אז העורכת התקשרה אליי ושאלה אם אני רוצה להיות אחראית על טעימת הסופגניות השנתית של האתר. אמרתי כן. "את בטוחה?", היא הקשתה, "זה הרבה סופגניות!". חיכיתי כמה שניות שבהן עשיתי את עצמי מתלבטת לפני שאמרתי שוב כן, ובלב אמרתי – ברור שכן. אני נולדתי בשביל הרגע הזה. אני אוכל את כל הסופגניות שיגיעו באהבה, אחת אחת. ואם אשמין? אז מה, גם השחקניות הכי גדולות משמינות בשביל תפקיד חייהן. אז נכון שהיה בי קול קטן שהציע לי להתקשר לעינת-פילטיס כדי לקבוע שיעורים כפולים לכל החודש. הנהנתי בהסכמה אבל כמובן שזה לא קרה. התגובות במערכת נחלקו לשניים: בנות שאלו למה עשיתי את זה לעצמי, בנים שאלו מתי הסופגניות יגיעו כבר. איך אומרים? נשים נחרדו ממני, גברים רצו להיות אני, או משהו כזה. 

המציאות, כמובן, הייתה שונה ונטולת חלוקה מגדרית – כל קופסת סופגניות שהגיעה למערכת חוסלה בהצלחה על ידי בני שני המינים. נכון, היו כאלה שטענו בהתנשאות שהם "לא נוגעים בדברים כאלה" אבל בסוף גם אחרון המתנגדים נפל באיזה ביס מסופגנייה יוונית ממזרה אחת (פרטים בהמשך).

סופגניות שמו זוג
אז אכלנו סופגנייה או שתיים, ויש לנו מה להגיד. בתמונה: צמד סופגניות של שמו | צילום: דניאל לילה, אוכל טוב

אז איך היה? נו, היה טעים מאוד. סופגניות זה טעים, וקונדיטורי ישראל עפים על זה. קטנות וגדולות, עם מילוי ריבה קלאסי ועם מילוי ריבת חלב שהוא גם כבר קלאסי ועם עוד מיליון מילויים תמוהים יותר (מלבי?) ופחות (באונטי!); בואו נגיד את זה ככה – הגיעו הרבה סופגניות. חמושה בחולשה למתוקים וחיבה לבצקים לא ויתרתי וטעמתי אישית מתוצרתה של כל קונדיטוריה.

בשנים האחרונות המגמה בעולם הסופגניות (כן, יש עולם כזה והוא טוב יותר משלנו) היא מילויים, וכמה שיותר מושקעים, עשירים ומורכבים – יותר טוב. אז זהו, שלא ממש. אנחנו אוכלים סופגנייה עם ריבה מאות רבות של שנים. סופגניה בלי ריבה אפילו יותר. תעשו גוגל ותגלו שאפילו אבא של הרמב"ם התייחס לסופגנייה, אנחנו מדברים פה על איזה אלף שנה אחורה. אז אוקיי, ברור שהיו גלגולים ושינויים אבל עדיין – מה לסופגנייה הקלאסית של ילדותינו ולסופגנייה במילוי קרם וניל מדגסקר ובציפוי שוקולד לבן בעיטור מרנג, פניני שוקולד, קראמבל שקדים וצ'ייסר טופי? זה קצת תרבות השפע שיצאה מכלל שליטה: בואו ניקח את כל מה שיש בעולם, נכניס לבצק שמרים ונטגן (האמת, כשמציגים את זה ככה – זה נשמע לא רע).

אבל בואו נתמקד בסופגניות עצמן. היו כמה מילויים מעולים, היו כמה שממש לא הבנו איך הם הגיעו לתוך סופגנייה, היו כאלה שאהבנו אבל היו מסורבלים ומתפרקים. עשר הסופגניות הטובות ביותר הן כאלו שהבצק שלהן היה מוצלח, המילויים לא רק טעימים אלא מחמיאים לפורמט וגם – כאלו שאפשר להחזיק ביד ולאכול בהדלקת נרות מבלי להזדקק למזלג, צלחת וחבר טוב שיגיד לנו שאנחנו מרוחים בקרם פסיפלורה.

