הידיעה אתמול (ג') על הדולר שנמצא בשפל של 25 שנים מול השקל, ונסחר ברמה של 3.10 שקלים, גרמה לחובבי האופנה לפנות עוד מקום בארון, ולחובבות הגאדג'טים להתחיל לצחצח את כרטיסי האשראי.

הסיבה? מצד אחד גל עליות מחירים בארץ שלא מותיר מקום לספק - בחו"ל יהיה יותר זול. מצד שני, חגיגית הקניות הכי גדולה של השנה בפתח, שהיא כל כולה שיר הלל לפריטים במבצע שניתן לשלם עליהם במטבע זר, והכי חשוב: בזול יותר מבשנים הקודמות.

אבל האם באמת הטיימינג המושלם הוא סיבה מספיק טובה לפשוט על הקניונים הווירטואליים ולהזמין מכל הבא ליד? לא בטוח.

נתחיל בעובדות: הקורונה הביאה איתה שתי בעיות עיקריות שמשפיעות מאוד על מחירי הפריטים שיש כיום למכירה. הבעיה הראשונה היא מחסור בחומרי גלם. עצם העובדה שמפעלים שלמים עבדו ב-30 אחוזים מהתפוקה היומית במשך חודשים רבים, בגלל סגרים וצמצום הזמנות, השאירה את אותותיו גם לאחר מכן, ומפעלים גדולים מתקשים לחזור לייצר את הכמויות אליהם הורגלו לפני הקורונה.

ברגע שיש מחסור בחומרי גלם, אוטומטית כל פס הייצור מתעכב, מה שמוביל למחסור מורגש בחנויות. תשאלו למשל את הירוקי טוטוקי, סמנכ"ל הכספים של חברת סוני, שנאלץ להודות, בצעד מאוד חריג, שהמחסור בפלייסטיישן 5 לא צפוי להסתיים בחודשים הקרובים, גם אם ייצרו עוד ועוד קונסולות, בגלל שפשוט חסרים להם שבבים.

כאן נכנסים לתמונה הקמעונאים, שמזהים את המחסור בפריטים מצד אחד, ואת הביקוש ההולך וגובר מצד שני ומעלים מחירים. אם נחזור לדוגמת הפלייסטיישן 5, מוצר מותרות לכל הדעות, תגלו שאנשים היו מוכנים לשלם עליו גם כפול ממחירו המקורי, העיקר לצלם לסטורי שגם להם יש מכשיר כזה. הדוגמא הזו היא אולי קצת מנותקת מהמציאות היומיומית של רובינו, אבל המסר ברור: אין היצע אבל יש ביקוש - המחיר עולה.

לצערנו, עליית המחירים לא עוצרת אצל העשירים. אתמול, למשל, הודיעו טחנות הקמח ליצרניות ולמשווקים, שהם נאלצים להעלות את מחירי הקמח. הסיבה כפולה: מחסור עולמי בחיטה שנובע מבעיות אקלים ומבעיות מיסוי של רוסיה- יצרנית הקמח הגדולה בעולם, אבל הבעיה היותר גדולה שבגללה החיטה, ושאר המוצרים בסופר שלכם מתייקרים, היא בעיית השילוח.

המשלוחים מתייקרים ומתעכבים

כיום הבעיה הכי גדולה שמתמודדים עימה בארץ, אבל גם בעולם, הם פקקי ענק גם בכניסה לנמלים של ספינות שמחכות שיפרקו אותם מהסחורה.

אם עד הקורונה 90 אחוזים מהסחורות היו מגיעות דרך הים, עכשיו המחסור בעובדים ושטחי אחסון מביא לכך שאוניות שלמות עומדות בים ומחכות לתורן להיפרק. בגלל שהנמלים לא עומדים בעומס, האוניות, שמתעכבות, מקבלות קנס. אם נחזור לחיטה, כשפריקת אוניה קטנה יחסית עם דגן אורכת חודש וחצי, במקום עד שלושה ימים - הקנס המשולם לחברת הספנות מחו"ל (שספק אם תסכים להבא להחכיר אוניות לישראל), מגיע ל-900 אלף דולר. לפעמים יותר ממחיר הסחורה עצמה.

