אופניים וקורקינטים חשמליים נכנסו לחיינו בשנת 2010 ומאז השימוש בהם רק הולך וגדל. אין כמעט רחוב שתלכו בו היום ולא תתקלו בכלים האלה, שלרוב רכובים על-ידי נערים וצעירים אשר ספק אם מחזיקים ברישיון נהיגה. אם נוסיף נתון למשוואה – התערבות של רוכבים רבים במנוע כך שהוא יוכל לעבור את המהירות התקנית, 25 קמ"ש – הנה לכם מתכון לתאונה. אבל האם באמת יש להתייחס לתאונה שבה מעורבים אופניים חשמליים כ"תאונת דרכים", על כל המשתמע מכך?

התשובה לשאלה זו טמונה בהגדרת "רכב מנועי" לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ("הפלת"ד"). ככל שאופניים חשמליים נחשבים ל"רכב מנועי", ממילא חל עליהם חוק הפלת"ד והרוכב נכנס לגדרי הפיצוי המיטיבים לנפגעי תאונות דרכים. אלא שלפני כשלוש שנים נפל דבר בהקשר הזה, כשבית המשפט העליון הכריע כי אופניים חשמליים אינם נחשבים ל"רכב מנועי". על ההשלכות הדרמטיות ומרחיקות הלכת שיש לקביעה זו במקרה של תאונה שוחחנו עם עו"ד סנאית מרקוביץ' העוסקת בדיני נזיקין וביטוח.

השלכה אחת הינה במקרה של תאונה עצמית. דמיינו לכם צעיר שנוסע עם אופניו החשמליים לערוך קניות כשלפתע הוא מתנגש בעמוד חשמל, מוטח בעוצמה לכביש ונפצע קשות בראשו. ממי ייפרע הצעיר בשל נזקיו? מביטוח חובה או מקרנית אי אפשר, כי חוק הפלת"ד אינו חל. ממזיק כלשהו גם לא ניתן שכן מדובר, כאמור, בתאונה עצמית. כל עוד לא מדובר בתאונת עבודה אין זכאות גם לביטוח לאומי. מהרשות המקומית אולי ניתן יהיה לקבל פיצוי כלשהו, אך זאת רק במידה שיוכח כי מפגע כלשהו, כמו כתם שמן, הוביל לאיבוד שליטה ולהתנגשות.

כך או אחרת, אפשר לראות שהמצב המשפטי הקיים עלול להכניס רוכבים רבים שהפרוטה לא בהכרח מצויה בכיסם, להתמודדויות רפואיות וכלכליות כמעט בלתי אפשריות. דוגמה נוספת לבעייתיות שנוצרה מפסיקת העליון היא תאונה בה מעורבים אופניים חשמליים והולך רגל. אם האחרון ירצה לקבל פיצוי על נזקיו, צפוי לו הליך משפטי ארוך ומורכב בו יידרש להוכיח את אשמתו של הרוכב בקרות התאונה. זאת, בניגוד לתאונת דרכים רגילה שבה אחריות המבטח היא אוטומטית, ואינה תלויה באשם.

עו"ד סנאית מרקוביץ' והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
עו"ד סנאית מרקוביץ' והמגישה טלי מץ | צילום: פסקדין

אז מה עושים? האם הגיע הזמן שהמחוקק יגיד את מילתו בנושא? ומהו הנתון העגום שסיפק כירורג בחדר טראומה באחד מבתי החולים בארץ, לגבי כמות הפצועים היומית מתאונות אופניים חשמליים? האזינו לפרק המלא >>

עו"ד סנאית מרקוביץ עוסקת בנזקי גוף ותאונות

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.