>> מתכונים לפסח

שולחן החג, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
שולחן החג. מישהו צריך בשר? | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

מנה ראשונה: עלי גפן ממולאים באורז, משמשים וצנוברים ברוטב חמצמץ

המרכיבים (50 מנות):
1 חבילה של עלי גפן משומרים
2 כוסות אורז עגול
2 בצלים בינוניים קצוצים דק
4 כפות שמן זית
50 גרם (כ-1/2 כוס) משמשים מיובשים
10 עגבניות בשלות
5 שיני שום קצוצות
1/2 צרור שמיר, קצוץ
50 גרם צנוברים
מלח
פלפל שחור
1 כפית קינמון
2 לימונים
3 כפות קורנפלור

עלי גפן ממולאים, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
עלי גפן ממולאים. צמחוניים-טבעוניים ומתקתקים-חמצמצים | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

אופן ההכנה:

1. משרים את עלי הגפן במים רבע שעה, שבמהלכה מחליפים את המים שלוש פעמים, להוצאת טעמי הלוואי. אחרי ההשריות פורשים את עלי הגפן על מגבת עם הצד החלק של העלה כלפי מטה.

2. חולטים אורז בסיר גדול עם מים רותחים למשך 8 דקות בלבד (לא יותר!). מסננים ומצננים.

3. מאדים את הבצל ב-2 כפות שמן זית עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים את האורז החלוט.

4. קוצצים דק את המשמשים המיובשים ושתיים מהעגבניות. מוסיפים לאורז יחד עם השום, השמיר, הצנוברים והתבלינים (מלח, פלפל וקינמון).

5. פורסים את יתר העגבניות לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ, ומסדרים על תחתית ודפנות סיר גדול.

6. מגלגלים את עלי הגפן: משטחים את העלים על מגבת כשהצד החלק פונה מטה. אם יש גבעול גוזרים אותו. מניחים בצמוד לבסיס העלה כשתי כפיות מתערובת האורז. מקפלים את השוליים הימניים והשמאליים מעל התערובת ואז מגלגלים תוך דחיסה עדינה מהצד שלנו והחוצה (ראו תמונות).

גלגול עלי גפן, שלב 1 (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
מניחים את העלה על מגבת | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב
גלגול עלי גפן, שלב 2 (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
מסדרים מעט מתערובת המילוי | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב
גלגול עלי גפן, שלב 3 (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
מקפלים את השוליים מימין ומשמאל | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב
גלגול עלי גפן, שלב 4 (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
ומגלגלים | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

7. מסדרים את עלי הגפן על תחתית הסיר בצורה צפופה, שכבה אחר שכבה.

8. פורסים את הלימונים לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ (עם הקליפה) ומסדרים על עלי הגפן.

9. מניחים מעל הכל צלחת הפוכה שתשמש כמשקולת על עלי הגפן, על מנת שלא יתפרקו בזמן מזיגת הנוזלים לסיר.

10. מערבבים היטב 2 ליטר מים (עדיף חמימים) עם קורנפלור עד שכל הקורנפלור נמס. מוסיפים לנוזל עוד מלח ופלפל ומוזגים בזהירות לתוך הסיר.

11. מביאים לרתיחה על הגז וממשיכים לבשל על להבה נמוכה, במכסה סגור, כ-40 דקות נוספות. מצננים ומגישים.

קציצות עדשים במרק דלעת וירקות שורש, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
קציצות עדשים בספק תבשיל ספק מרק | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

מנה עיקרית: קציצות עדשים במרק דלעת וירקות שורש

המרכיבים (כ-10 קציצות):
לקציצות:
100 גרם עדשים ירוקות
שן שום אחת (גדולה יחסית)
כף עלי פטרוזיליה
חצי בצל בינוני
קורט כמון
מלח
פלפל שחור
1 כף שמן זית

לתבשיל הדלעת:
2 גבעולי סלרי, קצוצים גס (כ-200 גרם)
כ-400 גרם דלעת, חתוכה לקוביות גדולות
1 גזר, חתוך גס
מעט שמן זית
2 שיני שום
2-3 עלי מרווה
2 כוסות ציר מרק ירקות
2 כוסות מים
1/4 כוס עדשים כתומות
2 כפיות סילאן
קליפה מגוררת מחצי לימון
1/2 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית גרעיני כוסברה טחונים
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. הקציצות: משרים את העדשים במים קרים לעד 20 שעות. מסננים היטב.

