דרך חלוקת הרכוש בקרב זוגות נשואים במקרה של פרידה היא ברורה: בגדול, מרגע שהחתן שובר את הכוס חלות על הזוג הטרי הוראות חוק יחסי ממון שקובעות כי בגירושים הם יתחלקו חצי חצי ברכוש שצברו יחד.

אלא שכיום ב-2024 קיימות תצורות זוגיות רבות ומגוונות, ויש זוגות רבים שבוחרים לא להתחתן. מכאן השאלות איזה משטר רכושי חל עליהם בפרידה והאם קיימת דרך כלשהי להגדיר מראש את חלוקת הרכוש במקרה שהזוגיות תסתיים.

עו"ד סנאית מרקוביץ' המתמחה בדיני משפחה, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, מסבירה שבניגוד לזוגות נשואים, העולם של ידועים בציבור הוא הרבה פחות ודאי בפן הרכושי, ולכן יש חשיבות רבה לתכנון מקדים.

הנה דוגמה להמחשת הדברים: גבר ואישה ניהלו זוגיות ארוכת שנים ללא חתונה. בשלב מסוים האישה חלתה ובן-זוגה סעד אותה. בסופו של דבר היא נפטרה, כאשר בשלב חלוקת הירושה נתקל בן-הזוג המסור במשפחתה של זוגתו אשר טוענת כי לא מגיע לו דבר מהעיזבון שלה. מבחינה "יבשה" הם אולי צודקים, אבל האם זה המצב הרצוי? ברור שלא.

מסיבה זו רצוי מאוד שידועים בציבור ידאגו לחתום על שני מסמכים קריטיים עבור "היום שאחרי": האחד, הסכם חיים משותפים שמאפשר לבני הזוג לקבוע כיצד רכושם יחולק במקרה של פרידה; והשני, צוואה שבמסגרתה ניתן להעניק לבן הזוג שכנגד נתח מהירושה.

בשלב זה מציעה עו"ד מרקוביץ' לחתום על מסמך שלישי וחשוב לא פחות: ייפוי כוח מתמשך. לדבריה, חתימה על שלושת המסמכים הללו עשויה להנמיך משמעותית את הסיכון שאחרי אירוע מכונן כמו פרידה, ירידה בכושר הקוגניטיבי או מוות, ינוהלו מלחמות משפטיות קשות ויצריות סביב הרכוש.

תכנון מקדים לעתיד הוא נושא מהותי וחשוב לכל אדם, ובמיוחד עבור ידועים בציבור.

מוזמנים להאזין לפרק >>

עו"ד סנאית מרקוביץ' עוסקת בדיני משפחה

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.