הסיפור של איציק סעידיאן שהצית עצמו כמחאה על הטיפול בחיילים נפגעי פוסט-טראומה (PTSD) העלה את הנושא למודעות.

לדברי עו"ד אורי צפורי, המתמחה בתביעות נכות נגד משרד הביטחון, נכי צה"ל ומשפחות שכולות, המקרה של סעידיאן גם הזיז משהו אצל קצין התגמולים במשרד הביטחון, והיום חיילים יכולים לקבל הכרה תוך ימים ספורים מרגע התביעה, בהשוואה לזמן המתנה שיכול היה להגיע ללמעלה משנתיים לפני המקרה של סעידיאן.

עם זאת, עדיין לא פשוט לקבל הכרה בפוסט-טראומה.

בשונה מתביעת נכות מול ביטוח לאומי, בהן מספיק שהתובע סובל מנכות בשביל לקבל הכרה ותגמולים מהמדינה, בתביעת נכות של נכי צה"ל לפי חוק הנכים צריך להוכיח גם קשר סיבתי כלומר שהנכות נגרמה עקב השירות הצבאי מה שהופך את התהליך ליותר מסובך ופחות נעים.

בנוסף, הנושא של פוסט-טראומה הוא ייחודי בכך שהתביעות להכרה בנכות זו מוגשות בדרך כלל שנים רבות לאחר האירוע שגרם לפגיעה.

הסיבה לכך היא שההפרעה מתאפיינת בהתפרצות מאוחרת לפעמים 10 שנים ויותר אחרי האירוע הטראומטי וגם לאחר ההתפרצות לוקח לנפגעי פוסט-טראומה זמן להבין שהם סובלים מבעיה, להודות בחולשה, ולהבין שהיא לא תחלוף בקלות ועליהם לחשוף אותה כדי לקבל עזרה.

בשלב הזה התובע נדרש להוכיח שבאמת היה אירוע כזה, שהוא השתתף בו, שאותו מקרה גרם לו לטראומה ושהנכות שממנה הוא סובל היום קשורה לכך.

העובדה שהתביעה מוגשת אחרי כל כך הרבה זמן גם מעוררת ספקנות ותהיות, שמא אירועים אחרים שקרו בחלוף השנים אחרי השירות הם הגורם לפוסט-טראומה.

כאמור, במשרד הביטחון הפיקו לקחים מאז מקרה סעידיאן. היום, כדי לקצר את התהליך לקבלת הכרה צריך להוכיח אירוע טראומתי מובהק, להביא עדות תומכת של אדם נוסף שהיה באירוע ולצרף אבחנה מהימנה של PTSD.

כמו כן, הוקם מוקד "קשר עד" שמסייע באיתור עדים לאירוע כדי להוכיח את החלק העובדתי.


 

האזנה נעימה! 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.

 

פסק דין (צילום: פסק דין)
צילום: פסק דין