מי מאתנו לא נעצר פעם על ידי שוטר או קיבל 'פלאש' במצלמת תנועה עקב נהיגה במהירות מעל המותר? רוב הנהגים בסיטואציה הזו יתמקדו בקנס הנכבד שעליהם לשלם. אלא שמלבד הקנס הכספי, לרוב רובן של עבירות התנועה נלוות גם נקודות, וממש לא כדאי להתעלם מהן.

כדי להבין את שיטת הניקוד הסבוכה הזמנו הפעם את עו"ד ערן דמרי שמתמחה בדיני תעבורה. כבר בתחילת השיחה הוא מבקש לנפץ מיתוס ואומר כי בניגוד לתפיסה הרווחת, הנקודות אינן נמחקות לעולם. מודים שגם אנחנו הופתענו.

לגופו של עניין, שיטת הנקודות עובדת בצורה הדרגתית כך שהסנקציה על צבירתן הולכת וגוברת. כלומר, אם נהג קיבל עד 12 נקודות הוא לא צפוי לסנקציה כלשהי (מלבד הקנס). לעומת זאת, אם מדובר בעבריין תנועה שצבר לחובתו כבר 36 נקודות – הוא ייענש בשלילה. מיותר לציין שעבור אנשים מסוימים רכב הוא כמו חמצן לנשימה, כך שמדובר בענישה משמעותית שעשויה ליפול עליהם כרעם ביום בהיר.

טיפ הזהב בהקשר הזה הוא פשוט: לא להתעלם משיטת הנקודות. אם תתעלמו, היא תגיע אליכם בדלת האחורית ותשבש את חייכם. לא בטוחים כמה נקודות צברתם? היכנסו לאחד מסניפי סופר-פארם, גשו למכונת ה'רישיומט' ותמורת שקלים בודדים תקבלו דו"ח מסודר ממשרד הרישוי שייתן לכם תמונת מצב עדכנית.

עו"ד ערן דמרי והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
צילום: פסקדין

חשוב להבין שאם חלפו 90 הימים שניתנו לנהג כדי לערער על הדו"ח, הדרך להתמודד עמו הופכת לקשה עד בלתי אפשרית, והנקודות על העבירה ייצברו בכל מקרה. אמנם גם במקרה כזה אפשר ורצוי לפנות לעורך דין על מנת שיגיש עבורכם בקשה להארכת מועד להישפט ובכך לפתוח מחדש את הדיון על הדו"ח (והנקודות), אבל בהחלט עדיף לגלות ערנות ולטפל בדוח בטווח הזמן החוקי.

בנוסף, ישנם מצבים שבהם הנהג מנוע מלשלם את הדו"ח אפילו אם הוא רוצה, כמו למשל פושט רגל שאינו רשאי לבצע "העדפת נושים". במקרים מעין אלו ברור שיש לפנות לעורך דין כדי למנוע מצב שבו הנקודות ייצברו אוטומטית בחלוף 90 יום.

האזנת חובה לכל נהג, באחד משלושת הקישורים שלפניכם >>

עו"ד ערן דמרי עוסק בדיני תעבורה

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.