בייקרי - סופגנייה עם טופי קרמל

מהבודדים שלקחו החלטה ומציעים שני סוגי סופגניות בלבד: ריבה וטופי קרמל. לא רק שאהבנו את הבחירה האמיצה, אהבנו מאוד גם את הסופגניות. הן היו גדולות יחסית ועם בצק מושלם. גם ריבת התות הייתה טובה, אבל מילוי הטופי קרמל זכה למחמאות נלהבות, והיה, כנראה בעזרת קסם כלשהו, מתוק ממש ולא מתוק מדי בו זמנית.

מחיר: 6 שקלים לסופגנייה, 5 לסופגנייה ללא מילוי.

בייקרי. אבן גבירול 72, תל אביב, 03-6961050; יד חרוצים 13, תל אביב, 03-5371041; ויצמן 67, תל אביב 03-6203363; יהודה הלוי 79, תל אביב, 03-9681010. 

סופגניות של הבייקרי
סופגניות של הבייקרי. מאמינים בריבה | צילום: עידית בן עוליאל, אוכל טוב

רולדין - סופגניית טרופיקנה 

קודם כל, רולדין הצליחו לפצח את סוד הסופגניות המורכבות. המילויים שלהם היו מעולים, שילובים טובים ומקוריים שבאו טוב בסופגנייה לא גדולה מדי. כל עניין המזרקים שמצורפים לסופגניות – חביב אבל אפשר גם בלעדיו. במיוחד עשתה לנו את זה סופגניית הטרופיקנה: קרמו מנגו, פסיפלורה ורום, בציפוי שוקולד לבן, קוקוס ותחרת שוקולד. מרענן, כיפי, תכננו לאכול חצי ואכלנו את כולה. 

מחיר: 10 שקלים לסופגנייה עם מילוי מיוחד, 5 שקלים לסופגניית ריבת תות, 6 שקלים לריבת חלב.

להשיג ברשת קונדיטוריות רולדין

סופגניות - רולדין
הסופגניות של רולדין. פיצחו את הנוסחה | צילום: רונן מנגן, אוכל טוב


ביסקוטי - סופגניית היער השחור

בביסקוטי הלכו על קונספט "מסביב לעולם", למשל – סופגניית תאילנד בהשראת קינוח בננה לוטי או סופגניית טירמיסו איטלקית. האמת היא שמדובר פשוט בסופגניות מאוד טעימות, עם בצק אוורירי ומילויים לא מתוקים מדי (אבל מתוקים!). אהבנו במיוחד את סופגניית היער השחור עם קרם דובדבני אמרנה, ציפוי שוקולד מריר ופירורים, שהייתה מקורית, וקרם הדובדבנים - נשמח פשוט לקבל אותו בצנצנת. גדולה. 

מחיר: 8 שקלים לסופגנייה מסביב לעולם, 5 לסופגנייה רגילה.

ביסקוטי. הירקון 67, א.ת בני ברק; העצמאות 104, פתח תקווה. טלפון להזמנות: 03-5704015/8    

סופגניות של ביסקוטי
סופגניות מסביב לעולם של ביסקוטי. טעימות גם בלי קשר לקונספט | צילום: בועז לביא, אוכל טוב

      

טאטי - סופגניית באונטי

קונדיטוריית טאטי גם היא הלכה על מגוון מיוחד של טעמים, ורובם המכריע עשה לנו את זה בהחלט. סופגניית באונטי אחת ממש השאירה אותנו ללא מילים חוץ מ"יש עוד?". לא ברור לנו איך לא חשבו על השילוב הזה קודם, אבל טוב מאוחר מאשר אף פעם.

