הסלטים של חג' כחיל

כרובית בטחינה

המצרכים (5-6 מנות):
שמן לטיגון עמוק
2 ראשי כרובית, מפורקים לפרחים קטנים
½ ק"ג טחינה גולמית
½ ליטר מים
כפית מלח
מיץ מ-3 לימונים
3 שיני שום, קצוצות דק

אופן ההכנה:

1. מטגנים את פרחי הכרובית בשמן עמוק, מעבירים למסננת ומניחים בצד להתקררות.

2. מערבבים בקערה את הטחינה והמים ומוסיפים את המלח, מיץ הלימון והשום. מערבבים שוב.

3. מוסיפים את פרחי הכרובית המטוגנים ומערבבים לאט ובזהירות.

* ניתן לקשט בבצל לבן פרוס, מעורבב עם סומק.

עגבניות שרי עם נענע וצנובר

המצרכים (5-6 מנות):
1 סלסלת עגבניות שרי, שטופות
1 צרור נענע
100 גרם צנוברים קלויים
מלח גס אטלנטי
3 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. חוצים את העגבניות לרוחבן ומניחים בקערה.

2. קוצצים את הנענע גס, מוסיפים אותה ואת הצנובר ומערבבים. מוסיפים מלח ושמן, טועמים ומתקנים תיבול.

עגבניות שרי עם נענע וצנובר, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
עגבניות שרי עם נענע וצנובר. שילוב טעמים מנצח | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

 

טחינה עם הרבה פטרוזיליה ושום

המצרכים (5-6 מנות):
½ ק"ג טחינה גולמית
½ ליטר מים קרים
1 כפית מלח
מיץ מ-2 לימונים
2 צרורות פטרוזיליה
2 שיני שום, קצוצות דק

אופן ההכנה:

1. שמים את הטחינה הגולמית בקערה, מוסיפים את המים בהדרגה ומערבבים יחד (ללא התבלינים).

2. קוצצים דק את הפטרוזיליה, ומוסיפים לטחינה יחד עם מיץ הלימון, המלח והשום.

3. מערבבים עד שמתקבל מרקם סמיך. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

טחינה עם הרבה פטרוזיליה ושום, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
טחינה עם הרבה פטרוזיליה ושום. חובה לפחות קערה אחת על השולחן | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

חציל עם שמן זית על האש

המצרכים (5-6 מנות):
5 חצילים בינוניים (בלאדי או קלאסי)
2 שיני שום, קצוצות דק
מיץ מ-2 לימונים
½ כוס שמן זית

אופן ההכנה:

1. צולים את החציל על האש מכל הכיוונים, מקלפים מתחת למים זורמים ומוציאים את הליבה. קוצצים אותה ושמים בקערה.

2. מוסיפים את השום, המלח, הלימון ושמן הזית ומערבבים עד ליצירת מסה אחידה. בשלב הזה אפשר להוסיף גם נענע קצוצה, אם רוצים.

3. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

חציל עם שמן זית על האש, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
חציל על האש. פשוט וטעים | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

סלט פאטוש

המצרכים (5-6 מנות):
3 עגבניות אדומות
3 מלפפונים
2 בצל סגול
צרור בצל ירוק
50 גרם קרוטונים (ניתן להשתמש בקרעי לחם/פיתה אפויים)
2 כפות נענע יבשה
מיץ מלימון וחצי
4 כפות שמן זית
½ כפית מלח
200 גרם גבינה ערבית ("ג'יבני"), או גבינה צפתית
1 כפית סומק
1 כפית זעתר בלאדי (התבלין, לא העשב)

אופן ההכנה:

1. חותכים גס את הירקות ושמים בקערה עם הקרוטונים או קרעי הלחם. מוסיפים גם את הנענע היבשה.

2. מערבבים בקערה או בצנצנת את מיץ הלימון, שמן הזית והמלח. שופכים את הרוטב על הסלט ומערבבים בעדינות.

3. מגרדים בפומפייה את הגבינה ומפזרים מעל הסלט. מעטרים במעט סומק וזעתר בלדי ומגישים.