2. קוצצים היטב במעבד מזון את השום, הפטרוזיליה והבצל. מוסיפים את העדשים והתבלינים למעבד המזון וממשיכים לטחון עד להיווצרות מחית.

3. יוצרים 10 קציצות ומשטחים מעט. בשלב זה ניתן לקרר/להקפיא את הקציצות עד להכנה הסופית.

4. מסדרים את הקציצות על תבנית התנור, מזלפים מעט שמן זית ואופים ב-180 מעלות 10-15 דקות עד להזהבה קלה.

5. התבשיל: מאדים את הסלרי, הדלעת והגזר במעט שמן זית. כשהירקות הקשים מתחילים להתרכך מוסיפים את השום והמרווה לסיר.

6. כשהירקות בסיר זהובים מוסיפים את הנוזלים, העדשים, הסילאן, קליפת הלימון והתבלינים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה כ-20 דקות, עד להתרככות הירקות.

7. הרכבת המנה: מניחים את הקציצות האפויות בתוך תבשיל הדלעת החם, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 4-5 דקות. מגישים חם.

תבשיל חומוס, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
תבשיל חומוס ובטטות. עכשיו רק צריך אורז | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

מנה עיקרית 2: תבשיל חומוס בעגבניות עם בטטות צלויות בסילאן

המרכיבים (6 מנות):
חצי קילו גרגרי חומוס יבשים
1 בצל גדול, קצוץ גס
1 כף שמן זית
2-3 שיני שום, כתושות
1 ק"ג עגבניות, קצוצות גס
מלח
פלפל שחור גרוס
1 כף (גדושה) בהרט
1.5 ק"ג בטטות (2-3 קטנות או 1-2 גדולה)
2-3 כפות סילאן
צרור עלי כוסברה מופרדים

אופן ההכנה:

1. משרים את החומוס בהרבה מים למשך לילה.

2. מבשלים את החומוס ללא מלח עד לריכוך, כשעה ורבע (יש לנקות את הקצף שמצטבר מדי פעם). מסננים ומניחים בצד.

3. מזהיבים את הבצל הקצוץ בשמן הזית, מוסיפים שום וממשיכים לערבב כ-2 דקות נוספות. מוסיפים את העגבניות הקצוצות וממשיכים לבשל עם מכסה פתוח על להבה נמוכה כשעה.

4. מתבלים במלח, פלפל ובהרט.

5. מוסיפים לסיר את גרגרי החומוס המבושלים וממשיכים לבשל כשעה נוספת, עד להצטמצמות הרוטב.

6. קולפים את הבטטות וחותכים לפרוסות בעובי כ-3 ס"מ. מסדרים בתבנית אפייה ומתבלים במלח, פלפל ושמן זית. מזלפים את הסילאן בצורה אחידה ומכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות.

7. כשהתבנית בתוך תנור מוזגים בעדינות לפינת התבנית ככוס מים. צולים כחצי שעה, עד שהבטטות משחימות.

8. מסדרים בקערת הגשה שכבה של תבשיל החומוס, מעליו שכבה של בטטות ומעל עלי כוסברה.

אורז בסמטי עם סומק, בצלים, אפונה ונענע, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
והנה האורז שלנו, עם בצל, נענע וסומק | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

תוספת: אורז בסמטי עם סומק, בצלים, אפונה ונענע

המצרכים:
2 כוסות אורז בסמטי
3 כפיות שמן קנולה
3 כוסות מים רותחים
מלח
פלפל שחור
1 כוס אפונה עדינה קפואה
1/2 צרור נענע מופרד לעלים
2 כפות סומאק

לבצלים האפויים:
כ-6 בצלצלים סגולים
30 גרם (2 כפות) שמן זית
רבע כוס יין אדום
רבע כוס חומץ בלסמי
2-3 עלי תימין
2-3 עלי רוזמרין
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. הבצלים הצלויים: קולפים את הבצלים וחורצים בראשם צלב עם סכין. מסדרים על תבנית.