באותה נשימה אנחנו חייבים לציין את מילוי המלבי הלא מומלץ שהופיע השנה אצל לא מעט קונדיטוריות. ובכל זאת, הסופגניות של טאטי מעולות ובמחירים סבבה, גם למיוחדות.

מחיר: 5.9 שקלים לריבה, 6.9 שקלים לכל השאר.

טאטי. דרך השלום 53, גבעתיים; רחוב אברהם גירון 3, אזור התעשייה יהוד. טלפון להזמנות: 03-5392500.

סופגניות של טאטי
סופגניות של טאטי. הבאונטי הרג אותנו | צילום: דניאל לילה, אוכל טוב

מתוקה - סופגניית תות סברינה 

קודם כל, חשוב לציין שסופגניות מתוקה עמדו במבחן הזמן: שילוב של יום עמוס במיוחד בסופגניות עם חנוכת בית מאולתרת שנקבעה לערב הביא לכך שהסופגניות נשארו באריזתן שלוש שעות. ובכל זאת – הן היו מהטעימות שבדקנו, הבצק עמד ביותר מכבוד בהמתנה והמילויים היו נהדרים. במתוקה מציעים מגוון סופגניות עם קונפיטורות פרי שונות, שזה כבר מבורך, אבל אנחנו אהבנו במיוחד את סופגניית התותים מסדרת "הביס המושלם". מדבר בסופגנייה חתוכה כמו סנדוויץ' במילוי ריבת תות, קרם וניל ופרוסות של תותים טריים. מרענן, כיפי ומצדיק את המאמץ. 

מחיר: 5.5 שקלים לסופגניית ריבה, 8.5 לסופגנייה מיוחדת, 22 שקלים למארז 4 סופגניות ריבה.

מתוקה. הזמנות און ליין בחנות האינטרנטית של מתוקה רומסרוויס, או בסניפים.

סופגניות של מתוקה
סופגניות של מתוקה. עשו כבוד לריבה | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב

פיס אופ קייק - סופגנייה עם שוקולד

כל מה שקיבלנו מפיס אוף קייק היה אחלה: סופגניות אפויות קטנטנות במבחר מילויים שגררו קריאות התפעלות משלל טועמים ששיקרו לעצמם שזה "מרזה", סופגניות קלאסיות וגם דונאטס טבעוניים שחוץ מטועמת בררנית אחת שזיהתה לטענתה טעם של תפוחי אדמה – כולם התקשו להאמין שמדובר במוצר טבעוני. אנחנו חיבבנו במיוחד סופגניית שוקולד פשוטה. הקרם היה בדיוק במידה המדויקת - גם בכמות וגם במתיקות - והבצק אוורירי וטעים.

מחיר: 5 שקלים לסופגנייה עם ריבה, 6 שקלים לסוגים אחרים, 39.9 למיקס של 9 סופגניות, 79.9 למארז של 11 סופגניות אפויות.

פיס אופ קייק. יהודה הימית 17, יפו; קינג ג'ורג' 46, תל אביב; יוסף לישנסקי 20, ראשון לציון; לבונטין 30 ואבן גבירול 54, תל אביב. טלפון רשתי: 1-700-551-110.

אין תמונה
סופגניות של פיס אוף קייק. יש גם ליין טבעוני ומוצלח

שמו - קרמל מלוח

הקונדיטוריה של מיקי שמו ידועה בחיבתה לסופגניות אקסטרים: במערכת נחתה הקופסה הכי מרשימה שקיבלנו, ועל אחת הסופגניות היתה אבקת זהב, לא פחות. המילויים כולם טובים, חומרי הגלם איכותיים והבצק טוב. ממליצים מאוד על המילויים העדינים יותר – הקרמל המלוח היה המוצלח מכולם ומוצלח בטירוף באופן כללי. פחות ממליצים על סופגניית הפאי לימון, שלא השתלבה עם בצק השמרים, הייתה מסורבלת ובעיקר עשתה לנו חשק לפאי לימון שבטח עושים אצל שמו נהדר.

