חרף ההבנה שממ"ד הינו אמצעי מרכזי וקריטי למיגון תושבים מפני איומי רקטות וטילים – הבנה שהתחדדה לנוכח מתקפת ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" שפרצה בעקבותיה – בתים רבים בישראל חסרים את הפונקציה מצילת החיים הזו. בזמן שמשגרי הרקטות של ארגון הטרור הצפוני כבר מחממים מנועים לקראת מערכה אפשרית מול צה"ל, על כולנו לשאול את עצמנו האם העורף ערוך ומוכן להתמודדות עם ירי טילים מאסיבי.

תשובתו של עו"ד אבי ששו לשאלה הזו הולכת לאכזב אתכם. לדבריו, ישראל ממש לא ערוכה מבחינת הגנת העורף להתמודדות עם ירי רקטי לשטחיה. זה נכון אמנם שגם בבניינים ישנים קיימים לפעמים מקלטים משותפים, אך האם זו אלטרנטיבה ראויה שדייר המתגורר בקומה רביעית ייאלץ לרדת ולעלות פעמים רבות ביום כדי 'לזכות' למרחב מוגן?

איך קורה שאחרי כל-כך הרבה שנות מלחמות וטרור ישראל לכאורה טרם השכילה להציב את נושא ההתחדשות העירונית בכלל ומיגון הבתים בפרט על סדר היום שלה? כרגיל, התשובה לכך טמונה בענייני כספים וכדאיות כלכלית.

כלומר, יזם ששוקל לבצע התחדשות עירונית באזור מסוים צריך לבדוק האם הפרויקט רווחי מבחינתו. אחרי הכול מדובר בבעל עסק שיעשה את עבודתו רק אם העניין כדאי עבורו. צריך להבין שהתחדשות עירונית היא תהליך ארוך ומסועף שמטיל על היזם חובות כבדות משקל כמו מימון מגורים חלופיים לבעלי הדירות בתקופת העבודות (במקרה של פינוי-בינוי) ומתן ערבויות – וזה עוד לפני שראה אגורה שחוקה מהעסק.

לצד זאת, חשוב להבין שגם לבעלי הדירות חלק לא מבוטל בעיכוב תנופת הבנייה הממוגנת. מטבע הדברים, דיירים נוטים לראות את טובתם האישית ולהתנגד לפרויקט מטעמים אינטרסנטיים צרים. בהקשר לכך יש לתהות האם תוספת של מטר או שניים בדירה החדשה עדיפה על-פני מיגון עשרות או מאות תושבים מפני רעידות אדמה וטילים, ונדמה שהתשובה ברורה.

האם קיים פתרון חלופי למיגון תושבים מלבד הממ"ד או שלנצח נגזר עלינו לתלות את יהבנו בקוביית הבטון המחוזקת? מוזמנים להאזין לתובנות בנושא >>

עו"ד אבי ששו עוסק בנדל"ן והתחדשות עירונית

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.