2. מערבבים את שאר המרכיבים ומוזגים על הבצלים. מכסים את התבנית בנייר כסף ואופים 20 דקות ב-180 מעלות. מסירים את נייר הכסף וממשיכים לצלות עוד 40 דקות.

3. מכינים את האורז: צורבים את האורז בסיר חם עם מעט שמן. מוסיפים מים רותחים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.

4. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 15 דקות בדיוק. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור למשך 15 דקות נוספות. פותחים ומערבבים. חשוב מאוד לא לפתוח את הסיר באמצע הבישול.

5. חולטים את האפונה העדינה 5 דקות במים רותחים. מוציאים ומסננים.

6. חותכים את הבצלים הצלויים לפלחים ואת עלי הנענע קוצצים גס (בקיצוץ נענע חשוב מאוד להקפיד על חיתוך אחד של כל עלה ולא יותר, כי אז היא משחירה).

7. מערבבים את כל מרכיבי המנה יחד: אורז, בצלים, נענע, סומק ואפונה. מגישים.

מקלובה טבעונית, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
מקלובה צמחונית וטבעונית. מלכת יופי! | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

תוספת 2: מקלובה טבעונית

המרכיבים (למקלובה אחת, כ-8 מנות):
1 ק"ג תפוחי אדמה אדומים
4 גזרים, חתוכים לקוביות גדולות
1 חציל, חתוך לקוביות גדולות
1 כרובית, מופרדת לפרחים גדולים
שני ראשי שום, מפורקים לשיניים וקלופים
1/2 ליטר שמן קנולה (לטיגון)
1/2 ק"ג אורז פרסי
750 מ"ל מים רותחים
2 כפיות בהרט
1/3 כוס שמן זית
מלח
פלפל שחור

לקישוט:
חצי צרור פטרוזיליה, קצוץ
חצי צרור בצל ירוק, קצוץ

אופן ההכנה:

1. קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ. מניחים במים למניעת השחרה.

2. מטגנים בשמן עמוק את הגזר, החציל, הכרובית והשום עד להזהבה (כל ירק בנפרד). מניחים בצד לצינון.

3. מוזגים את שמן הזית בסיר רחב עם תחתית עבה, ומסדרים את פרוסות תפוחי האדמה על התחתית והדפנות.

4. מערבבים בקערה את האורז (היבש) עם הירקות המטוגנים ומניחים בתוך הסיר.

5. מערבבים את המים הרותחים עם התבלינים ומוזגים על האורז. מביאים את הכל לרתיחה, וממשיכים לבשל על להבה קטנה עוד כ-1/2 שעה.

6. מכבים את האש וממתינים לפחות 20 דקות. פותחים את הסיר ומניחים מעליו צלחת הפוכה שקוטרה גדול מפתח הסיר. מחזיקים בידיות הסיר עם מגבת מטבח תוך הצמדת הצלחת לסיר. בתנועה מהירה הופכים את הסיר ומניחים את הצלחת על משטח העבודה (ראו בתמונות). בעדינות משחררים את הסיר על ידי הרמתו מהתבשיל.

7. מפזרים עלי פטרוזיליה ובצל ירוק.

מקלובה שלב 1, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
הופכים את המקלובה על צלחת גדולה | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב
מקלובה שלב 2, הום מייד (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
ומרימים את הסיר בעדינות | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

* כל המתכונים באדיבות home made - בית של אוכל.

>> מתכוני עוף לפסח
>> גפילטע, כבד קצוץ וקומפוט: מתכונים לפסח של קפה בתיה
>> המתכונים של חיים כהן לפסח
>> הכל טמון בתזמון: לו"ז ההכנות לליל הסדר
>> כשר לפסח או לא כשר לפסח? הרשימה המלאה
>> מתכוני שפים לפסח
>> עוגות כשרות לפסח

>> כל המתכונים לפסח