סלט פאטוש, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
סלט פאטוש. אפשר להשתמש בקרוטונים קנויים | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

טבולה

המצרכים (5-6 מנות):
4 צרורות פטרוזיליה
1 צרור נענע
2 צרורות בצל ירוק
2 עגבניות אדומות, חתוכות דק
¼ כוס שמן זית
½ כפית מלח רגיל
מיץ מ-3 לימונים
50 גרם בורגול דק (בערך כוס) שהושרה במים כ-10 דקות
¼ כוס מים

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הפטרוזיליה, הנענע והבצל הירוק דק ככל האפשר ומניחים בקערה.

2. מוסיפים את העגבניות, השמן, המלח ומיץ הלימון.

3. מוסיפים את הבורגול ומערבבים. מוסיפים את המים ומערבבים שוב.

4. מניחים לכ-5 דקות, לספיגה של כל הטעמים. מתקנים תיבול ומגישים.

טבולה, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
טבולה. הר קטן ויפה של בריאות | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

סלט זיתים עם שקדים פלחי לימון ואריסה

המצרכים (5-6 מנות):
2 קופסאות זיתים מגולענים ירוקים, מסוננים
1 קופסה אריסה (כ-400 גרם)
¼ כוס שמן זית
¼ כפית מלח
¼ כוס מים
100 גרם שקדים קלויים (בערך כוס)
1 לימון, פרוס דק
מיץ לימון לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את האריסה, שמן הזית והמלח. מוסיפים את המים ומערבבים.

2. מוסיפים את הזיתים המסוננים, השקדים, הלימון ומיץ הלימון, מערבבים היטב ומגישים.

סלט זיתים עם שקדים פלחי לימון ואריסה, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
סלט זיתים. בפנים מסתתרת אריסה | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

חמוצי טורשי

המצרכים (5-6 מנות):
2 ראשי כרובית
4 גזרים, מקולפים וחתוכים לפרוסות
½1-1 ליטר מים
200 גרם עמבה
3 עלי דפנה
¼ כוס חומץ
מלח

אופן ההכנה:

1. מפרקים את הכרובית לפרחים ומסדרים בצנצנת גדולה יחד עם הגזר.

2. מערבבים בסיר מים, עמבה, עלי דפנה, חומץ ומלח, ומביאים לרתיחה. יוצקים את הנוזלים לצנצנת הירקות. מחכים שהנוזל יתקרר ורק אז סוגרים את הצנצנת.

3. מניחים במקום מוצל ל-3-4 ימים. 

* אפשר להוסיף גם כרוב לבן. במקרה כזה יש להוסיף לנוזל הבישול 2 כפות סוכר.

חמוצי טורשי, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
חמוצי טורשי. את זה צריך להכין מראש | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

סלט גזר בנוסח מרוקאי

המצרכים (5-6 מנות):
10 גזרים גדולים
100 גרם אריסה (בערך שלושת-רבעי כוס)
מיץ מ-2 לימונים
1 צרור שמיר
1 לימון, פרוס דק
50 גרם גרעיני כוסברה שלמים (כ-3 כפות)
½ כפית כמון
½ כפית מלח
½1 כפית סוכר
¼ כוס שמן קנולה

אופן ההכנה:

1. מקלפים את הגזרים, פורסים לעיגולים ומבשלים במים רק עד שהם מתרככים.

2. מערבבים בקערה את הגזר המבושל יחד עם כל שאר המרכיבים. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים קר.

סלט גזר בנוסח מרוקאי, חג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
סלט גזר מרוקאי. עם כמון וגרעיני כוסברה, כמו שצריך | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

עוד סלטים

קולסלאו

המצרכים:
1 כרוב ירוק קטן וטרי מאוד
1/2 בצל אדום קטן
2 גזרים בינוניים
3/4 כוס מיונז איכותי
2 כפות סוכר
מלח גס
3 כפות חומץ יין לבן

אופן הכנה:

1. פורסים את הכרוב והבצל לרצועות דקיקות.

2. מגררים את הגזר על פומפייה גסה.

3. מערבבים יחד את כל החומרים.

4. נותנים לסלט לנוח לילה במקרר ולספוג טעמים.