אז מה עושים היבואנים, חוץ מלגלגל את הקנסות האלה על הצרכנים? מי שיכול עובר לשילוח אווירי. זה שעד עכשיו היה שמור לחבילות שלכם מעלי אקספרס.

לפני שבועיים סיקרנו כאן ב-mako את הבעיות שיש כבר היום, עוד הרבה לפני תחילת הסיילים, עם עיכובים בהגעת החבילות בנתב"ג. במסופי המטענים בנמל התעופה יש שתי החברות הפועלות בתחום. כל חברות עמילות המכס, השילוח והבלדרות עובדות איתן, והן מודות שהן קורסות מהעומס. התוצאה- כבר עכשיו, עוד לפני שהתחילו בכלל החגים, אנשים שמתלוננים שהחבילות לא הגיעו.

"אנו נכנסים לעונת קניות בה מחירי המוצרים גבוהים משמעותית בהשוואה לשנים קודמות. כך שאיננו בטוחים כלל כי ההתחזקות האחרונה של השקל תורגש בפועל בכיס של כולנו"

גם הכלכלנים מזהירים מפני המחירים בישראל אבל לא סבורים שהתחזקות השקל תוזיל את עלויות הקניות בחו"ל. "התפיסה הרווחת היא שהתחזקות השקל צפויה להוזיל לנו את סל הקניות שלנו לקראת חודש הקניות", אומר גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות. "אני ניאלץ לצנן מעט את האווירה – אנו נמצאים בתקופה של משבר חסר תקדים בשרשראות האספקה העולמיות וזאת בשילוב עם משבר אנרגיה מתפתח. אינפלציית המוצרים בכל העולם מזנקת בשל הן הביקוש הגבוה והן בשל המחסור בחומרי גלם. אנו נכנסים לעונת קניות בה מחירי המוצרים גבוהים משמעותית בהשוואה לשנים קודמות. כך שאיננו בטוחים כלל כי ההתחזקות האחרונה של השקל תורגש בפועל בכיס של כולנו".

פלייסטיישן 5 (צילום: ארתור פוגוסיאן)
פלייסטיישן 5. אל תצפו שאחד כזה יגיע אליכם בקרוב | צילום: ארתור פוגוסיאן

 המומחים מתעקשים, הסיילים בחו"ל יהיו שווים

אז מצד אחד יש עלויות במחירי המוצרים, ועלייה במחירי השילוח. מצד שני עומדים המומחים לקניות אונליין בארץ, אלו שמרגישים כל תנודה בשוק, יודעים בשניות האם מוצר שווה או לא, ומתעדכנים על מבצעים עוד הרבה לפני שהם מתרחשים ומתעקשים: אל תוותרו על ההזמנות מחו"ל.

"נכון שיש מחסור עולמי במוצרים, אבל בגלל שבחו"ל יש הרבה יותר כוח קנייה מאשר בארץ - הקמעונאים שם יכולים ללחוץ יותר במחיר", אומרת מעיין פרילוק, בעלת קבוצת הצרכנות ליידי חיסכון. "אם נתייחס למוצרי חשמל - את זה כנראה ישתלם יותר לקנות בארץ מכיוון שהחשמל באמזון בארצות הברית לא מתאים לחשמל בארץ, ואילו מאמזון באירופה לא שולחים חינם לישראל ועלויות השילוח יקרות מאוד. יחד עם זאת יהיו הרבה מוצרים שכנראה ישתלם להביא מחו"ל: קודם כל ביגוד, במיוחד מותגים כמו צ'מפיון, אלו יוגה וטומי הילפיגר המחיר זול בהשוואה לארץ באופן מובהק. חוץ מזה משתלם להזמין גם צעצועים, מוצרי תינוקות, טלפונים וטאבלטים, ומוצרים לבית.  כאן יתכן ונראה מחירים זולים יותר מאשר בארץ".

