קרואסונים, אינסטגרם (צילום: אסף רזון)
תנו לאוכל לדבר בעד עצמו | צילום: אסף רזון

לא משנה כמה המכשיר הסלולרי שלכם מתקדם, כנראה שעדיין שאין בו סטייליסט, עוזר צלם ועורך גרפי - דמויות שתמצאו על כל סט צילום מזון שמכבד את עצמו. מצד שני, בואו נגיד את זה ככה: בסמרטפונים של ימינו המצלמות כל כך טובות, שאם אתם עדיין מעלים תמונות אוכל לא אטרקטיביות לאינסטגרם - זאת כבר לגמרי אשמתכם. אז לכל מי שעדיין מנסה לגרות את החברים עם תמונות שנראות כמו קיא של חתול, קבלו צרור עצות חמות לצילום אוכל בסלולר.

>> בואו לבקר אותנו בפייסבוק, טעים שם

אפונה, אינסטגרם (צילום: אסף רזון)
כל תמונה צריכה את הזווית שלה | צילום: אסף רזון


1. אור. כשמצלמים אוכל רצוי שיהיה אור טבעי ולא ממקור ישיר, כלומר אור שמגיע מאחורי המנה או מהצד שלה. מומלץ לצלם אוכל על רקע לבן או להשתמש ברפלקטור לבן (רפלקטור הוא מחזיר אור. אפשר להשתמש בנייר לבן). מומלץ שלא להשתמש בפלאש, בטח לא זה שקיים בסמארטפון. שימוש בפלאש ייתן תוצאה שטוחה וחשוכה בצדדים לתמונה.

2. זווית. אל תהיו מקובעים: זווית הצילום משתנה ממנה למנה. יש מנות שעדיף לצלם מלמעלה (למשל מנות שטוחות -  קרפצ'ו, פיצה וכדומה) ויש כאלה שדווקא צילום בזווית של 45-60 מעלות מחמיא להן יותר. כדי ללמוד על היתרונות והחסרונות של כל זווית רצוי לצלם כמה זוויות של כל מנה, עד שמתקבלת התמונה הרצויה.

בישול תאנים. כדאי לצלם גם את התהליך (צילום: אסף רזון)
לפעמים התהליך לא פחות יפה מהתוצאה | צילום: אסף רזון

3. לא לזלזל בתהליך. לא חייבים לצלם רק את המנה הסופית, כדאי לתעד את גם תהליך ההכנה. אפשר לצלם מלמעלה סיר מבעבע, לתעד ירקות חתוכים על מגש אפייה וכדומה. אפשרות נוספת היא להציג את התמונה הסופית של המנה לצד התהליך עצמו. שימו לב שכאשר אתם מעלים או עורכים את התמונה באינסטגרם היא נחתכת לגודל 1:1. המשמעות היא שחלק מהתמונה יאבד, ולכן יש לצלם את התמונה רחוק יותר מהתוצאה הסופית הרצויה. 

עוד באוכל טוב:


4. סטיילינג. ישנן כמה גישות בנוגע לסטיילינג של אוכל. יש כאלה שטוענים שתמונת אוכל טובה היא אך ורק של המנה עצמה, ללא האווירה מסביב, ויש כאלה שטוענים את ההפך המוחלט. לטעמי, האוכל צריך לדבר בעד עצמו. יחד עם זאת, קמצוץ של סטייל וטיפות של זוהר תמיד מוסיפים, ולכן השתדלו שהצלחת תהיה נקייה ושכל הפריטים בה ייראו טוב. אם אתם יושבים במסעדה, נסו להוסיף לפריים סכו"ם ובקבוק יין, שתמיד תורמים לאווירה. אם התמונה מרגישה לכם עמוסה מדי נסו ללכת על קו מינימליסטי ואמנותי. זה תמיד עובד.

צילום של קובנה. נסו פילטרים שונים (צילום: אסף רזון)
אל תתביישו להתקרב | צילום: אסף רזון

5. צילום מקרוב. אל תתביישו להתקרב עם המצלמה (עם הסמארטפון) אל האוכל. כשמצלמים אוכל מקרוב מבחינים טוב יותר בטקסטורות, צבעים, אדים, ובברק הטבעי של האוכל. צילום אוכל מקרוב גם מגרה יותר ויוצר עומק שדה רדוד (כלומר, מצב שבו החלק שבפוקוס בתמונה ברור, והשאר מטושטש).

6. יציבות. הקפידו להחזיק את הסמארטפון יציב ללא תזוזה בזמן הצילום. כך התמונה תצא ברורה וחדה ולא מטושטשת ומרוחה. שחקו עם האצבע על המסך דכי למצוא את הפוקוס ונקודת החשיפה שמתאימה לכם לצילום.

גזרים בצבעים שונים. קחו כמה זוויות (צילום: אסף רזון)
התמונה הזאת פה סתם כי היא יפה | צילום: אסף רזון

7. צלמו מהר ואכלו לאט. לאוכל יש תכונה ליפול ולהיראות עייף לאחר זמן מה. לדוגמה, סלט חסה עם ויניגרט נופל, בשר שמתקרר משנה את צבעו. לכן, הקפידו לא להשקיע יותר מדי זמן בצילום, אחרת המנה לא תצטלם יפה וגם תהיה קרה ולא טעימה. לא חבל?

פרנץ' טוסטס. הקפידו להחזיק את הסמארטפון יציב (צילום: אסף רזון)
יש דברים שחייבים לצלם מהר | צילום: אסף רזון

8. ערכו את התמונה. אל תתביישו לערוך את התמונה, לחתוך ממנה חלקים לא רצויים או לשנות זוויות צילום ובכך לשנות את הקומפוזיציה. נסו להוסיף או להוריד בהירות וחדות ואפילו לשים פילטרים שונים שישפיעו על המרקם והצבעים של האוכל המצולם.

עגבניות שונות. צבעים, זוויות ותאורה (צילום: אסף רזון)
יציבות, יציבות, יציבות | צילום: אסף רזון

אסף רזון, בן 30, מתגורר בתל אביב, שף פרטי וצלם אוכל עצמאי, כותב על אוכל ומסעות קולינריים בעולם. צילומים נוספים בחשבון האינסטגרם @asaf_razon

>> בפעם שעברה גילינו מה הגאדג'ט שמשגע את חובבי הטכנולוגיה והבישול