סלט קולסלאו ישראלי (צילום: istockphoto)
סלט קולסלאו ישראלי | צילום: istockphoto

משוויה

מרכיבים:
3 עגבניות גדולות
גמבה ירוקה
2 גמבה אדומה
3 פלפל ירוק חריף
4 שיני שום טרי כתושות
מיץ משני לימונים
כפית מלח
רבע כוס שמן זית
כחצי כפית גרגירי כוסברה כתושים

אופן הכנה:

1. צולים על פלנצ'ה את הירקות ומקלפים מעט את הקליפה שנצלתה.

2. על קרש גדול קוצצים הכל יחד ומעבירים לקערה.

3. מערבבים עם התבלינים, הלימון והשמן ומגישים עם לחם טרי. 

חצילים בטחינה

מרכיבים:
4 חצילים מאורכים בגודל בינוני
חצי כוס טחינה גולמית
4 שיני שום, כתושות
4 כפות מיץ לימון
2-3 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס

לקישוט:
מעט שמן זית
מעט פטרוזיליה קצוצה

אופן הכנה: 

1. מחממים תנור ל-220 מעלות וקולים את החצילים עם הקליפה עד שצד אחד ממש שרוף. הופכים וחורכים את החצילים גם מהצד השני.

2. מוציאים את החצילים מהתנור ומצננים כמה דקות.

3. פותחים את החצילים ומוציאים את כל תוכנם למסננת. לא נורא אם נכנסות כמה חתיכות חרוכות - זה מוסיף טעם מעושן נהדר. מניחים לנוזלים העודפים לטפטף כחצי שעה.

4. מעבירים את בשר החציל לקרש חיתוך וקוצצים. 

5. מערבבים בקערה את בשר החציל עם שאר המרכיבים. מקשטים במעט שמן זית ופטרוזיליה קצוצה.

סלט חצילים בטחינה (צילום: רותם ליברזון, mako אוכל)
סלט חצילים בטחינה | צילום: רותם ליברזון, mako אוכל

סלט תירס 

מרכיבים:
גרעינים מ-3-4 קלחי תירס טריים (מזן מתוק)
כוס עגבניות שרי, חצויות
1 כוס עלי כוסברה, קצוצים (אפשר גם בזיליקום, רוקט או בצל ירוק)
1/2 בצל סגול, קצוץ דק
1/2 צ’ילי אדום, קצוץ דק
5 כפות שמן זית
מיץ מחצי ליים (או לימון)
מלח
פלפל שחור גרוס

אופן הכנה:

מערבבים את כל החומרים בקערה, טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.

סלט של תירס טרי ועגבניות שרי (צילום: כפיר חרבי, mako אוכל)
סלט של תירס טרי ועגבניות שרי | צילום: כפיר חרבי, mako אוכל

חמוצים ביתיים

מרכיבים:
1 כרוב
2 גזרים
ראש שום
2 מקלות סלרי
1 פלפל ירוק חריף 
מיץ מלימון אחד
חצי כוס חומץ
רבע כוס שמן צמחי (לא זית)
8 כוסות מים חמים
8 כפיות מלח גס

אופן הכנה:

1. מורידים את העלים החיצוניים של הכרוב, שוטפים אותו וחותכים לחתיכות גסות.

2. מקלפים את הגזרים ופורסים דק.

3. שוטפים את השום וחותכים לחתיכות גסות (אפשר להשאיר עם הקליפה).

4. שוטפים את הסלרי וחותכים אותו לחתיכות בינוניות.

5. שוטפים את הפלפל החריף ופורסים (עם הגרעינים).

6. מניחים הכל בקערה הכי גדולה שיש לכם, מוסיפים את מיץ הלימון, השמן והחומץ. מערבבים את המים החמים עם המלח הגס ומוזגים לקערה.

7. לשים את הירקות עם הנוזלים (מומלץ לעשות זאת עם כפפות חד פעמיות).

8. מעבירים את הירקות לצנצנת נקייה, ומוסיפים את הנוזלים שנותרו בקערה הגדולה כך שיכסו את הירקות.

9. משאירים את הצנצנת בחוץ למשך לילה ובבוקר מעבירים למקרר. ממתינים 3-4 ימים, וזוללים.

חמוצים כרוב כבוש (צילום: אינה שנדר, mako אוכל)
חמוצים כרוב כבוש | צילום: אינה שנדר, mako אוכל