ריזוטו בטטה פטנט

המצרכים ל-8 מנות:
40 גרם חמאה
1 בצל גדול, קצוץ גס
5-4 שיני שום, קצוצות גס
עלים מ-3 גבעולי תימין
2 כוסות קוביות בטטה בגודל 1 ס"מ
2 כוסות אורז עגול לריזוטו (ארבוריו)
מלח
פלפל שחור גרוס
שליש כוס יין לבן יבש
1 שקית (20 גרם) פטריות פורצ'יני מיובשות, מושרות בליטר מים רותחים

להוספה אחרי האפייה:
50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
חצי שקית (50 גרם) פתיתי פרמזן גרנה פדנו

להגשה:
שליש כוס עירית קצוצה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. ממיסים חמאה בסיר רחב ושטוח (שיכול להיכנס לתנור) על להבה בינונית. מוסיפים בצל, שום ותימין ומאדים כ-5 דקות תוך בחישה מדי פעם עד שהבצל והשום רכים.

3. מוסיפים בטטה ומקפיצים כ-3 דקות תוך בחישה מדי פעם, עד שהבטטה מתחילה להתרכך.

4. מוסיפים אורז, מתבלים במלח ופלפל ומטגנים כדקה תוך כדי בחישה עד שהאורז חם ומצופה בחמאה. מוסיפים יין לבן ומבשלים כדקה תוך כדי בחישה עד שהיין מצטמצם.

5. מוסיפים לאורז את הפטריות המיובשות ומי ההשריה, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומעבירים לתנור.

6. אופים 25 דקות עד שהאורז אל-דנטה (רך בחוץ ועדיין מעט נגיס במרכז). בתחתית הסיר יישארו מעט נוזלים וזה בסדר, הם ייספגו באורז תוך כדי ערבוב. מוסיפים חמאה ופתיתי גרנה פדנו ומערבבים. משהים לדקה כדי שהטעמים יתמזגו והנוזלים ייספגו.

7. מפזרים עירית ומגישים.

אגסים ביין (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
אגסים ביין | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

אגסים ביין

המצרכים ל-6 מנות:

6 אגסים גדולים ומוצקים (עם הגבעול), קלופים
2 כוסות (480 מ"ל) יין אדום יבש
1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוזים
1 כוס (240 מ"ל) מים מינרליים או מסוננים
שלושת רבעי כוס (150 גרם) סוכר
סרט מקליפת תפוז אחד
1 מקל קינמון גדול, שבור ל-3
3 מסמרי ציפורן

אופן ההכנה:

1. מבשלים בסיר בינוני מעל להבה בינונית יין אדום, מיץ תפוזים, מים, סוכר, קליפת תפוז, מקל קינמון וציפורן תוך כדי בחישה, עד שהסוכר נמס.

2. משכיבים את האגסים בתוך הנוזל ומביאים שוב לרתיחה.

3. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 20-15 דקות עד שהאגסים רכים אך עדיין יציבים. מצננים היטב. שומרים את האגסים בתוך הנוזל במקרר עד 4 ימים.

פתיתים ולברק בסיר אחד (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
פתיתים ולברק בסיר אחד | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

פתיתים ולברק בסיר אחד

המצרכים ל-4 מנות:
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קצוץ דק
2 עגבניות בינוניות, חתוכות לקוביות בגודל חצי ס"מ
קליפה מגוררת דק מחצי לימון
2 כוסות פתיתים
מלח
פלפל שחור גרוס
2 כוסות מים רותחים

לדגים:
2 דגי לברק, מפולטים עם העור
3 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
מלח
פלפל שחור גרוס

להגשה:
רבעי לימון

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר בינוני מעל להבה בינונית. מוסיפים שמן זית ובצל ומאדים כ-5 דקות תוך כדי בחישה מדי פעם עד שהבצל רך.

2. מוסיפים עגבניות וקליפת לימון ומאדים 3-2 דקות עד שהעגבניות מתחילות להתרכך.

3. מוסיפים פתיתים, מתבלים במלח ופלפל ומטגנים כדקה תוך כדי בחישה עד שהפתיתים חמים ומצופים שמן.

4. מוסיפים מים רותחים ומערבבים. מניחים מעל את הדגים כשהעור כלפי מטה. מזלפים על הדגים 3 כפות שמן זית ו-2 כפות מיץ לימון ומתבלים במלח ופלפל.

5. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-8 דקות עד שהפתיתים והדגים מוכנים.

חלב שקדים ביתי (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
חלב שקדים ביתי | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

חלב שקדים ביתי

המצרכים לליטר חלב שקדים:
1 כוס שקדים טבעיים, עם הקליפה
5 כוסות מים מינרליים או מסוננים
2 תמרים מיובשים מזן מג'הול, מגולענים
חצי כפית תמצית וניל אמיתית

אופן ההכנה:

1. משרים את השקדים ב-3 כוסות מים מינרליים כ-6 שעות.

2. מעבירים את השקדים עם מי ההשריה לבלנדר. מוסיפים עוד 2 כוסות מים, תמרים ותמצית וניל ומרסקים עד לקבלת מרקם חלק.

3. מסננים את הנוזל דרך בד חיתול. שומרים בבקבוק אטום במקרר עד 3 ימים.

ריבת ענבים

החומרים לחצי ליטר ריבה:
500 גרם ענבים נטו (ללא הגבעולים)
2 כוסות (400 גרם) סוכר
1 כף מיץ לימון
2 מסמרי ציפורן (לא חובה)

1. מניחים בסיר בינוני את כל המרכיבים. מבשלים על להבה נמוכה-בינונית, תוך כדי בחישה, עד הסוכר נמס.

2. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה-בינונית 35-25 דקות תוך בחישה מדי פעם עד שהריבה מתחילה להסמיך (מסירים קצף אם יש).

3. הדרך הטובה ביותר לבדוק אם הריבה מוכנה היא להקפיא צלחת קטנה מראש, להניח על הצלחת כפית ריבה, להמתין דקה ולהעביר אצבע במרכז הריבה. אם נשאר שביל – הריבה מוכנה. אם השביל נעלם והריבה מתמזגת – ממשיכים לבשל את הריבה עוד כמה דקות.

4. שומרים בצנצנת אטומה במקרר עד 6 חודשים.