כשאתם שומעים את המונח "תאונת עבודה", מה האסוציאציה הראשונית שעולה לכם בראש? אם חשבתם על שבירת רגל של עובד בנפילה פתאומית או פגיעה באצבע ממגרסה משרדית אתם בכיוון הנכון, אבל רבים אינם יודעים שהחוק מגדיר כ"תאונת עבודה" גם פגיעות בעלות אופי מתמשך כדוגמת חשיפה לרעש או חומרים מסוכנים שלאורך זמן גורמות לנזק בלתי הפיך כמו פגיעה בשמיעה או התפרצות של סרטן.

בטח אתם שואלים את עצמכם מה לגבי התיישנות? הרי רוב התביעות האזרחיות מתיישנות אחרי שבע שנים. אם העובד גילה על המחלה אחרי 20 שנות עבודה, האם הוא עדיין יכול לתבוע להכיר בה כתאונת עבודה? עו"ד איתי גלסברג המתמחה בתחום תאונות העבודה מסביר שכן. לדבריו, חלוף הזמן כשלעצמו אינו מהווה מכשול בהגשת התביעה, אלא לכל היותר פוגם ביכולת של העובד להוכיח את החשיפה לתנאי עבודה מזיקים.

בנוסף חשוב לדעת, שלצד מחלות המקצוע שהוסדרו בחוק קיימת מסגרת פסיקתית להכרה בפגיעות מתמשכות בעבודה, ששמה "מיקרוטראומה". מדובר בסדרת פעולות חוזרות ונשנות בעבודה שכל אחת בפני עצמה לא פוגעת בעובד, אלא שהצטברותן לאורך שנים מביאה לפגיעה. המשל לכך הוא טפטוף מים על סלע, כשאין בכוחה של טיפה בודדת ליצור חור בסלע ואולם טפטוף הנמשך לאורך שנים מסוגל לבצע זאת. לכן גם פגיעה מסוג מיקרוטראומה נחשבת לתאונת עבודה.

מבחינת ההליך המשפטי, תחילתו בהגשת תביעה לביטוח לאומי כאשר במידה והיא נדחית – ניתן לערער עליה באמצעות הגשת תביעה לבית הדין לעבודה. ההליך בבית הדין מורכב משני שלבים: האחד, הוכחת תנאי העבודה המזיקים. אם השופט משתכנע שיש לעובד "קייס" עוברים לשלב השני, בו ממונה מומחה רפואי לצורך בחינת הקשר שבין תנאי העבודה לתחלואת העובד.

אבל רגע, אם נניח עובד שמעשן כבד טוען שמחלת הסרטן התפרצה אצלו בגלל תנאי עבודה מזיקים – יש לו סיכוי בביטוח לאומי או בבית המשפט? ומה לגבי פגיעה נפשית, האם גם היא יכולה להיות מוכרת כתאונת עבודה?

עו"ד איתי גלסברג והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
עו"ד איתי גלסברג והמגישה טלי מץ | צילום: פסקדין

התשובות לשאלות אלה ואחרות בפרק המיוחד שהכנו עבורכם. האזנה נעימה >>

עו"ד איתי גלסברג עוסק בנזקי גוף ותאונות

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.