"ביגוד, במיוחד מותגים כמו צ'מפיון, אלו יוגה וטומי הילפיגר זול בהשוואה לארץ באופן מובהק. חוץ מזה משתלם להזמין גם צעצועים, מוצרי תינוקות, טלפונים וטאבלטים, ומוצרים לבית" 

יניב פורת, הבעלים של אתר וקבוצת הצרכנות ALIBUY, לא מסכים עם הקביעה של פרילוק לגבי מוצרי החשמל. "אמזון ארה"ב מאפשרת כרגע משלוח חינם בקנייה מעל 45 דולרים. לכן הקביעה שמחירי השילוח ייקרו משמעותית את הקניות לא רלוונטית", הוא מסביר. "לגבי מוצרי חשמל, צריך להשוות נקודתית כל מוצר שרוצים לקנות למחיר שלו בארץ. האבסורד הוא שמדינת ישראל כל כך יקרה שמיקסר מגרמניה שעולה 200 אירו, ומחיר השילוח שלו הוא 150 אירו - עדיין יהיה יותר זול מהמחיר של אותו מיקסר בארץ. אני לא אומר שבכל המקרים תקנו בחו"ל, אבל גם עם עלויות השילוח גבוהות - ברוב המוחלט של המקרים עדיין שווה להזמין משם".

שחיתות בנמל (צילום: יח"צ נמל אשדוד)
נמל אשדוד. יותר משמעותי מהמבצעים של אמזון | צילום: יח"צ נמל אשדוד
רוצים להשוות מחירים? היכנסו ל-SHOP5 ותוכלו לרכוש את כל מה שבטופ בצורה בטוחה וחכמה >>

אתה רואה את ההתייקרות המשלוחים?
"דווקא לאחרונה מחירי השילוח באמזון בריטניה, גרמניה, צרפת, ואיטליה הוזלו. אם לפני 3-4 חודשים עלויות השילוח היו מטורפות, אני רואה בהחלט התמתנות במחירים".

רק באמזון יש שילוח חינם כרגע מעל סכום מסוים?
"ממש לא. יש עוד אתרים. אסוס לדוגמא מאפשר משלוח חינם בקנייה של מעל 35 פאונד. בעלי אקספרס יש טווח ענק של קטגוריות שאפשר להזמין עם משלוח חינם או דולרים בודדים, אתר THE HUT הבריטי שולח בחינם בקנייה מעל 50 פאונד. בעצם מה שאנחנו רואים שהסחר המקוון היום לא כולל רק שני אתרים, אלא עשרות אתרים והתחרות עדיין גדולה. בטח בהשוואה למחירים בישראל".

השורה התחתונה כאן כפולה: קודם כל בניגוד לשנים קודמות, אל תזמינו לשם ההזמנה, אל תזמינו כי מצאתם מבצע שלעולם לא יחזור (רמז, הוא תמיד חוזר), אלא תזמינו רק מה שאתם צריכים באמת. כי להזכירכם - המחירים אומנם עולים, אבל המשכורת שלכם לא.

מהצד השני, תעשו סקר שוק. יש מוצר שאתם משתמשים בו בקביעות ומצאתם אותו בזול בחו"ל - עדיף שתמלאו את המזווה, כי אין לדעת מה יקרה למחיר בהמשך. באשר למוצרי החשמל היקרים עדיף לחכות. כי מעבר להרי החושך, בסוף דצמבר, גם בישראל חותכים מחירים לקראת סוף השנה, וכאן תקנו מוצר שלפחות יש עליו אחריות, גם אם הוא מעט יותר יקר.