מחיר: 5 שקלים לסופגנייה עם ריבה, 8 לקרמל מלוח, 10 שקלים לשלל מילויים ו-19 שקלים לסופגניית מון בלאן חגיגית.

להשיג ברשת קונדיטוריות שמו

סופגניות של מיקי שמו
סופגניות של מיקי שמו. חזק באקסטרים | צילום: דניאל לילה, אוכל טוב


בראון ו-BTW - סופגנייה עם קונפיטורת פטל 

הקונדיטוריה של בראון ו-Buy The Way מציעה מגוון מצומצם אך מצוין של סופגניות לחג. מדובר בסופגניות גדולות עם בצק אוורירי שאהבנו במיוחד במילויים של דואט שוקולד, ריבת תות, קרם מנגו וקונפיטורת פטל מושלמת, שגרמה לנו סופית להבין את ההבדל בינה ובין סתם ריבה. 

מחיר: 7 שקלים לריבה, 8.5 לקונפיטורת פטל ודואט השוקולד, 9 שקלים לקרם המנגו.

Buy The Way, צומת רעננה, על כביש 4, 09-7424600; כפר סבא, צומת רעננה כפר סבא צפון, 09-7446868.

בראון, ניסים אלוני 10 מתחם G, תל אביב, 03-5444024.

סופגניות של BUY THE WAY - בראון
סופגניות של בראון ו-BTW. לכו על קונפיטורת פטל | צילום: שי בן אפרים, אוכל טוב

שרון ורנה - סופגניית מרציפן 

מה שכבש אותנו בסופגניות של הקונדיטוריה שרון ורנה הוא הבצק, שהרגיש לנו ממש לא שומני, קליל, אוורירי - משהו בין לחמנייה לסופגנייה. המילויים התחברו אליו יפה. עפנו במיוחד על מילוי קרם מרציפן עם שבבי שקד קלוי מעל, אבל זה כנראה לאוהבי מרציפן בלבד. 

מחיר: 5 שקלים לסופגנייה עם ריבה, 8 למילויים מיוחדים.

שרון ורנה. המלאכה 4, פארק אפק, ראש העין, 077-2043060.

סופגניות של שרון ורנה
סופגניות של שרון ורנה. קסם בבצק | צילום: ינאי רובחה, אוכל טוב

נומילי - פרלינה אגוזי לוז 

קונדיטוריית נומילי מציעה סופגניות בגודל סבבה, בצק מצוין (מחמצת טבעית וחמאה) ומגוון שפוי של מילויים, אחד מהם כבש אותנו סופית: פרלינה אגוזי לוז. הוא היה כל כך טעים שמצאנו את עצמנו נוטשים סופגנייה אחרת באמצע, קורעים ממנה חתיכת בצק ומנגבים מעט מקרם האגוזים שנשאר על הצלחת. אותה סופגנייה מדוברת גם צופתה בברס מלמעלה, מה שהפך אותה לאחת הסופגניות האהובות של הטעימה כולה.

מחיר: 6-9 שקלים לסופגניה במגוון מילויים.

נומילי פטיסרי. סוקולוב 3, כפר סבא, 09-7662616; הבנים 14, הוד השרון, 09-7441920. 

סופגניות של נומילי
סופגניות של נומילי. קרם אגוזי לוז שאסור לפספס | צילום: פיני שניר, אוכל טוב

והנה עוד סופגניות ראויות לציון:

הסופגנייה עם ריבה הכי טובה: ברמן 
בסופו של דבר חנוכה זה עדיין סופגנייה עם ריבה אדומה ואבקת סוכר לבנה מלמעלה. אם נשים בצד את כל הקרמים והשיגועים, הסופגנייה עם ריבה של ברמן מנצחת. אם אתם בדרך להדלקת נרות מרובת משתתפים או סתם, כמונו, אוהבים סופגנייה עם ריבה - זו האחת בשבילכם. וגם המחיר מצטיין. 4.8 שקלים.

