בואו נודה על האמת, רבים מאתנו לוקים באופטימיות יתר כשחושבים שהזדקנות פירושה בעיקר לשחק עם הנכדים ולטייל מסביב לעולם. זה אמנם יכול להיות נכון, אבל המציאות מראה שלצערנו רבים אינם מגיעים לגיל השלישי בקו הבריאות. למרות זאת, שאלות כמו "מי ידאג לכספים שלי אם אהיה דמנטי?" או "איזה רכוש אשאיר לילדיי?" פחות מעסיקות את הצעיר הממוצע.

על אף ההדחקה המובנת של נושאים שקשורים במחלות או במוות, חשוב להיערך למצבים הללו מבעוד מועד. אם תשאלו את עו"ד ניסן קזיוף, ראוי להיערך לגיל השלישי כבר מגיל 18.

איך עושים את זה? בגדול ישנם שלושה מסמכים מרכזיים שחתימה עליהם כבר בגיל צעיר ובמצב קוגניטיבי צלול, עשויה לתת לאדם שקט נפשי בהמשך חייו. הראשון הוא ייפוי כוח נוטריוני. מסמך זה מאפשר לאדם למנות מיופה כוח לצורך שלל נושאים, והתנאי היחיד הוא שצריך לחתום עליו מול נוטריון. רוצים למנות אדם שיהיה מוסמך לטפל, למשל, בכספים שלכם? זו הדרך לעשות זאת. ואולם תוקפו של ייפוי הכוח בא לסיומו ככל שמייפה הכוח מאבד את כשירותו. 

כאן נכנס לתמונה ייפוי הכוח המתמשך, שמאפשר לאדם להחליט את מי הוא מעוניין למנות כאחראי על ענייניו הרפואיים, הכספיים והאישיים בתקופה שבה קולו לא יוכל להישמע. בניגוד למסמך הנוטריוני, ייפוי הכוח המתמשך תקף לתמיד, כל עוד מייפה הכוח לא הודיע אחרת.

המסמך השלישי הוא צוואה, שכידוע נכנסת לתוקף אחרי שהאדם מסיים את חייו וקובעת למי ובאיזה דרך יחולק רכושו של הנפטר. חוששים לחתום על מסמך שקשור במוות? כדאי שתדעו כי בהתאם למסורת צוואה היא סגולה לאריכות ימים!

אבל מה קורה אם לא עושים צוואה או ייפוי כוח מתמשך? ואיזה עורך דין מוסמך לערוך את המסמכים?

התשובות לשאלות אלה ואחרות בפודקאסט. האזנה נעימה.

עו"ד ניסן קזיוף עוסק בדיני משפחה

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.