעיית המחברים, מדובר בספר שהוא לא פחות ממסע נוסטלגי בזמן, שמקפיץ את כל הגעגועים לאמא רוסיה (או את מה שכל אחד זוכר ממנה). לצד מתכונים לקלאסיקות כמו בורשט, פילמני, סלט ויניגרט ואוקרושקה תמצאו בו סיפורים אישיים עמוקים ותצלומים היסטוריים של המחברים ובני משפחותיהם מהתקופה שבה התגוררו ברוסיה ומהתקופה שלאחר העלייה – ואלה מעשירים את הקורא הרבה יותר מעוד רשימת רכיבים ואופן הכנתם. לצד כל אלה שזרו המחברים בין המתכונים שיעורים בהיסטוריה של הקולינריה הרוסית, עם כרזות ופרסומות עבר משעשעות ורקע היסטורי בשפה קולחת וקלילה. בקיצור, צוהר מפואר למטבח מרתק שהוא בגדר חובה לעולי חבר העמים, ויעשיר לא פחות גם את מי שלא.
128 שקלים.

מתכונים מתוך "חבר הטעמים"

שי לי מבשלת - חגי תשרי, הכריכה (צילום: דן לב, שי לי מבשלת - חגי תשרי, הוצאת משכל)
שי לי מבשלת. ואנחנו מרווחים | צילום: דן לב, שי לי מבשלת - חגי תשרי, הוצאת משכל

שי-לי מבשלת: חגי תשרי (הוצאת ידיעות ספרים)

אם אתם באמת אוהבים מישהו, אנחנו מציעים לכם לקנות לו את הספר הזה עוד לפני ראש השנה. למה? כדי לחסוך לו את כאב הראש של הרכבת התפריט לארוחת החג. הספר החדש של שי-לי ליפא הוא אוצר קטן לבשלנים הביתיים. הוא קטן ודק, וכולל מתכונים שכולם רוצים ויכולים להכין לחג, כולל אתם ואנחנו. לא תמצאו פה, למשל, מיני סשימי למנה ראשונה, אבל כן סלמון בסגנון רוסטביף, חלת דבש חגיגית, קציצות פרסה ושטרודל. בקיצור, הנה לכם ספר שאתם באמת צריכים במטבח (ואם לא אתם, לפחות אנחנו). חושבים להעניק אותו בראש השנה? הכל בסדר, יש בו גם מתכונים ליום כיפור וסוכות.
88 שקלים.

מתכון מהספר של שי-לי ליפא

בלדי - כריכת הספר (צילום: דניה ויינר, בלדי, הוצאת ידיעות אחרונות)
בלדי. יצירה של ממש | צילום: דניה ויינר, בלדי, הוצאת ידיעות אחרונות

בלדי: ארבע עונות בנצרת (הוצאת ידיעות ספרים)

אז "בלדי", החדש של דוחול ספאדי ומיכל וקסמן, הוא בדיוק כל מה שהספר של שי-לי לא, ולהפך. מדובר בספר שהוא אלבום, מונומנט מרשים שכל אחד יכול להתגאות להחזיק דרך קבע בסלון. הוא רציני, הוא עמוק, והוא נותן הצצה הגונה למטבח הערבי המסורתי שכמוה לא הייתם יכולים למצוא בשום מקום אחר. וכן, יש גם מתכונים, מצולמים לעילא על ידי דניה ויינר - אבל זה כבר רק בונוס. ספר כבד (תרתי משמע) ויפה יפה, שניכר שהשקיעו בו את כל הנשמה, אם לא קצת למעלה מזה.
138 שקלים.

מתכונים מתוך "בלדי"

טעמים של בית, הוצאת כתר (צילום: אפרת ליכטנשטט, טעמים של בית, הוצאת כתר)
טעמים של בית. ועוד איזה בית | צילום: אפרת ליכטנשטט, טעמים של בית, הוצאת כתר

אבי לוי, טעמים של בית (הוצאת כתר)

הספר החדש, והראשון למעשה, של אבי לוי מגרה בטירוף. הכל בו נראה טעים – הרבה בזכות אפרת ליכטנשטט, בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום", שאחראית על הצילום. בואו נגיד שלא אצל כל אחד היינו מתגרים ממעיים ממולאים – והנה, בספר של אבי לוי אנחנו מתגרים מהם, ועוד איך. תמצאו שם את המפרום של לוי, הממולאים של אמא שלו, סלטים שהייתם רוצים לפגוש בתחילת כל ארוחה ועוד המון מנות ביתיות שנראות מעלפות. הבעיה היחידה שלנו עם הספר היא ברמת הדיוק של המתכונים. במתכון של מרק החרירה, למשל, מוסיפים לקטניות כוס וחצי מים בלבד – כמות שהיא בלתי סבירה למרק, בטח כזה עם קטניות, וגם כמויות המלח במתכונים נראות הרבה פעמים מוגזמות ולא הגיוניות. בקיצור, תיהנו מהספר הזה, תתמוגגו על האוכל של אבי לוי, אבל תמיד תשאירו את חושי הבשלן הביתי שבכם מחודדים.
128 שקלים.

מתכונים מתוך הספר של אבי לוי

ערן שוורצברד - אפייה עילית (צילום: שירן כרמל, סטיילינג: עמית פרבר, עיצוב גרפי: מיכל קול)
אפייה עילית. על הגבול שבין ספר אמנות לספר בישול | צילום: שירן כרמל, סטיילינג: עמית פרבר, עיצוב גרפי: מיכל קול

ערן שוורצברד: אפייה עילית (הוצאה עצמית)

ספר הקינוחים החדש של ערן שוורצברד הוא יותר ספר אמנות מאשר ספר בישול קלאסי. היצירות בו - מקבץ אינטליגנטי ומפתה במיוחד של מתוקים - שומטות את הלסת, הוא גדול מהרגיל והוא גם מעוטר באיורים מפורטים שמזכירים שרטוטים אדריכליים של מבנים מסובכים, רק שהפעם המבנים הם קינוחים. מדובר בלונה פארק של השראה לאופים וקונדיטורים מנוסים במיוחד, כאלה שלא מפחדים מאתגרים ולא מחפשים קיצורי דרך, טריקים וטיפים לאירוח זריז. "אפייה עילית" הוא סוג של ספר לימוד מפורט למתוקים שאת המתכונים שבו (ארוכים במיוחד, כוללים אינספור שלבים וחומרי גלם מלחיצים כמו פיקטין או סוכר אינוורטי) לוקח הרבה זמן להכין. ספרו של שוורצברד הוא מתנה מושלמת למי שרוצה להשקיע בגזרת הקינוחים, יש בו שילובים מרהיבים של פירות, ירקות, צבעים, טקסטורות ושיטות הכנה, וגם אם לא תכינו ממנו דבר בעצמכם -  התמונות יגרמו לכם לחפש מי בסביבתכם בקיא מספיק כדי להכין את המוסים, העוגות והמאפים. אפקט הוואו הכי חזק שקיבלנו מספר בשנה האחרונה.
180 שקלים.

ניתן לרכוש בחנויות ספרים ברחבי הארץ וגם ברכישה ישירה באתר של שוורצברד.

מתכונים לראש השנה