רכישת נדל"ן, לא משנה היכן, היא עסקה מורכבת המחייבת ליווי משפטי צמוד. בשנים האחרונות, על רקע צפיפות האוכלוסין בערי המרכז ועליית מחירי הדירות שפשוט אינה פוסקת, ישראלים רבים בוחרים להשקיע את כספם ברכישת נדל"ן ביהודה ושומרון – וזאת לאו דווקא מטעמים אידיאולוגיים. אלא שלצד הפיתוי בקניית קרקע זולה, הכסף של הרוכשים עומד מול סכנות כבירות.

כיצד עסקה לרכישת נדל"ן ביהודה ושומרון מתבצעת? לצורך מענה על השאלה שוחחנו עם עו"ד אבינעם גואלמן שעוסק בדיני מקרקעין ובעל ניסיון ייחודי בעסקאות נדל"ן ביהודה ושומרון. 

כדי להבין את השוני שבין עסקת נדל"ן רגילה לכזו המבוצעת ביהודה ושומרון נצטרך ללכת אחורה בזמן להיסטוריה של ארץ ישראל. בשלב מסוים שלטו כאן, כידוע, הטורקים, כאשר לאחר סוף המנדט הבריטי ועד למלחמת ששת הימים מי ששלט ביהודה ושומרון הייתה ירדן. גם הטורקים וגם הירדנים בתקופת שלטונם חוקקו חוקים מסוימים ביחס לקרקעות יהודה ושומרון.

אם נוסיף לזה את שלטון ישראל מאז 1967 והחלת חלק מחוקי הכנסת על האזור, הרי לנו מתכון לסלט שלם. בנוסף חשוב להבין שמדובר בקרקעות שלרובן אין רישום מסודר בטאבו – מה שנקרא בעגה המשפטית "מקרקעין לא מוסדרים" – כך שאי אפשר פשוט להוריד נסח טאבו מהאינטרנט ולראות מי הבעלים שממנו אפשר לקנות.

אז איך בכל זאת אפשר לרכוש בבטחה קרקע ביהודה ושומרון? חשוב להיות מלווים בעורך דין שמתמחה בנישה של עסקאות נדל"ן בשטחים ולשים לב למאפיינים הייחודיים של העסקה. אחד הבולטים שבהם הוא, למשל, הרצון של בעלי קרקעות פלסטינים לקחת את הכסף ולברוח לפני שיתגלה שמכרו קרקע ליהודי.

מענה לסיטואציה הזאת עשוי להיות, מטבע הדברים, הקמת מנגנון שיבטיח את העברת כספנו למוכר בד בבד לקבלת הקרקע. לקבלת טיפים חשובים נוספים לביצוע עסקת נדל"ן בטוחה ביהודה ושומרון, לחצו על אחד הקישורים והאזינו לפרק המלא >>

עו"ד אבינעם גואלמן עוסק במקרקעין ונדל"ן

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.