דמיינו לכם את הסיטואציה הבאה: אתם נוהגים ברכב, שומעים מוזיקה טובה, הרוח מבחוץ מלטפת את שיערכם, כשלפתע – בלי הכנה מראש – אתם שומעים קול בוקע ממגפון: "הונדה, עצור בצד". הדופק עולה מ-60 ל-200 ואתם כבר חושבים על ההוצאות החודשיות, אליהן יצטרף בדקות הקרובות דו"ח תנועה. אבל האם כל מפגש עם שוטר חייב להסתיים בהרשעת הנהג?

לצורך בירור השאלה שוחחנו הפעם עם עו"ד ערן דמרי, המתמחה בדיני תעבורה. אולי תופתעו לגלות, אבל מהשיחה אתו למדנו על דרכים פשוטות יחסית שבאמצעותן אפשר להינצל מדו"ח, או לכל הפחות להקטין את הסיכוי לקבלו. כך למשל, השוטר עצר אתכם ושאל "אתה יודע כמה נסעת?". אפשר לענות על השאלה גם בלי לפרט בפניו את המהירות המדויקת בקמ"ש. אגב, זה תופס גם לגבי אלכוהול. נשאלתם "אתה יודע כמה שתית?", השיבו "שתיתי את הכמות המותרת בחוק".

אוקיי, הבנו איך לדבר עם השוטר, אבל מה לגבי שאר מאפייני האינטראקציה? האם מותר לצלם אותו? לדרוש ממנו להזדהות? אז ראשית ננפץ לכם מיתוס – אין שום איסור לצלם שוטר כשהוא בתפקיד! אם אין לכם מצלמה ברכב, זה לגיטימי לחלוטין לקחת את הנייד ולהתחיל לצלם. השוטר דואג לאסוף ראיות באמצעות מצלמת הגוף שלו, ואין שום סיבה שהנהג יישאר ללא ראיות משלו וייאלץ לעשות שמיניות באוויר כדי להגן על עצמו. דבר נוסף שמותר לכם לעשות הוא לבקש מהשוטר להזדהות באמצעות תג, גם כשהוא על מדים.

מיתוס נוסף שראוי להוריד מהפרק הוא בקשת סליחה מהשוטר בתקווה שהוא יוותר לכם על הדו"ח. תשכחו מזה, זה כבר לא עובד. כפי שאמרנו, השוטרים היום נושאים מצלמות על גופם וכל שנייה מהשיחה עם הנהג מתועדת. איזה שוטר ירשה לעצמו לוותר על דו"ח מוצדק כשהוא מצולם ומוקלט?

מתי שוטר יכול לבצע חיפוש? האם מותר לו להחרים לי את מצלמת הרכב? איך מתמודדים עם האשמות שמקורן במכשירי אכיפה אלקטרוניים?

עו"ד ערן דמרי והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
עו"ד ערן דמרי והמגישה טלי מץ | צילום: פסקדין

הנסיעה הבאה שלכם יכולה להיות רגועה יותר אם תקדישו כמה דקות מזמנכם ותאזינו לפרק >>

עו"ד ערן דמרי עוסק בתעבורה

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.