ברמן. גבעת שאול - בית הדפוס 26, ירושלים; מחנה יהודה - אגריפס 42, ירושלים; שכונת גאולה - מלכי ישראל 17, ירושלים; לחם הארץ - דרך בית לחם 51, ירושלים; רבי עקיבא 54, בני ברק. 

סופגניות של ברמן
סופגניות של ברמן. הריבה מסתתרת שם בצד, אבל היא מצוינת | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

האפויה הכי טובה: ג'ייקובס
השנה נתקלנו בכמה וכמה סופגניות אפויות. אז אנחנו יודעים, טיגון זה פחות בריא וגם יותר משמין אבל מצד שני - זה לא שמדובר כאן בפריכית עם קוטג', זו עדיין סופגנייה, אז למה לא ללכת עד הסוף? ברוב המקרים זה נכון, אבל ג'ייקובס הפתיעו עם סופגניות אפויות פשוט מעולות. הבצק נשאר כיפי ורך, המילויים מצוינים, ואם כבר מדברים - דווקא כל תוספות הקרם שלא ממש הסתדרו לנו בסופגניות מטוגנות השתלבו נהדר בבצק אפוי. מה למשל? סופגניית קרם קפה עם מרירות עדינה ונעימה, סופגנייה עם קרם פטיסייר ופירות העונה ועוד ועוד. 7 שקלים לסופגנייה עם קרם קפה או קונפיטורת תות, 10-13 למילויים נוספים. 

ג'ייקובס. איתן 1, קרית אונו, 03-5511333; החרושת 19, רמת השרון, 03-5491000.

סופגניות אפויות של ג'ייקובס
סופגניות אפויות של ג'ייקובס. פתאום כל הקרמים משתלבים מושלם | צילום: אסף אמברם, אוכל טוב

הלביבות הכי טובות: לחמים 
אין איך לסובב את זה, בניגוד לסופגניות, לביבות תפוחי אדמה כנראה תמיד ייצאו טוב יותר בבית, מהמחבת לצלחת. בלחמים החליטו לצאת בסדרת לביבות מיוחדות לחג שדווקא חורגות מהמיינסטרים: לביבות תרד וגבינות, לביבות תפוחי אדמה וכרשה ולביבות זוקיני, שמיר וצנוברים. פייר, היינו אוכלים אותן בכיף כל השנה, בלי קשר לחג זה או אחר. 42 שקלים למארז של 9 לביבות.

לחמים. החשמונאים 103 תל אביב, 03-5618111; שוק האיכרים המקורה, האנגר 12 נמל תל אביב; שוק הכרמל, הכרמל 11, תל אביב; שרונה מרקט; קניון עזריאלי (מול הסופר פארם); ובחנות החדשה באבן גבירול 125 - מדצמבר הקרוב. 

לביבות של לחמים
לביבות של לחמים. טעימות טעימות, עם החג ובלעדיו | צילום: דניאל לילה, אוכל טוב

המיוחדת הכי טובה: גרקו 
לא מעט קונדיטוריות הוציאו השנה גם טוויסטים חביבים שמתכתבים עם הסופגנייה הקלאסית. סופגניות ביס ללא מילוי עם סוכר גבישי, שילוב בין קרואסונים לסופגנייה ועוד ועוד. את המערכת כולה שבו הלוקומדס של גרקו. המסעדה היוונית מוכרת לכבוד החג סופגניות יווניות קטנות ללא מילוי, עם חור באמצע ודבש מסביב שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול. 39 שקלים ל-12 לוקומדס. 

גרקו. אורי צבי גרינברג 25, אזורי חן, תל אביב, 03-7411022. 

לוקומאדס
הסופגנייה היוונית שלי. לוקומדס מהגרקו | צילום: דן פרץ, אוכל טוב
>> מתכונים לסופגניות
>> ומתכונים ללביבות